Op gas besparen

Op gas besparen: dé manier om je energierekening te verlagen

Brace yourself: winter is coming! De verwarming wordt weer vol opengedraaid en je zal waarschijnlijk nét iets langer onder de warme douche blijven staan. Daardoor verbruik je dus veel meer gas en dat is weer niet zo gunstig voor je energierekening. Met deze besparingstips kun je op gas besparen, zodat je straks niet door een al te hoge energierekening wordt verrast.

Zet de verwarming op tijd laag of uit

Ga je van huis of naar bed? Zet de verwarming een uurtje voor je gaat laag, bijvoorbeeld op 15 graden. Het duurt namelijk een behoorlijke tijd tot het echt afkoelt in huis. Het laatste uurtje is het dus niet nodig om je huis actief te verwarmen. Makkelijke manier van gas besparen!
(€) Gemiddelde besparing: €40 per jaar.

Ontlucht de verwarmingen

Lucht in de leidingen kan ervoor zorgen je verwarming niet goed opwarmt. Daarom is het verstandig om je verwarming regelmatig te ontluchten.

Plak radiatorfolie achter of op de verwarming

Radiatorfolie is een goedkoop middel om ervoor te zorgen dat er minder warmte verloren gaat, doordat het de warmtestraling van de verwarming reflecteert. Vroeger was het gebruikelijk om de radiatorfolie op de muur te plakken. Tegenwoordig is er ook radiatorfolie te koop die je rechtstreeks aan de achterzijde van de verwarming geplakt kan worden met behulp van magneetstrips.
(€) Gemiddelde besparing: €6 per jaar per vierkante meter radiatorfolie.

Gebruik een slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn tegenwoordig helemaal hip. Zo is er Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij, Toon van Eneco en Essent levert de Nest van Google. Een slimme thermostaat past zich aan aan het ritme van de bewoners, is op afstand bestuurbaar en zorgt ervoor dat je ketel langere tijd op laag vermogen werkt dan korte tijd op hoog vermogen. Daardoor wordt veel effectiever en zuiniger met gas omgegaan en dat draagt weer bij aan een lage energierekening!
(€) Gemiddelde besparing: €50 per jaar.

Zorg voor goede isolatie

De meeste huizen zijn tegenwoordig al goed geïsoleerd, maar als je in een oud huis woont, kan het flink lonen om je huis te laten isoleren. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Lees hier meer over isolatie en gasverbruik.

Isolatie zit ‘m in de kleine dingen. Door tochtborstels voor de brievenbus en tochtstrips bij deuren en ramen, zorg je ervoor dat er minder warmte weglekt. Gordijnen houden veel warmte buiten, dus op koude winteravonden kan je daarmee ook goed op gas besparen. Heb je een open haard? Sluit dan de tochtklep als je ‘m niet gebruikt. Hiermee voorkom je dat er veel warmte verloren gaat via de schoorsteen.

Optimaliseer de ventilatie in huis

Een droog huis is sneller warm dan een vochtig huis. Zorg er dus voor dat je je huis regelmatig goed ventileert door een raam of deur open te zetten. Het beste is om standaard een raam of ventilatierooster open te zetten, met name in vochtige ruimtes in huis zoals de badkamer. Hierdoor zorg je ervoor dat het vocht snel afgevoerd wordt en er voldoende verse, droge lucht wordt aangevoerd.

Het is ook mogelijk om een warmteterugwinningsinstallatie (WTW-installatie) te plaatsen. Dit is niets anders dan een systeem van kanalen, waarin de warme en koude stroom dicht langs elkaar gevoerd worden, zodat warmte (of koude in de zomer) makkelijk overgedragen kan worden. Zo’n systeem vergt echter wel een behoorlijke investering en heeft dan ook een lange terugverdientijd.
(€€) Gemiddelde besparing: €160 per jaar.

Installeer vloerverwarming

Het vergt even wat inspanning, maar door vloerverwarming te installeren kun je met zo’n 10 tot 15 procent op gas besparen. Dankzij vloerverwarming kan de temperatuur lager worden ingesteld, want door de warmtestraling van de vloer voelt het toch aangenaam warm in huis.
(€€) Gemiddelde besparing: €130 per jaar.

Installeer een thermostaatkraan en een waterzuinige douchekop

Lang douchen is heerlijk, maar zowel je water- als je gasverbruik kunnen er flink door oplopen. Installeer daarom een waterzuinige douchekop, zodat er minder water uit de kraan komt en er dus ook minder water hoeft te worden verwarmd.
(€) Gemiddelde besparing: €20 per jaar.

Ook een thermostaatkraan kan helpen met op gas besparen. Dankzij een thermostaatkraan is het water eerder op temperatuur en hoef je dus niet zelf warm en koud water te mengen.

Liever een HR-ketel dan een CV-ketel of gaskachel

Is je CV-ketel aan vervanging toe? Neem dan een HR-ketel (hoogrendementsketel). Een HR-ketel behaalt zijn hoge rendement door het vocht uit de verbrandingsgassen te condenseren en de warmte die daarbij vrijkomt te gebruiken voor verwarming van het water in het verwarmingsstelsel. Die warmte gaat bij conventionele ketels grotendeels verloren.
(€€€) Gemiddelde besparing: €200 tot €400 per jaar.

Heb je nog een gaskachel? Overweeg dan ook deze te vervangen. Het rendement van een gaskachel is namelijk veel lager dan dat van een CV-ketel of HR-ketel. Kun je je gaskachel niet vervangen, zorg er dan voor dat je ‘m regelmatig onderhoudt.

Nog meer besparen op je energierekening?

Op gas besparen draagt natuurlijk zeker bij aan een lagere energierekening. Ook op stroom besparen kan je helpen meer grip te krijgen op je energieverbruik. Kijk maar eens bij onze bespaartips! De makkelijkste manier om te besparen op je energierekening blijft echter overstappen naar een andere energieleverancier. Dit kost slechts een paar minuten van je tijd, maar dan profiteer je wel van hoge welkomstkortingen en lage energietarieven. Het kan je wel een paar honderd euro opleveren! Wie wil dat nou niet?

Reageer

2 reacties

  1. Zafar Jehat

    Verwarming uitzetten is niet aan te raden deze winter! Een goede radiator hebben helpt ook.

  2. D.du Cloo

    Gas is veels te duur, je gebruikt het meeste s’winters dus maar een paar maanden en de jaar afrekening tov van electrischiteit is zeker twee maal zoveel, dus de gasprijs moet met minimaal 75% omlaag