In een jaar tijd stapten 1,2 miljoen mensen over van energieleverancier

1,2 miljoen mensen stapten over naar een andere energieleverancier

Voor ons is het geen verrassing meer dat overstappen van energieleverancier geld oplevert, maar hoe kijkt de rest van Nederland er tegenaan? 1,2 miljoen overstappers zijn er inmiddels ook van overtuigd dat overstappen bespaart, want zoveel mensen kozen in een jaar tijd voor een andere energieleverancier blijkt uit de energiemonitor van toezichthouder ACM. Jaarlijks onderzoekt de ACM het gedrag van consumenten op de energiemarkt en daar kwamen interessante resultaten uit.

1,2 miljoen mensen waagden zich dus in een jaar tijd aan een overstap van energieleverancier. 1,2 miljoen mensen! Dat zijn alle inwoners van Amsterdam keer 1,5. Veel dus en je ziet duidelijk dat de afgelopen jaren het aantal overstappers is gegroeid.

Het aantal mensen dat is overgestapt van energieleverancier is de afgelopen jaren gestegen

Bron: energiemonitor van de ACM

Overstappen vanwege de prijs

De belangrijkste reden om klant te worden bij een andere energieleverancier is de prijs. Zijn mensen eenmaal overgestapt dan doen ze dit vaak nog een tweede keer, of een derde keer. 11 procent zegt zelfs minimaal voor de vijfde keer over te stappen. Herhaaldelijk overstappen zit hem waarschijnlijk in de positieve ervaring, want het bespaart veel geld en verloopt tegenwoordig soepel, het is slechts een kwestie van een administratieve wijziging.

Van oriëntatie tot overstap

Op welke manier komen jullie consumenten tot een nieuw energiecontract? De oriëntatie begint vrijwel altijd online. Een online energievergelijker is hierbij een goed hulpmiddel, wat logisch is omdat het aanbod van alle energieleveranciers overzichtelijk wordt gepresenteerd en je weet direct wat het goedkoopste aanbod is voor jou. Ook de website van energieleveranciers zelf is een goede informatiebron.

De vervolgstap, het afsluiten van een energiecontract, gebeurt vaak nog via de klantenservice van een energieleverancier. Ook de verkoper aan de deur is nog populair.

Waar je de voordeligste actietarieven vindt

Nou zijn wij niet zo van de ‘wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’ maar toch willen we iets zeggen over deze manier van overstappen. Namelijk, de voordeligste actietarieven van energieleveranciers zijn in de meeste gevallen via een online energievergelijker af te sluiten. Een energievergelijker plaatst namelijk het complete aanbod op de energiemarkt in een duidelijk overzicht, dus een energieleverancier doet er goed aan goedkope tarieven aan te bieden als hij nieuwe klanten via een vergelijker wil aantrekken. Stel je eens voor: een energieleverancier die op positie tien staat in jouw vergelijking heeft waarschijnlijk niet je interesse omdat hij aanzienlijk duurder is dan de goedkoopste 3.

Nog even terug naar de verkoper aan de deur en de klantenservice van energieleveranciers. Op het moment dat jij het aanbod hoort, heb je geen vergelijkingsmateriaal. Het is moeilijk inschatten of het werkelijk zo’n scherp aanbod is als de verkoper je vertelt, dus ben je wellicht snel geneigd om akkoord te gaan met het aanbod. In tegenstelling tot vergelijken via een online energievergelijker waarbij je op je gemak het aanbod van alle partijen kunt bekijken.

De besparing in €’s

Gemiddeld verwachten overstappers €181,- te besparen. Een mooi bedrag dat op dit moment vast en zeker goed besteed kan worden aan sinterklaascadeaus. Toezichthouder van de energiemarkt ACM rekende uit wat de maximale besparing is voor een consument en die kwam uit op €452,-. Zie de berekening hieronder.

 

 Type energiecontract  Jaarkosten 
 Energiecontract onbepaalde tijd*
Variabele energietarieven
  € 1.713
 Eenjarig energiecontract – goedkoopste van het moment
Vaste energietarieven
  € 1.261
 Verschil in €  €452,-

 

Dus wanneer je een eenjarig energiecontract afsluit betaal je in de voorbeeldberekening van de ACM €452,- minder dan wanneer je een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven hebt. Het is goed om te weten dat wanneer jouw contract met een vaste looptijd eindigt, je automatisch overgaat in een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energietarieven. Die tarieven zijn vaak duurder dan vaste energietarieven. Dit is een belangrijke reden om iedere keer een nieuw energiecontract af te sluiten op het moment dat je lopende contract bijna eindigt. De besparing van de ACM is berekend op basis van dit principe.

Groen of grijs?

Steeds meer mensen willen groene energie. Inmiddels kiest 69 procent van de consumenten voor een groen energiecontract en voor velen (16 procent) was dit een belangrijke reden om over te stappen. Ook de driejarige energiecontracten worden populairder. Aan de ene kant heeft dit als voordeel dat je de komende drie jaar geen tijd hoeft te besteden aan je energiecontract, aan de andere kant krijg je maar één keer een welkomstkorting. In tegenstelling tot wanneer je voor eenjarige energiecontracten kiest, waardoor je in drie jaar tijd drie keer overstapt en waarschijnlijk bij elke overstap een mooie welkomstkorting krijgt.

Wil je ook overstappen naar een andere energieleverancier? Maak dan een vergelijking en kies het beste aanbod die bij jou past.

Energie vergelijken

Reageer