Overstappen van energieleverancier, kun je daar te laat voor zijn?

Te laat zijn met een overstap van energieleverancier: kan dat?

Je kunt te laat zijn voor een trein of een afspraak, maar kun je ook te laat zijn voor het overstappen van energieleverancier? Lees hier wat het beste overstapmoment is en wat je kunt doen als je energiecontract al is afgelopen.

Nog niet zo lang geleden…

Het is geen gekke gedachte dat je te laat kunt zijn voor een overstap. Vanaf 1 december 2011 mogen energieleveranciers hun contracten niet langer stilzwijgend verlengen. Voor die tijd mocht dit wel. Als je niet op tijd je energiecontract had opgezegd, bleef je automatisch klant bij je energieleverancier tegen meestal niet erg voordelige energietarieven. Wilde je alsnog het contract stopzetten, dan betaalde je een boete. Dat is verleden tijd! De energiemarkt is opgeschoond en mede daardoor wordt je contract nooit meer automatisch verlengd met een jaar.

Het beste moment om over te stappen

Te laat voor een overstap van energieleverancier kun je niet echt zijn, maar er bestaat wel zoiets als een goed moment om de overstap te regelen. Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd, laten we zeggen een jaar, dan is het beste moment om over te stappen vanaf zes tot acht weken voordat de looptijd van je energiecontract eindigt. Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan maakt het niet uit wanneer je de overstap regelt.

» Energie vergelijken

Overstappen met een energiecontract voor bepaalde tijd

Je kunt het beste overstappen vanaf zes tot acht weken voordat de looptijd van je energiecontract eindigt. Je kunt dan naar iedere energieleverancier kosteloos overstappen en je leverancier heeft dan voldoende tijd om de overstap per einddatum te verzorgen. Wanneer jij het energiecontract bij de andere energieleverancier aanvraagt, checkt die leverancier in een register, het CER (Contract Einde Register), wat de einddatum is van je energiecontract. Je toekomstige leverancier wacht vervolgens met de ingangsdatum van je nieuwe energiecontract totdat je huidige contract is afgelopen. Bovendien hoef je niet zelf je energiecontract op te zeggen, dit wordt allemaal geregeld voor je door de energieleveranciers.

Overstappen met een energiecontract voor onbepaalde tijd

Een groot deel van Nederland heeft een energiecontract zonder einddatum. Dit contract loopt oneindig door. In dit geval kun je ieder moment van de dag de overstap regelen, want je bent vrij om te gaan en je hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van een maand. Dit hoef je niet eens zelf te doen, je nieuwe energieleverancier houdt rekening met je opzegtermijn. Je overstap wordt voor je geregeld. Bij een energiecontract zonder einddatum is elk moment het ‘juiste moment om over te stappen’. Wij adviseren altijd: stap zo snel mogelijk over!

Een scherp aanbod voor overstappers

Is voor jou het moment aangebroken dat je de overstap naar een andere energieleverancier wilt regelen? Dan kun je online energieprijzen vergelijken. Binnen paar seconden zie je ons beste aanbod voor jou onder elkaar. Bovendien is het direct online aan te vragen.

» Energie vergelijken

Reageer