Variabel contract: waar moet je opletten bij een overstap?

Veel Nederlanders hebben nog steeds een variabel contract (contract voor onbepaalde tijd) bij een van de grote drie energieleveranciers. Zonde, want je bent waarschijnlijk met een ander contract voordeliger of beter uit. Wij vertellen hoe je kunt overstappen met een variabel contract en waar je op moet letten.

Je voorschotbedrag

Elke maand betaal je een voorschotbedrag voor je energie. De leverancier kijkt naar wat je verwachte verbruik aankomend jaar zal zijn en wat dat zal kosten. Per maand betaal je een gelijk deel hiervan aan je energieleverancier. Maar in de winter verbruik je meer dan in de zomer. Het verbruik van de zomer compenseert de winter, zodat het maandelijkse voorschotbedrag constant is. Dan weet jij wat je iedere maand moet betalen.

De jaarrekening

Een leveringsjaar loopt niet per se gelijk met een kalenderjaar. Na een leveringsjaar krijg je de jaarrekening. Je energieleverancier kijkt naar je verbruikte energie en wat je aan voorschotbedragen hebt betaald in het afgelopen leveringsjaar. Heb je meer betaald dan je verbruikt hebt, dan krijg je het overschot terug. En heb je meer verbruikt dan dat je aan voorschotbedragen hebt betaald, dan moet je bijbetalen.

Wat gebeurt er als je eerder overstapt?

De overstap van een contract voor onbepaalde tijd is kosteloos. Als je overstapt, krijg je van je oude leverancier nog een eindafrekening. Dit is de rekening over de periode vanaf je laatste jaarrekening. Er wordt – net zoals bij een jaarrekening – gekeken naar je energieverbruik over die periode en de voorschotbedragen die je hebt betaald.

Stel dat je de laatste jaarrekening net voor de winter hebt gekregen en je stapt in het voorjaar over, dan krijg je nog een eindafrekening over de winterperiode. In de winterperiode verbruik je gemiddeld meer dan wat je aan maandelijkse voorschotbedragen hebt betaald en daardoor kun je een flinke eindafrekening van je leverancier verwachten. Je moet dan in één keer de hele winterperiode afrekenen. Niet leuk, maar je hebt deze energie wel verbruikt.

Tegenovergesteld geldt hetzelfde. Als je net na de winter je jaarrekening hebt gekregen en je stapt na de zomer over? Dan heb je waarschijnlijk een hoger maandelijks voorschotbedrag betaald dan dat je hebt verbruikt in deze zomermaanden. Je krijgt het te veel betaalde bedrag natuurlijk terug.

Overstappen is nog steeds voordeliger

Ook al krijg je na de overstap een hoge eindafrekening, je nieuwe energiedeal is voordeliger dan het contract dat je eerst had. Als je voor de zomermaanden nog op je contract voor onbepaalde tijd was blijven zitten, dan had je voor de resterende maanden meer moeten betalen dan met je nieuwe energiedeal. Het vervelende is alleen dat je oude leverancier nog met de eindafrekening van de winterperiode komt. Voor sommige mensen is dat een flinke kostenpost in één keer. Maar op de lange termijn ben je goedkoper uit.

Overstappen is heel eenvoudig

Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier kan het best een hoop gedoe lijken, maar energie vergelijken heb je zo gedaan. Pak je laatste jaarrekening erbij en het is zo geregeld. Vul je adresgegevens en het jaarverbruik aan stroom en gas van de laatste jaarrekening in onze energievergelijker. Heb je die niet bij de hand? Geen zorgen, geef dan aan met hoeveel personen jij op je adres woont en we maken de vergelijking op basis van een gemiddeld energieverbruik. In onze vergelijker staat het contract met de laagste jaarkosten bovenaan. Wil je hulp bij het kiezen van een energiecontract neem dan gerust contact op met een van onze energie-experts.

» Energie vergelijken

Reageer