Overstappen van energieleverancier levert je 400 euro op

Overstappen van energieleverancier bespaart je bijna €400,-.

Van alle huishoudens in Nederland heeft vijftig procent het afgelopen jaar een nieuw energiecontract afgesloten. Dit komt neer op maar liefst 1,3 miljoen huishoudens. Daarmee bespaarden ze veel geld, sommigen tot bijna € 400,- per persoon. De prijs is dan ook de belangrijkste reden om over te stappen. Jaarlijks doet de ACM, toezichthouder van de energiemarkt, onderzoek naar het energiegedrag van ons Nederlanders en ieder jaar weer is het aantal overstappers groeiende. Steeds meer mensen beseffen dat ze flink besparen met het aanvragen van een nieuw energiecontract.

Energieleverancier vergelijken steeds eenvoudiger

Het gaat overstappers steeds makkelijker af om energieleveranciers te vergelijken. De ACM heeft er mede voor gezorgd dat de energiemarkt beter te begrijpen is voor de consument door voorwaarden te stellen aan hoe de energieleveranciers en energievergelijkers de consumenten informeren. Met als doel dat de keuze voor een energieleverancier eenvoudig wordt. Best handig om zo’n waakhond voor de energiemarkt te hebben toch? Wat ook meehelpt is dat meer mensen termen als ‘vastrecht’ en ‘netbeheerder’ begrijpen, blijkt uit het onderzoek. Met kennis over deze kostenposten van de energierekening is de factuur beter te begrijpen.

Het overstapgedrag van Nederlanders in cijfers

Steeds meer mensen stappen over van energieleverancier

 

50 procent betaalt teveel

Als vijftig procent een nieuw energiecontract heeft afgesloten, betekent dat vijftig procent dit niet heeft gedaan. Deze laatste groep heeft een variabel energiecontract én is een dief van zijn eigen portemonnee.

“50% heeft recent geen nieuw energiecontract aangevraagd waardoor ze nu variabele energietarieven betalen. Dit zijn dure energietarieven waardoor ze onnodig teveel betalen.”

Het prijsverschil op jaarbasis tussen een variabel energiecontract en een energiecontract met een bepaalde looptijd zie je duidelijk in onderstaande grafiek van de ACM.

De prijsverschillen tussen de verschillende energiecontracten

De prijsverschillen tussen de verschillende energiecontracten

De prijsverschillen tussen de verschillende energiecontracten

 

Leuk zoveel staafjes, maar wat zegt het nou precies? Dat leggen we even uit. We kijken naar het roze staafje dat staat bij ‘onbepaald variabel’ en naar het blauwe staafje bij ‘1 jaar vast’. We vergelijken deze twee omdat het twee uiterste contracten zijn: een variabel contract is het meest prijzig en een eenjarig contract met vaste tarieven doorgaans het voordeligst.

Het roze staafje geeft het duurste variabele energiecontract weer. Kost in totaal € 1.850,- en is € 391,- duurder dan het goedkoopste eenjarige energiecontract (dat € 1.459,- kost). Beide kosten zijn voor een verbruik van 1.359 m3 gas en 2.930 kWh stroom. Dit prijsverschil geeft goed weer waarom het loont om energieleveranciers te vergelijken. Als je even tijd besteedt aan je energiecontract kun je flink wat geld op jaarbasis besparen.

Om te voorkomen dat jij tot wel € 400,- teveel betaalt, is het handig om twee dingen te weten:

  1. Is het jaren geleden dat jij een energiecontract hebt aangevraagd dan betaal jij nu waarschijnlijk hoge variabele energietarieven. Of loopt jouw contract binnenkort af en doe je niks, dan ga je over op een energiecontract met dure variabele tarieven.
  2. Via een energievergelijker bieden energieleveranciers hun scherpste energiecontracten aan, omdat het een voordelige manier is om aan nieuwe klanten te komen. De leverancier heeft er zelf nauwelijks kosten aan; die zijn voor de energievergelijker.

Met dit in je achterhoofd geven we je twee gratis tips: (1) zorg dat je jaarlijks overstapt van energieleverancier en (2) het goedkoopste energiecontract vind je via een online energievergelijker.

 

Nog iets wat opvalt aan de grafiek van de ACM is dat een eenjarig contract meestal voordeliger is dan een driejarig of vijfjarig contract. Dit heeft mede te maken met de welkomstkorting. Wanneer jij overstapt van energieleverancier ontvang je in de meeste gevallen een hoge welkomstkorting die je energierekening flink doet dalen. Stap jij jaarlijks over dan krijg je jaarlijks een mooie korting.

Nog meer goed nieuws over overstappen!

Het goede nieuws uit het onderzoek van de ACM houdt maar niet op. Ieder jaar neemt het aantal overstappers dat tevreden is over het verloop van de overstap toe. Dit jaar ging de overstap bij meer dan negentig procent vlekkeloos! Eigenlijk is dit inmiddels standaard omdat we het CER hebben, een register waar iedere energieleverancier toegang tot heeft en eenvoudig de overstap in kan registreren. En zo hoort het ook!

Kort de feiten over overstappen:

  1. Gemiddeld bespaar je bijna € 400,- met een overstap
  2. Het vergelijken van energieleveranciers vinden overstappers eenvoudig
  3. De overstap verloopt bij meer dan 90 procent vlekkeloos

Bekijk je deze feiten dan is het niet zo gek dat vijftig procent van degenen die alert zijn op hun energiecontract het komende jaar van plan zijn om weer energieleveraniers te vergelijken en over te stappen. Overstappen is mogelijk als je een variabel energiecontract hebt of als je contract binnen nu en twee maanden afloopt. Door te vergelijken tussen energieleveranciers zorg je ervoor dat de concurrentie toeneemt en dit bevordert lagere prijzen en een betere dienstverlening vanuit de leverancier.

Met zo’n positief verhaal kun je niet meer achterblijven met overstappen toch? Dat wordt energievergelijken dus 😊. Vul je verbruik in, bekijk het voordeligste energiecontract voor jouw situatie en vraag het direct online aan. Dan heb je zo die €400,- besparing in de pocket!

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer

1 reactie

  1. R.L.Mertens

    Kortingen achteraf= je eigen korting vóór financieren! Liever een nog(!) lagere prijs per eenheid aanbieden, waarin die korting is verwerkt!
    Opgemerkt is, dat de prijs elk jaar ca. hetzelfde blijft. Waarom dan bij de langere termijn offertes een hogere prijs per eenheid aanbieden? (dan toch liever per jaar kiezen!)