stijgende-energiekosten-2019

Prinsjesdag: wat gaat er veranderen aan de energiebelasting?

Gisteren werden er weer tientallen plannen en maatregelen gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. En sommige hebben invloed op je energierekening in 2020. Wij hebben de veranderingen in de energiebelasting voor 2020 voor je op een rijtje gezet.

Belasting op energie daalt

Volgens het kabinet gaat een huishouden met een energieverbruik van 2525 kWh en 1179m3, € 100,- minder betalen aan energiebelasting. Hiermee komt het kabinet de belofte na die de premier en de minister van Economische Zaken voor de provinciale statenverkiezingen maakten.

Hoe gaat de energiebelasting omlaag?

Het kabinet verlaagt de belasting op stroom en geeft daarbij aan dat dit de komende jaren verder zal dalen. Ook gaat de vermindering energiebelasting (heffingkorting) omhoog met € 215,55 (incl. BTW). Dit is een vast bedrag dat van je energierekening wordt afgetrokken. Hierdoor gaan huishoudens in 2020 minder energiebelasting betalen.

Stimulering duurzame energie

De plannen van het Klimaatakkoord om duurzaam energieverbruik te stimuleren worden doorgezet in de belastingwijzigingen voor 2020. Het kabinet verhoogt de belasting op gas. Hierdoor wil het kabinet het aantrekkelijker maken om de overstap te maken naar meer duurzame warmteopties. Daarnaast stijgt de Opslag op Duurzame Energie (ODE). Bedrijven gaan vanaf 2020 meer bijdragen aan ODE dan particulieren.

Bespaar op je energierekening

Ondanks dat de energiebelasting naar beneden gaat in 2020, weten we nu nog niet wat de totale energierekening gaat worden volgend jaar. Maar je kunt al wel besparen op je energie. Ga snel energie vergelijken en kijk wat jij kunt besparen met een overstap.

» Energie vergelijken

Reageer

1 reactie

 1. Jan Hager

  In 2019 ging de energiebelasting op gas met€010 per kuub ten onrechte omhoog.Foutje bedankt.
  Maar werd niet teruggedraaid.{uiteraard niet.Bij mijn verbruik van 2040 kuub was dat al €204,-
  meer betalen.En €100,- minder betalen aan energiebelasting in 2020? Ik ga gegarandeerd weer
  meer betalen.Het zijn echt snotgladde jongens die ons weer in de luren leggen.Ze willen ons niet
  van het gas af hebben,Dat kan helemaal niet ineens.Onder het mom {van} jagen ze de gewone burger op nog hogere kosten