Restwarmte

Restwarmte: het nieuwe aardgas?

Steeds meer huishoudens worden verwarmd en krijgen warm water geleverd via een warmtenet. Onder andere in Nijmegen worden de komende jaren tienduizenden huizen van warm water en verwarming voorzien middels restwarmte. Minister Kamp van Economische Zaken kondigde onlangs nog in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij in Nederland meer stadsverwarming met restwarmte wil, om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken. Is restwarmte het nieuwe aardgas?

Alternatief voor aardgas?

Niet de behoefte aan elektriciteit, maar de vraag naar warmte vormt de grootste energiepost in Nederland. Veertig procent van de energievraag is nodig voor warmte, terwijl slechts een kwart op gaat aan stroom. Het hergebruik van een gedeelte van deze warmte zou dus flink kunnen schelen in onze CO2-uitstoot. Misschien is restwarmte daarom wel hét alternatief voor aardgas. Door meer huizen aan te sluiten op warmtenetten, hoeven we bovendien niet meer zoveel aardgas uit de grond te pompen – iets waar de Groningers ook blij van zullen worden.

Restwarmte: stadsverwarming in een nieuw jasje

Stadsverwarming is een oude manier om woningen te verwarmen. Vroeger ging dat met kolen en gas, maar tegenwoordig wordt er op een steeds slimmere manier gebruik gemaakt van restwarmte van bijvoorbeeld nabijgelegen industrie. Grote bedrijven, zoals petrochemische bedrijven en afvalcentrales, hebben veel overtollige warmte. In Nederland gaat jaarlijks een vermogen van 2.000 MW verloren via de lucht of als warm koelwater in de rivier: het equivalent van twee kolencentrales. Die restwarmte kan benut worden in warmtenetten. Bij een warmtenet wordt restwarmte uit industriële processen via ondergrondse heet-waterleidingen getransporteerd naar woningen en bedrijven.

Warmtenetten in Nederland

Er bestaan nu ongeveer vijftien grote warmtenetten in Nederland, in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Purmerend, Almere, Tilburg, Breda en Nijmegen. In Purmerend draait het warmtenet op houtsnippers van Staatsbosbeheer – heel duurzaam. In Nijmegen is de restwarmte afkomstig van de afvalcentrale in Weurt – iets minder duurzaam dus, maar nog altijd beter dan de restwarmte verloren laten gaan. “Je kan zeggen dat de warmte van een afvalverbrandingsinstallatie als ARN die in Weurt het warmtenet voedt, niet honderd procent duurzaam is”. verklaart wethouder Harriët Tiemens. “Maar voorlopig zal er afval zijn waarvan altijd een deel moet worden verbrand. En dan is het beter om met die warmte duizenden woningen te verwarmen dan het klimaat op te warmen.” Een aansluiting op het warmtenet bespaart tot zo’n 70 procent CO2-uitstoot in vergelijking met een HR-ketel.

Geen eigen CV-ketel

Wanneer er in een huis restwarmte wordt gebruikt, is er geen CV-ketel meer. Het is dan ook niet langer mogelijk om een eigen gasleverancier te kiezen, omdat die al vastligt. Het is echter nog wel mogelijk om over te stappen naar een andere stroomleverancier. Dit doe je door in onze energievergelijker aan te vinken dat je alleen stroom wil vergelijken. Ook door alleen een andere stroomleverancier te kiezen, kun je nog fors besparen op je energierekening!

Energie vergelijken

Reageer

2 reacties

 1. P. Lomito

  Terechte opmerkingen van Derk Jansen, restwarmte is een sprookje waarmee subsidie voor kolencentrales wordt binnen geharkt. De restwarmte is namelijk te koud om onze slecht geïsoleerde woningen te verwarmen. En dus wordt er gewoon extra warmte gemaakt (de genoemde aftapwarmte) die met CO2-uitstotende kolen geproduceerd wordt. Die extra warmte is groter dan het benodigde energieverbruik van de woning omdat onderweg van centrale naar woning zeer veel warmte verloren gaat.

  Kortom: meer verbruik van fossiele brandstoffen (kolen), meer CO2-uitstoot, oneigenlijk gebruik van SDE+ subsidie en als toetje hogere energiekosten voor de aangesloten woningen.

 2. Derk Jansen

  Wat een onzin , in de keten verliest een warmtenet in ons niet zo geschikte klimaat tot 40% van de warmte permanent. Dit zit in de leidingen , onderstations , pompen en verlies afleversets. Heb je echte hernieuwbare restwarmte dan is dat geen enkel probleem maar afval wordt inmiddels geimporteerd ( = zeer ongewenst ) en de rest is aftapwarmte wat dus meer kolen of gas kost. In het geval van kolen-aftapwarmte komt er zelfs meer CO2 vrij ( en andere rommel ) dan gas. Neem het Amernetwerk wat Tilburg / Breda voorziet van warmte als voorbeeld daar is GEEN significante CO2 besparing meer voor de afnemers. Dat in combinatie met de ongewenste kolen maakt dat dat netwerk meer een vloek aan het worden is dan een zegen.
  Ook is stadsverwarming belachelijk duur ( veel meer dan het beloofde NMDA en nu de gebruikers dat hebben doorgezaagd gaat Kamp het uit de warmtewet halen. De leveranciers zijn immers belangrijker dan de consument en met een productieprijs van 2,80 per Gj kan er schijnbaar buiten het vastrecht met een verkoopprijs van 22,50 niet geboeg winst worden gemaakt.
  Begin er niet aan , faseer bestaande netten uit en ga isoleren. Warmte zal ons nog veel langer aan de fossiele bronnen vastbinden ….

  Derk