Salderingsregeling nog tot 2023 van kracht

Wat gebeurt er na 2023 met de salderingsregeling voor bezitters van zonnepanelen?

Elektriciteit terugleveren aan het net omdat je zelf meer opwekt met je zonnepanelen dan je verbruikt. Dat is salderen. Dat kan nog tot 2023 kosteloos. Hierna zijn er twee opties volgens minister Kamp.


Slimme meter

De salderingsregeling loopt niet zomaar tot 2023. Minister Kamp geeft aan dat alle Nederlandse huishoudens tegen die tijd voorzien zullen zijn van een slimme meter. Tot die tijd behouden we dus de huidige regeling. De traditionele teller kan nog even terug blijven draaien. Om de aanschaf van zonnepanelen toch de blijven stimuleren zijn er na 2023 twee opties.

De twee opties van Kamp  

Minister Kamp schetst twee opties die na 2023 van toepassing kunnen zijn.

 1. Een subsidie op elke teruggeleverde kWh aan het net (bovenop de vergoeding die je van je energieleverancier ontvangt)
 2. Een subsidie op de aanschaf van zonnepanelen

Voor beide opties moet je in het bezit zijn van een slimme meter, volgens Kamp. Elke optie heeft zijn voor- en tegenstanders. Partijen uit de markt zijn voor de eerste optie terwijl bedrijven die energie opslaan logischerwijs voor optie twee zijn.

Welke optie het uiteindelijk wordt laat minister Kamp over aan ons nieuwe kabinet.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Heb jij voorkeur voor een bepaalde optie? En waarom? Vertel!

Reageer

6 reacties

 1. Rens Vlaar

  Optie twee is mijn voorkeur, deze optie kan de overheid tenminste niet weer naderhand terugdraaien. En kom je niet voor verassingen te staan.

 2. Marc v E

  Een combinatie van optie 1 en 2 lijkt mij het mooiste. Heb je niet genoeg geld, maar wil je toch investeren in zonnepanelen, dan krijg je er een deel van de overheid bij door middel van subsidie.
  Betaal je je installatie uit eigen zak, dan krijg je per KWh een vergoeding.
  Daarbij moet ik wel zeggen, dat iedere vorm van subsidie hogere aanschafkosten met zich mee brengt, omdat de leveranciers hier een slaatje uit slaan. Neem het grote prijsverschil tussen een lucht-lucht en een lucht-water warmtepomp. Lucht-lucht goedkoop = geen subsidie. Lucht-water = zeer duur, maar veel subsidie, en eigenlijk geen verschil wat betreft de fabricage-kosten.

 3. bruce

  optie 3: nieuw kabinet; houden zoals het is. er wordt al genoeg van burgers gestolen door de overheid nadat ze je eerst een worst hebben laten kopen. slim is volstrekt onbetrouwbaar dus houd die stomme meter maar.
  maar je kon erop wachten; de hele infrastructuur + bonussen is gebaseerd op het huidige verbruik (omzet). Dat gaat straks met auto’s net zo, Op accu? nou je zal het weten. moet minstens opbrengen wat benzine nu doet anders stort de boel econmisch in elkaar.

 4. G.P.J. van Diest

  Als eerste wil ik het wettelijk vastgesteld behouden van de Ferraris meter.(salderen)
  Moet er toch gekozen worden dan kies ik bij voldoende subsidie voor optie 1. Optie 1 geeft struktureel een subsidie. Optie 2 is slechts eenmalig.

  • Jeroen

   Dat gaat er nooit komen. De stroommeter is van je netbeheerder en die bepaald wat er mee gebeurt. Als zij vinden dat ie vervangen moet worden, dan wordt ie vervangen. Wil je dat niet? Prima, sluiten ze je af.

   Dat je de meter nu nog kunt weigeren is meer een gunst van je netbeheerder. Dat veranderd nog wel, en vermoeddelijk mag je er dan ook nog eens voor gaan betalen (waar je ‘m nu gratis krijgt).

 5. Henk van Rijn

  Mijn voorkeur gaat uit naar optie 1, hierbij krijg je nog wat extra voor je teruglevering. Optie 2 is niet interssant voor mensen die al hebben aangeschaft.h