de salderingsregeling wordt vanaf 2020 een subsidieregeling

De salderingsregeling verandert per 2020, maar hoe?

Voor de zomer is de opvolger van de salderingsregeling bekent. Wie zonnepanelen heeft of overweegt ze aan te schaffen, is waarschijnlijk heel benieuwd met welk  voorstel de overheid komt. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft namelijk beloofd om nog voor deze zomer duidelijkheid te geven over de salderingsregeling. Één ding is al wel bekend: het wordt een subsidieregeling.

Nu is het nog ontzettend voordelig als je zonnepanelen hebt, want je kunt alle stroom die je niet verbruikt terugleveren op het energienet. Die hoeveelheid wordt direct afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je afneemt van het energienet in bijvoorbeeld de avonduren (als de zon niet schijnt). Dus voor de stroom die jij teruglevert krijg je hetzelfde bedrag als dat je betaalt voor je stroom, inclusief energiebelasting en ODE. Op het moment dat je meer teruglevert dan je verbruikt, krijg je per kWh een terugleververgoeding zonder belastingen en btw.

Wat de terugverdientijd vanaf 2020 wordt

In 2020 is de salderingsregeling de salderingsregeling niet meer. Het is dan een subsidieregeling, maar hoe deze exact eruit komt te zien blijft nog even de vraag. Begin vorig jaar werd nog 2023 als jaar aangehouden waarin we afscheid zouden nemen van de salderingsregeling, maar dit wordt nu vervroegd naar 2020.

Waarschijnlijk komt het erop neer dat voor iedere kWh die jij teruglevert op het energienet een subsidiebedrag wordt uitgekeerd. Dus terugleveren tegen hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom van de energieleverancier afneemt, zit er niet meer bij. De nieuwe regeling klinkt daardoor minder voordelig en dat is het misschien ook wel, maar toch ontvang je alsnog een bedrag voor je opgewekte stroom. Daarnaast wek je in eerste instantie voor eigen verbruik op waardoor je veel minder stroom van de energieleverancier hoeft af te nemen en je ook geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaalt. Dat levert je mooi een lage energierekening op. Bovendien vindt minister Wiebes het belangrijk dat huidige eigenaren van zonnepanelen hun terugverdientijd van ongeveer 7 jaar behouden. Hoe hij dit precies gaat waarmaken, is nog niet duidelijk.

Laten we overigens niet vergeten dat er een belangrijke duurzame reden is om zonnepanelen op je dak te hebben. Het is de meest groene vorm van energie die je momenteel kunt gebruiken.

De terugverdientijd voor mensen die in de toekomst zonnepanelen willen installeren, is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van de hoogte van de subsidie. Denk jij er nu over na om zonnepanelen te installeren, dan wacht je hier misschien wel mee totdat duidelijk is wat er vanaf 2020 gaat gebeuren. Om ervoor te zorgen dat de groei van het aantal zonnepanelen in Nederland niet afneemt, moet de overheid zo snel mogelijk met een alternatief voorstel voor de salderingsregeling komen. Gelukkig duurt het niet lang meer tot het lente is.

Voorstanders en tegenstanders

Niet iedereen wil dat de salderingsregeling wijzigt. Er zijn een twintigtal organisaties zoals Milieu Centraal en Greenpeace die samen een brief schreven naar de minister met de vraag of de salderingsregeling pas vanaf 2023 veranderd kan worden. Vorig jaar groeide het aantal zonnepanelen in Nederland met 91 procent, maar ze zijn bang dat die groei afneemt als we vanaf 2020 niet meer kunnen salderen. Ze vinden dit geen goede ontwikkeling voor onze transitie naar duurzame energie.

Tegelijkertijd zijn er ook voorstanders van de subsidieregeling. Een steeds kleiner wordende groep, degenen die geen zonnepanelen hebben, wordt namelijk verantwoordelijk voor het betalen van de energiebelastingen. De mensen met zonnepanelen betalen deze niet of nauwelijks. Jaarlijks gaan de energiebelastingen omhoog, want de overheid ziet het als een standaardinkomstenbron en heeft het geld nodig om zelf te investeren in duurzame energie. Kortom, heb je geen zonnepanelen dan wordt je energierekening ieder jaar hoger. Het is beter als die lasten over een grotere groep worden verdeeld.

Wat vind jij ervan dat de overheid de salderingsregeling verandert in een subsidieregeling? Weerhoudt het jou om zonnepanelen aan te schaffen?

 

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

 

Reageer

55 reacties

 1. Dianne

  Ik wacht eerst af, wat t gaat worden. Had anders al zonnepanelen aangeschaft

 2. Frits

  Wij zijn van plan om zonnepanelen te laten plaatsen. Het zal afhangen van de plannen van de regering omtrent de nieuwe salderingsregeling. Volgens mijn simpele gedachte is het toch niet zo moeilijk. Laat de stroom die ik opwek teruglopen
  op mijn meter, zoals dat gebeurt bij een analoge meter. De afname die er dan nog is betaal ik met alle plezier.
  Het plan met de subsidies levert behoorlijk veel werk op en is in mijn ogen niet eerlijk.
  Ik denk dat alles weer gaat draaien om het geld en dat het milieu het nakijken zal hebben.

 3. Harry-Vl

  De salderingsregeling veranderen in een subsidieregeling is een slecht plan.
  De energie die overdag wordt opgewekt wordt dan vergoed als subsidie omdat het verbruik overdag heel laag is
  en in de avond hoog.
  Dus de energie die in de avond gebruikt wordt moet duur betaald worden met alle belastingen en toelages.
  Dus je zal de subsidie alleen maar kunnen gebruiken voor de kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen.50
  vb.
  Opgenomen uit netwerk (avond nacht) 1650 Kw ——- wordt na 2020 volledig belast met belasting en toelages
  Eigen gebruik uit zonnepanelen 1250 Kw ——- Is niet berekenbaar wordt niet vastgelegd op de meter.
  Eigen verbruik van zonnepanelen + netwerk 2900 Kw —— Totaal verbruik per jaar.
  Geleverd aan netwerk teveel opgewekt 1800 Kw ——- wordt na 2020 subsidie hoeveel ????
  Conclusie is het nog rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Er wordt meer dan de helft (1650 Kw) opgenomen uit het netwerk terwijl er 3050 Kw (1250 Kw + 1800 Kw) totaal door de zonnepanelen wordt opgewekt.
  Nu komt de grote vraag hoeveel is de subsidie, waarschijnlijk veel minder dan wat betaald moet worden voor wat opgenomen wordt (1650Kw) uit het netwerk.

 4. N Hof

  Heb net enige offertes aangevraagd om zonnepanelen te laten plaatsen.
  Nu de minister de salderingsregeling weer wil gaan veranderen, zie ik van plaatsing van panelen af.
  Zeker voor mensen die al panelen hebben op het moment dat de regeling gaat veranderen, moet de oude regeling blijven bestaan.
  Betwijfel nu weer of de regering zo graag alles duurzaam wil maken.
  Ik haak nu dus weer af. Geen zonnepanelen.

 5. Nico Zakkendrager

  Wiebes heeft het over verleiden tot goed gedrag. Salderen verleidt ons tot de aanschaf van een accupakket om de vandaag opgewekte elektrische energie nog ‘s-avonds en de volgende dag te kunnen gebruiken. Als dat slimme accu’s zijn die door de netbeheerder worden aangestuurd zullen ze echter gebruikt gaan worden om de fluctuaties in de door windmolens opgewekte elektriciteit af te vlakken. Dan wordt de burger subsidieverstrekker. Beter is het dan het salderen niet meer per jaar maar per maand af te rekenen. De opbrengst daarvan moet dan worden ingezet op investeringen om de in de zomer opgewekte energie nog in de winter te kunnen gebruiken, ofwel om met het zomeroverschot brandstoffen, bijvoorbeeld waterstof, te produceren.

 6. Mai

  Ja ik twijfel nu erg, voor 15.10.2018 moet ik beslissen.
  Denk nl dat de servicekosten/huurprijs ad 12,80 euro p.mnd. oftewel 153,60 euro p.jr. voor 8 panelen en omvormer bovenop de kosten komt welke ik nu betaal. Stel ik wek 1600 kwh p.jr. op en verbruik 1600 kwh p.jr. maar door de opslag (bij niet gelijke verbruik maar savonds en swinters cv ketel) moet ik dan het volle pond betalen + de servicekosten ad 153,60 per jaar.

 7. Erik

  Zoals het er nu naar uit ziet gaan wij geen panelen meer aanschaffen.
  Als de saldering verdwijnt en ik maar 7 jaar een voordeeltje heb (sigaar uit eigen doos, want ik verdien de aanschafwaarde terug) ga ik niet gratis stroom leveren voor anderen op het net.
  Dan hebben die panelen geen zijn meer. Hooguit krijg ik 15% van m’n eigen opgewekte stroom zelf verbruikt.

  Een accupack is me nog te duur. Dat zou anders nog wel een mooie oplossing zijn. Maar in de winter krijg ik ook die niet vol :(

  • John

   helemaal mee eens. Stond ook op het punt om zonnepanelen aan te schaffen, maar haak nu af

 8. P Buhre

  Wat een onzin verhaal wordt hier verteld. Zonne-energie wel je veel op als je op je werk zit en niets verbruikt. Je baas verbruikt dan jouw energie. S’ avonds als de zon weg is kijk je tv, doe je de lampen aan, zet je de vaatwasser aan. Allen de mensen met geld en investeren in een accu profiteren nog van de zonnepanelen. De rest van de zonnepaneel particuliere eigenaren leveren gigantisch in. De subsidieregeling is dus een zeer asociale regeling die alleen geschikt is voor de beter gesitueerden. De stelling dat je opgewekte zonne-energie grotendeels direct verbruikt is klare onzin.

 9. zelfsupplying

  Zitten er bij Jinek vanavond 4 fractievoorzitter hosanna te roepen over de nieuwe klimaatwet, waarvan 2 van regeringspartijen.
  Om mensen te bewegen om zonnepanelen aan te schaffen is er naast ideale motieven ook een financiële prikkel nodig.
  Mensen zijn welwillend maar worden nu gecopuleerd in hun derrière door het aanschaffen van zonnepanelen. Wat is het verschil met een kWh geleverd aan het net door een partucier met een kWh geleverd door bv de nuon? behalve dan dat de eerste met zeker duurzaam geproduceerd is.

  Waarom zou er onderscheid zijn tussen de grote energieleveranciers en de particulier? We leveren beide dezelfde prik.

  Lekker stimulerend overheid…maar gelukkig zijn er doelstellingen voor 2050; 10 kabinetten verder.

 10. rik

  Het wordt nog veel erger! De overheid heeft een “adviesorgaan” (oud-politici olv Diederik Samsom, derhalve close-friends), gevraagd een methode te ontwikkelen waarbij het gasverbruik wordt verminderd. Dit adviesorgaan oppert dat de beste mogelijkheid is dat de gasprijzen worden opgedreven door belastingverhogingen (bij toeval ook heel gunstig voor diezelfde overheid), terwijl de stroomtarieven een voor de consument voordeliger belastingopslag krijgen. Wie panelen heeft en daarnaast gas nodig heeft voor de verwarming van de woning is dus het haasje, want aan dat belastingvoordeel op stroom ter compensatie heeft hij niets….. Derhalve, hoe meer zonnepanelen er in het land worden geplaatst, hoe groter het voordeel voor de overheid wordt!!!

 11. J. van Scjaik

  De overheid lijkt weer eens onbetrouwbaar. Bij de aanschaf van mijn zonnepanelen ben ik er vanuit gegaan dat de saldering tot 2023 zou gelden. Lopende de rit wordt dit nu gewijzigd. Ook als de terugverdientijd 7 jaar blijft, verwacht ik, dat mijn uitgangspunt bij aanschaf dat ik 25 jaar lage energiekosten heb, waarschijnlijk teruggebracht wordt tot 7 jaar.
  Het investeringsrisico dat ik heb genomen om langdurig voordeel te hebben zou dan om zeep worden geholpen. Kortom, waarom kan de overheid niet gewoon zijn belofte nakomen en solderen rot 2023?

 12. H Bakker

  Onzekerheid over financiele gevolgen van de afschaffing van de salderingsregeling maken de aanschaf van zonnepanelen op dit moment onverstandig. De Nederlandse overheid toont zich steeds weer een grilige en onbetrouwbare partij, die er geen probleem mee heeft het beleid drastisch te veranderen, waardoor de burger steeds weer de dupe is.

 13. Frank Bovens

  Onbetrouwbare overheid. Eerst 2023, nu 2020. Daar kun je toch niet op plannen. Tijdens het spel de regels veranderen. Bah! Verder: burgers laten bloeden om bedrijven een exteem lage energiebelasting te gunnen. Terwijl bedrijven vaak grotere vervuilers zijn. Burgers met zonnepanelen zouden juist bedankt moeten worden voor hun inspanningen die ze hebben gedaan. Daarmee kan de overheid zonder eigen investeringen een deel van haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Dus schande dat de salderingsregeling verdwijnt. Straks moeten we nog gaan betalen als we gaan lopen in plaats van een kleine rit met de auto. Dat is namelijk een vergelijkbare situatie.

 14. Herman

  Denk hier eens over na :
  Waarom wordt een windmolen wel beloond die levert ook stroom
  Wat is het verschil tussen stroom en stroom?
  Ik krijg op 800 meter 4 molens van 195 meter huis niet meer te verkopen bedankt.
  Denk hier ook eens over na :
  Vuurwerk stoot net zoveel CO2 als alle verkeer van een heel jaar maar daar hoor je niemand over.

 15. Groenbezig

  -
  -12

  Ik vind de huidige saldering oneerlijk. Ik koop groene energie obv zon en wind van een Nederlandse producent. Ben dus even duurzaam als mensen met zonnepanelen, maar betaal wel belasting en ODE over mijn groene energie. Verduurzamen kost wat, dat vind ik niet erg. Maar nu voelt het alsof ik dubbel betaal: 1 x voor groene energie en 1 x voor de belasting die anderen niet betalen omdat ze zonnepanelen hebben.

 16. Eddy

  Een absoluut negatief en zeer demotiverend signaal van de overheid naar alles en iedereen die investeert in groene energie, in dit geval middels zonnepanelen. Het gaat puur om geld en helemaal niet waar het juist over moet gaan: het stimuleren van een groenere samenleving.
  Ik had de intentie om ze aan te schaffen, maar hierdoor wacht ik zeker af, bij een mindere regeling zie ik er van af.

 17. CisGB

  Ik heb zonnepanelen maar als de minister bepaalt dat de salderingsregeling per 2020 opgeheven wordt terwijl duidelijk aangegeven is dat deze tot 2023 zou voortduren…..tja even wachten wat het voordeel is anders verdwijnen de zonnepanelen gewoon weer van m’n dak…..easy as that.

 18. Albert

  Wij, bewoners van een klein appartementencomplex, staan op het punt, het voortreffelijke dak waarover we beschikken van zonnepanelen te voorzien. In de ALV van de VvE was daar al overeenstemming in bereikt. Maar met het uitblijven van de duidelijkheid over de investering , wacht ieder nu af wat er gaat gebeuren. Dat is erg jammer. De toekomstige regeling is misschien alleen aantrekkelijk als je heel veel panelen kan plaatsen, m.a.w. meer dan je zelf nodig hebt. Maar of dat zal opwegen tegen de kosten van die panelen is afwachten. Ook is nog steeds niet duidelijk hoeveel subsidie een terug geleverd KWh oplevert. Bovendien kan de overheid , al naar gelang haar behoefte aan middelen voor de transitie naar duurzame energie, de subsidie elk jaar verlagen. Alles bij elkaar biedt dat weinig zekerheid voor een dure investering.

 19. Richard

  Alle schone groene stroom die je teveel opwekt en het net opgaat wordt elders verkocht met alle belastingen, kassa voor de staat.
  De staat wil graag energie belastingen innen over jouw opgewekte stroom. Niks onbetrouwbaarder dan de roverheid zie wet Hillen en nu de salderingsregeling.
  De roverheid een terechte benaming. maar nog steeds stemt een grote kudde op deze groep.
  Het is maar goed dat de verbeterde lithium ion cell eraan komt, hij is er al maar nog niet betaalbaar, de magazijnen liggen nog vol met de brand en explosie gevaarlijke oude variant.
  Over 2 jaar is daar de prijs van gedaald en wordt de powerwall betaalbaar. Dan zal niet alleen Tesla deze in de markt zetten. Maar eerst wordt de oude troep verkocht in plaats van afgeschreven.

 20. D. van der Zwan

  Ik raad af om zonnepanele te instaleren zolang er geen duidelijhkheid is. Eerst de salderingsregeling tot 2023 en nu 2020! We worden weer in de maling genomen.

  80 % wordt gebruikt door de industrie. Daar moet gekeken worden om “groen” te worden.

  Ik heb zonnepanelen en heel tevreden maar kan mij heel goed voorstellen dat mensen nu afwachten. Dom natuurlijk als de regering het juist groener wil hebben.

 21. B.wester

  Ik vertrouw de overheid en politiek in het geheel niet. Ze zullen blijven stelen van de burger.

  • Robert Bakker

   ‘De overheid’ en ‘De politiek’ zijn abstracte begrippen. Gelukkig hebt u stemrecht in dit land.
   En het gaat ook niet om stelen maar om een herverdeling. Graag zuiver taalgebruik!

   Het is logisch dat geld gehaald wordt bij burgers die meer bezitten dan andere. Zit u misschien in de verkeerde groep? Doe er wat aan ;-)

 22. Guido

  Je kan de overheid jammer genoeg niet serieus nemen. De saldering was verlengd tot 2023. Dit is teruggedraaid naar 2020. Jammer dat je in Nederland niet groen kan investeren zonder je terugverdientijd te kunnen berekenen.

 23. Henk

  Je betaald geen energiebelasting voor een ander maar over je eigen verbruikte stroom en als je zonnepanelen hebt neem je minder af van het net en betaal je zo dus minder energiebelasting

 24. Leonards

  De salderingsregeling moet blijven, de subsidieregeling zal waarschijnlijk slechter uitvallen, de overheid kennende. Het weerhoudt mij niet om z.panelen op het dak te leggen, alleen wat minder, dan is het risico kleiner.

 25. Geerlings

  Schandalig hoe deze overheid de mensen voor de gek houden!
  Deze regering heeft voor het milieu niks over een hoop BLA BLA BLa .
  Als ze niet verplicht werden hadden ze de BTW regeling ook niet toe gepast.
  Dat beetje subsidie voor duurzame energie wat de regering vrij maakt stelt weinig tot niets voor,jammer weer z n gemiste kans! Helaas komt het niet bij de burger die wel durfde te investeren terug,Nee die krijgen nog een trap in de rug van deze onbetrouwbare regering!.

 26. Janneke

  De oorspronkelijke doelstellingen van de energiebelasting zijn vergeten. Het is een melkkoetje van de overheid geworden. En steeds weer opslagen erbij betalen zodat er subsidie gegeven kan worden aan projectontwikkelaars die zonnevelde, windmolens e.d. met flinke subsidie kunnen exploiteren. Verrijking t.k.v. de burger.

 27. Jos van pelt

  De salderingsregeling komt uit een tijd dat de rente hoger en de panelen duurder waren. Een overheid die dan niet bijstuurt schiet tekort. Onbetrouwbaar zou zij zijn tegenover de huishoudens die wel de volle mep aan energiebelasting etc. betalen, omdat zij geen zonnepanelen kunnen kopen of plaatsen. Het zou mij persoonlijk goed uitkomen als de regeling gewoon doorliep, maar ik vind dat de overheid alleen moet subsidieren waar anders onrecht ontstaat, blijft of een maatschappelijk gewenste gedragsverandering niet of te langzaam op gang komt.

 28. Peter vd Neste

  Het is denk ik goed om op te merken dat van het totale bedrag dat aan energiebelasting wordt betaald, ongeveer 75% door huishoudens wordt betaald en 25% door bedrijven.
  Bij het gebruik van energie is het net andersom: bedrijven gebruiken 75% van de energie en 25% wordt door huishoudens gebruikt. Ik beperk mij overigens tot elektrische energie.
  Wat mij betreft is het dus meer dan terecht dat de energiebelasting verschuift naar degenen die het meest gebruiken en (relatief) het minst ‘groen’ zijn. Ofwel: Prima dat zonnepaneeleigenaren geen of zeer weinig energiebelasting betalen. Ze hebben immers ook een investering gedaan!
  Ik verwacht overigens dat die nieuwe subsidieregeling ongunstig voor zonnepaneeleigenaren gaat uitpakken; de terugverdientijd zal langer worden.
  Met dank aan onze onbetrouwbare overheid!
  Als ik dit geweten had, had ik 2 jaar geleden zéker géén panelen op mijn dak gelegd en op dit moment zou ik er niet eens meer over nadenken.
  Ik bespeur overigens wel een (rechts)ongelijkheid: mensen met een oude ‘draaistroommeter’ zullen ook in 2021 en verder gewoon salderen.
  Degenen (zoals ik) die helaas zo’n ‘slimme meter’ hebben zijn de klos; die gaan de rekening betalen.
  Het moge duidelijk zijn: Ik vindt die nieuwe regeling een buitengewoon slecht plan van een onbetrouwbare partner!

 29. Jeroen

  Pinoccio Wiebes!

  Ja we zijn er weer ingestonken. Salderen moet zeker blijven, 100%!
  Het netwerk betalen en het gebruik daarvan betalen we zelf.
  Afnemen en terug leveren moet gelijk blijven in prijs.

  • Robert Bakker

   Wie betaalt de onevenwichtigheden op het net dan? U kunt beter zorgen dat u de stroom die u zelf opwekt ook meteen zelf verbruikt.

 30. Ab Kok

  De overheid moet niet, lees nooit, terugkomen op eerder gemaakte afspraken. Iedere milieu subsidie wordt teruggedraaid op het moment dat deze succesvol is en dus de overheid meer geld kost. De milieuwinst is niet belangrijk kennelijk

 31. Peter

  Uit eindelijk is het de energie leverancier met wie je een contract afsluit.
  Wellicht wordt dan terugleveren een verschil tussen de ene en andere leverancier, naast prijs per kwh

  • Peter vd Neste

   Wat denk je zelf? vanaf 2021 gaan energiebedrijven jou bij voorkeur helemaal niets betalen voor jou teruggeleverde stroom. al die klein k centrales van particuliere zijn alleen maar lastig voor het netwerk: variabele opbrengst, niet gegarandeerd, netwerk moet er wel op aangepast etc. Nee, die zijn straks alleen maar blij dat er niet meer gesaldeerd wordt.

 32. R. van Eeden

  Het is weer de onbetrouwbare regering, eerst volhouden dat er mogelijk vanaf 2023 een aanpassing kan komen en dat halen ze gewoon 3 jaar naar voren. We hebben gespaard om panelen op ons dak te kunnen laten plaatsen en nu wordt de terug verdien tijd weer veel langer. Uiteindelijk zal de doelstelling om het milieu te ontlasten dan ook niet gehaald gaan worden. Wat mogelijk boetes van Europa op kan leveren die we dan ook weer mogen betalen.

 33. Y kleef

  Salderen moet blijven
  Of een heel goede subsidieregeling zou ook nog optie zijn. Als de particuliere markt investeerd hoeft de overheid dat niet te doen en kunnen ze die besparing gebruiken om de energie betaalbaar te houden voor iedereen.

 34. Geert

  Hieruit blijkt maar weer hoe onbetrouwbaar de overheid weer is.
  De regeling handhaven voor hen die nu geinvesteerd hebben.
  En als het dan toch anders moet , dan die regeling toepassen voor nieuwkomers.
  Dan kan elk zijn eigen overweging daar in maken
  logisch dat er veel mensen nu wachten met aankoop van zonnepanelen.
  Straks de partij in het stem hokje afstraffen die dit verzonnen heeft.

 35. D. van der Zwan

  Reken maar dat met de nieuwe regeling heel veel mensen wachten met het plaatsen van zonnepanelen terwijl er ook wordt geroepen dan we energie zuinig GROEN moeten zijn. Zo tegenstrijdig als wat.

 36. Gert - Jan Doomen

  De meeste panelen zijn aangeschaft baserend op een terugverdientijd van ca. 7 jaar. Dus handhaaf die terugverdientijd, ook als je het model aanpast naar een “subsidievorm”
  Vanaf 2020 of 2023 is minder relevant als de terugverdientijd gegarandeerd blijft.
  Het argument dat een steeds kleiner wordende groep, degenen die geen zonnepanelen hebben, verantwoordelijk worden voor het betalen van de energiebelastingen is m.i. niet relevant. Het is je eigen keuze nl. om al dan niet in zonnepanelen te investeren. En dit (eventuele nadelige financiële risico dat daaruit resulteert) moet je niet afwentelen op anderen.

 37. ArieS

  Het zet me wel te denken ja! En ik vind het sowieso al een lastige materie om keuzes jn te maken. Welke, welk merk, hoeveel….

 38. Mark van Wolfswinkel

  Zoals verwacht trekt de overheid vaak de stekker uit voordeeltjes zodra men er teveel gebruik van maakt. Eerst moeten we voordelig zuinige dieselauto’s aanschaffen en krijgen we voordelen die dan vervolgens na enkele jaren verdwijnen. Dit gaan ze dus nu ook met de zonnepanelen doen. Aantal dingen die er aan gedaan kunnen worden is ander stemgedrag. Maargoed, wat doe je er aan he :)

  Wij hebben ze in ieder geval nog niet terugbetaald maar wij hanteren al sinds we de panelen hebben liggen een maandtarief waarbij we rekening houden met dat we dan nu evt terugkrijgen. Wanneer er dus uiteindelijk een lagere prijs voor de opgeleverde stroom komt zal het deel voor elektriciteit dus weer stijgen en dit zal voor ons dan hopelijk geen stijging in het maandtarief veroorzaken.

  Nog even afwachten dus!

 39. Rewa2335

  Het is weer het zelfde liedje als bij hybride auto,s als er te veel komen
  wijzigt de regering hun beloften
  Het geloof in politiek zal verder dalen.
  Onbetrouwbaarder kan je niet verzinnen
  Veel beloven en weinig geven, doet gekken in vreugde leven.

 40. Djl

  Willen we de gasproductie in Groningen verminderen, dan zou je juist de investeringen voor alternatieve energie bronnen moeten stimuleren. Kosten van energie zijn en blijven een belangrijk punt bij het maken van keuzes. In dit geval moet het interessant blijven om te investeren in zonnepanelen en tevens dus schone energie.

 41. Chris

  Mijn dak staat richting noordwesten, dus zonnepanelen hebben geen zin. Had me nog niet gerealiseerd dat ik energiebelasting betaal ‘voor anderen’. Ik ben dus sterk voor de nieuwe regeling.

  • Henk

   Je betaald geen energiebelasting voor een ander maar over je eigen verbruikte stroom en als je zonnepanelen hebt neem je minder af van het net en betaal je zo dus minder energiebelasting

 42. J. C. van den Berg

  Het is schandalig om eerst mensen te lokken om zonnepanelen aan te schaffen
  en later de saldering regeling te laten vervallen c.q. te wijzigen.
  Dit moedigt de toekomstige woning bezitters niet aan om de
  zonnepanelen aan te schaffen.
  De terug verdien tijd van 7-10 moet gehandhaafd blijven.
  Heb een week geleden opdracht gegeven om panelen te plaatsen,
  heb nu toch wel een raar gevoel over de toekomst.

  • Mark van Wolfswinkel

   Dit was 4 jaar geleden toen wij ze lieten plaatsen al aangegeven dat dit in de toekomst mogelijk zou veranderen. Of slechte verkopers geweest die hier niets over gemeld hebben of anders misschien niet goed genoeg ingelezen?

   Wat nog interessant kan worden is de aanschaf van een PowerWall bijv van Tesla. Daarmee kan je de energie opslaan. Maargoed, hangt ook weer van de capaciteit af van de PowerWall en het verbruik en hoeveel je op kan brengen. Maar mogelijkerwijs kan dit nog wel interessant zijn.

 43. Paul Gillissen

  wij Paul & Elly Gillissen hadden graag zonnepanelen gehad maar onze stoor zender is een grote boom voor ons huis daar om is het project afgewezen te weinig licht in val dan praten we niet meer over energie zuinig zijn.

 44. mv

  Ja dat doet het. Weer eens te meer zien we hoe onbetrouwbaar de Nederlandse overheid is. Ook bij de nieuwe regeling zal weer blijken dat deze na verloop van tijd niet houdbaar is. Je moet hier in Nederland gewoon een profiteursmentaliteit hebben. Dat wordt door de overheid op deze manier ook in de handgewerkt. Geen vertrouwen meer in welke regeling dan ook afgekondigd door de Nederlandse overheid.

 45. Erik Noorman

  Ik wacht in het huis waar we pas wonen nog even met de aanschaf van zonnepanelen. Ik wacht op een goedkopere manier om de door mijn panelen opgewekte energie te bufferen. Ik wacht op verdere doorontwikkeling van zonnepanelen, misschien panelen vergelijkbaar met die gebruikt worden bij de Solar Challenge Race. En samen een vuist maken en de overheid niet laten verdienen aan onze investering. Korte terugverdientijden ook.

 46. Huybregts

  Zo langszamerhand weten we het wel. Er is geen onbetrouwbaarder partij dan de overheid.

 47. B.J. Floor

  Het zou mooi zijn als het Ministerie een terugverdientijd gaat aanhouden van b.v. 10 jaar na plaatsing van zonnepanelen.
  Dat is goed voor hen die al zonnepanelen hebben én ook voor de zonnepanelenmarkt. (geen omzetverlies)

 48. J de Hoop

  Nee hoor heb al 22 panelen en koop er nog wat bij Kijk nu uit naar de genie die de opslag goedkoop kan regelen. Als de overheid een grijpstuiver geeft ,koppel ik af! Wij moeten meer SAMEN een vuist maken ,anders pakken ze gewoon ons voordeel af , omdat ze “het nodig heeft”.

  • Lennie

   Zou ik ook doen. Anders gaan de overheid en energieverkopers straks geld verdienen met zonnepanelen die jij betaald hebt, de linkmiegels.