de salderingsregeling wordt vanaf 2020 een subsidieregeling

De salderingsregeling verandert per 2020, maar hoe?

Voor de zomer is de opvolger van de salderingsregeling bekent. Wie zonnepanelen heeft of overweegt ze aan te schaffen, is waarschijnlijk heel benieuwd met welk  voorstel de overheid komt. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft namelijk beloofd om nog voor deze zomer duidelijkheid te geven over de salderingsregeling. Één ding is al wel bekend: het wordt een subsidieregeling.

Nu is het nog ontzettend voordelig als je zonnepanelen hebt, want je kunt alle stroom die je niet verbruikt terugleveren op het energienet. Die hoeveelheid wordt direct afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je afneemt van het energienet in bijvoorbeeld de avonduren (als de zon niet schijnt). Dus voor de stroom die jij teruglevert krijg je hetzelfde bedrag als dat je betaalt voor je stroom, inclusief energiebelasting en ODE. Op het moment dat je meer teruglevert dan je verbruikt, krijg je per kWh een terugleververgoeding zonder belastingen en btw.

Wat de terugverdientijd vanaf 2020 wordt

In 2020 is de salderingsregeling de salderingsregeling niet meer. Het is dan een subsidieregeling, maar hoe deze exact eruit komt te zien blijft nog even de vraag. Begin vorig jaar werd nog 2023 als jaar aangehouden waarin we afscheid zouden nemen van de salderingsregeling, maar dit wordt nu vervroegd naar 2020.

Waarschijnlijk komt het erop neer dat voor iedere kWh die jij teruglevert op het energienet een subsidiebedrag wordt uitgekeerd. Dus terugleveren tegen hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom van de energieleverancier afneemt, zit er niet meer bij. De nieuwe regeling klinkt daardoor minder voordelig en dat is het misschien ook wel, maar toch ontvang je alsnog een bedrag voor je opgewekte stroom. Daarnaast wek je in eerste instantie voor eigen verbruik op waardoor je veel minder stroom van de energieleverancier hoeft af te nemen en je ook geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaalt. Dat levert je mooi een lage energierekening op. Bovendien vindt minister Wiebes het belangrijk dat huidige eigenaren van zonnepanelen hun terugverdientijd van ongeveer 7 jaar behouden. Hoe hij dit precies gaat waarmaken, is nog niet duidelijk.

Laten we overigens niet vergeten dat er een belangrijke duurzame reden is om zonnepanelen op je dak te hebben. Het is de meest groene vorm van energie die je momenteel kunt gebruiken.

De terugverdientijd voor mensen die in de toekomst zonnepanelen willen installeren, is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van de hoogte van de subsidie. Denk jij er nu over na om zonnepanelen te installeren, dan wacht je hier misschien wel mee totdat duidelijk is wat er vanaf 2020 gaat gebeuren. Om ervoor te zorgen dat de groei van het aantal zonnepanelen in Nederland niet afneemt, moet de overheid zo snel mogelijk met een alternatief voorstel voor de salderingsregeling komen. Gelukkig duurt het niet lang meer tot het lente is.

Voorstanders en tegenstanders

Niet iedereen wil dat de salderingsregeling wijzigt. Er zijn een twintigtal organisaties zoals Milieu Centraal en Greenpeace die samen een brief schreven naar de minister met de vraag of de salderingsregeling pas vanaf 2023 veranderd kan worden. Vorig jaar groeide het aantal zonnepanelen in Nederland met 91 procent, maar ze zijn bang dat die groei afneemt als we vanaf 2020 niet meer kunnen salderen. Ze vinden dit geen goede ontwikkeling voor onze transitie naar duurzame energie.

Tegelijkertijd zijn er ook voorstanders van de subsidieregeling. Een steeds kleiner wordende groep, degenen die geen zonnepanelen hebben, wordt namelijk verantwoordelijk voor het betalen van de energiebelastingen. De mensen met zonnepanelen betalen deze niet of nauwelijks. Jaarlijks gaan de energiebelastingen omhoog, want de overheid ziet het als een standaardinkomstenbron en heeft het geld nodig om zelf te investeren in duurzame energie. Kortom, heb je geen zonnepanelen dan wordt je energierekening ieder jaar hoger. Het is beter als die lasten over een grotere groep worden verdeeld.

Wat vind jij ervan dat de overheid de salderingsregeling verandert in een subsidieregeling? Weerhoudt het jou om zonnepanelen aan te schaffen?

 

Energie vergelijken doe je op Energievergelijken.nl

 

Reageer

27 reacties

 1. Geerlings

  Schandalig hoe deze overheid de mensen voor de gek houden!
  Deze regering heeft voor het milieu niks over een hoop BLA BLA BLa .
  Als ze niet verplicht werden hadden ze de BTW regeling ook niet toe gepast.
  Dat beetje subsidie voor duurzame energie wat de regering vrij maakt stelt weinig tot niets voor,jammer weer z n gemiste kans! Helaas komt het niet bij de burger die wel durfde te investeren terug,Nee die krijgen nog een trap in de rug van deze onbetrouwbare regering!.

 2. Janneke

  De oorspronkelijke doelstellingen van de energiebelasting zijn vergeten. Het is een melkkoetje van de overheid geworden. En steeds weer opslagen erbij betalen zodat er subsidie gegeven kan worden aan projectontwikkelaars die zonnevelde, windmolens e.d. met flinke subsidie kunnen exploiteren. Verrijking t.k.v. de burger.

 3. Jos van pelt

  De salderingsregeling komt uit een tijd dat de rente hoger en de panelen duurder waren. Een overheid die dan niet bijstuurt schiet tekort. Onbetrouwbaar zou zij zijn tegenover de huishoudens die wel de volle mep aan energiebelasting etc. betalen, omdat zij geen zonnepanelen kunnen kopen of plaatsen. Het zou mij persoonlijk goed uitkomen als de regeling gewoon doorliep, maar ik vind dat de overheid alleen moet subsidieren waar anders onrecht ontstaat, blijft of een maatschappelijk gewenste gedragsverandering niet of te langzaam op gang komt.

 4. Peter vd Neste

  Het is denk ik goed om op te merken dat van het totale bedrag dat aan energiebelasting wordt betaald, ongeveer 75% door huishoudens wordt betaald en 25% door bedrijven.
  Bij het gebruik van energie is het net andersom: bedrijven gebruiken 75% van de energie en 25% wordt door huishoudens gebruikt. Ik beperk mij overigens tot elektrische energie.
  Wat mij betreft is het dus meer dan terecht dat de energiebelasting verschuift naar degenen die het meest gebruiken en (relatief) het minst ‘groen’ zijn. Ofwel: Prima dat zonnepaneeleigenaren geen of zeer weinig energiebelasting betalen. Ze hebben immers ook een investering gedaan!
  Ik verwacht overigens dat die nieuwe subsidieregeling ongunstig voor zonnepaneeleigenaren gaat uitpakken; de terugverdientijd zal langer worden.
  Met dank aan onze onbetrouwbare overheid!
  Als ik dit geweten had, had ik 2 jaar geleden zéker géén panelen op mijn dak gelegd en op dit moment zou ik er niet eens meer over nadenken.
  Ik bespeur overigens wel een (rechts)ongelijkheid: mensen met een oude ‘draaistroommeter’ zullen ook in 2021 en verder gewoon salderen.
  Degenen (zoals ik) die helaas zo’n ‘slimme meter’ hebben zijn de klos; die gaan de rekening betalen.
  Het moge duidelijk zijn: Ik vindt die nieuwe regeling een buitengewoon slecht plan van een onbetrouwbare partner!

 5. Jeroen

  Pinoccio Wiebes!

  Ja we zijn er weer ingestonken. Salderen moet zeker blijven, 100%!
  Het netwerk betalen en het gebruik daarvan betalen we zelf.
  Afnemen en terug leveren moet gelijk blijven in prijs.

 6. Ab Kok

  De overheid moet niet, lees nooit, terugkomen op eerder gemaakte afspraken. Iedere milieu subsidie wordt teruggedraaid op het moment dat deze succesvol is en dus de overheid meer geld kost. De milieuwinst is niet belangrijk kennelijk

 7. Peter

  Uit eindelijk is het de energie leverancier met wie je een contract afsluit.
  Wellicht wordt dan terugleveren een verschil tussen de ene en andere leverancier, naast prijs per kwh

  • Peter vd Neste

   Wat denk je zelf? vanaf 2021 gaan energiebedrijven jou bij voorkeur helemaal niets betalen voor jou teruggeleverde stroom. al die klein k centrales van particuliere zijn alleen maar lastig voor het netwerk: variabele opbrengst, niet gegarandeerd, netwerk moet er wel op aangepast etc. Nee, die zijn straks alleen maar blij dat er niet meer gesaldeerd wordt.

 8. R. van Eeden

  Het is weer de onbetrouwbare regering, eerst volhouden dat er mogelijk vanaf 2023 een aanpassing kan komen en dat halen ze gewoon 3 jaar naar voren. We hebben gespaard om panelen op ons dak te kunnen laten plaatsen en nu wordt de terug verdien tijd weer veel langer. Uiteindelijk zal de doelstelling om het milieu te ontlasten dan ook niet gehaald gaan worden. Wat mogelijk boetes van Europa op kan leveren die we dan ook weer mogen betalen.

 9. Y kleef

  Salderen moet blijven
  Of een heel goede subsidieregeling zou ook nog optie zijn. Als de particuliere markt investeerd hoeft de overheid dat niet te doen en kunnen ze die besparing gebruiken om de energie betaalbaar te houden voor iedereen.

 10. Geert

  Hieruit blijkt maar weer hoe onbetrouwbaar de overheid weer is.
  De regeling handhaven voor hen die nu geinvesteerd hebben.
  En als het dan toch anders moet , dan die regeling toepassen voor nieuwkomers.
  Dan kan elk zijn eigen overweging daar in maken
  logisch dat er veel mensen nu wachten met aankoop van zonnepanelen.
  Straks de partij in het stem hokje afstraffen die dit verzonnen heeft.

 11. D. van der Zwan

  Reken maar dat met de nieuwe regeling heel veel mensen wachten met het plaatsen van zonnepanelen terwijl er ook wordt geroepen dan we energie zuinig GROEN moeten zijn. Zo tegenstrijdig als wat.

 12. Gert - Jan Doomen

  De meeste panelen zijn aangeschaft baserend op een terugverdientijd van ca. 7 jaar. Dus handhaaf die terugverdientijd, ook als je het model aanpast naar een “subsidievorm”
  Vanaf 2020 of 2023 is minder relevant als de terugverdientijd gegarandeerd blijft.
  Het argument dat een steeds kleiner wordende groep, degenen die geen zonnepanelen hebben, verantwoordelijk worden voor het betalen van de energiebelastingen is m.i. niet relevant. Het is je eigen keuze nl. om al dan niet in zonnepanelen te investeren. En dit (eventuele nadelige financiële risico dat daaruit resulteert) moet je niet afwentelen op anderen.

 13. ArieS

  Het zet me wel te denken ja! En ik vind het sowieso al een lastige materie om keuzes jn te maken. Welke, welk merk, hoeveel….

 14. Mark van Wolfswinkel

  Zoals verwacht trekt de overheid vaak de stekker uit voordeeltjes zodra men er teveel gebruik van maakt. Eerst moeten we voordelig zuinige dieselauto’s aanschaffen en krijgen we voordelen die dan vervolgens na enkele jaren verdwijnen. Dit gaan ze dus nu ook met de zonnepanelen doen. Aantal dingen die er aan gedaan kunnen worden is ander stemgedrag. Maargoed, wat doe je er aan he :)

  Wij hebben ze in ieder geval nog niet terugbetaald maar wij hanteren al sinds we de panelen hebben liggen een maandtarief waarbij we rekening houden met dat we dan nu evt terugkrijgen. Wanneer er dus uiteindelijk een lagere prijs voor de opgeleverde stroom komt zal het deel voor elektriciteit dus weer stijgen en dit zal voor ons dan hopelijk geen stijging in het maandtarief veroorzaken.

  Nog even afwachten dus!

 15. Rewa2335

  Het is weer het zelfde liedje als bij hybride auto,s als er te veel komen
  wijzigt de regering hun beloften
  Het geloof in politiek zal verder dalen.
  Onbetrouwbaarder kan je niet verzinnen
  Veel beloven en weinig geven, doet gekken in vreugde leven.

 16. Djl

  Willen we de gasproductie in Groningen verminderen, dan zou je juist de investeringen voor alternatieve energie bronnen moeten stimuleren. Kosten van energie zijn en blijven een belangrijk punt bij het maken van keuzes. In dit geval moet het interessant blijven om te investeren in zonnepanelen en tevens dus schone energie.

 17. Chris

  Mijn dak staat richting noordwesten, dus zonnepanelen hebben geen zin. Had me nog niet gerealiseerd dat ik energiebelasting betaal ‘voor anderen’. Ik ben dus sterk voor de nieuwe regeling.

 18. J. C. van den Berg

  Het is schandalig om eerst mensen te lokken om zonnepanelen aan te schaffen
  en later de saldering regeling te laten vervallen c.q. te wijzigen.
  Dit moedigt de toekomstige woning bezitters niet aan om de
  zonnepanelen aan te schaffen.
  De terug verdien tijd van 7-10 moet gehandhaafd blijven.
  Heb een week geleden opdracht gegeven om panelen te plaatsen,
  heb nu toch wel een raar gevoel over de toekomst.

  • Mark van Wolfswinkel

   Dit was 4 jaar geleden toen wij ze lieten plaatsen al aangegeven dat dit in de toekomst mogelijk zou veranderen. Of slechte verkopers geweest die hier niets over gemeld hebben of anders misschien niet goed genoeg ingelezen?

   Wat nog interessant kan worden is de aanschaf van een PowerWall bijv van Tesla. Daarmee kan je de energie opslaan. Maargoed, hangt ook weer van de capaciteit af van de PowerWall en het verbruik en hoeveel je op kan brengen. Maar mogelijkerwijs kan dit nog wel interessant zijn.

 19. Paul Gillissen

  wij Paul & Elly Gillissen hadden graag zonnepanelen gehad maar onze stoor zender is een grote boom voor ons huis daar om is het project afgewezen te weinig licht in val dan praten we niet meer over energie zuinig zijn.

 20. mv

  Ja dat doet het. Weer eens te meer zien we hoe onbetrouwbaar de Nederlandse overheid is. Ook bij de nieuwe regeling zal weer blijken dat deze na verloop van tijd niet houdbaar is. Je moet hier in Nederland gewoon een profiteursmentaliteit hebben. Dat wordt door de overheid op deze manier ook in de handgewerkt. Geen vertrouwen meer in welke regeling dan ook afgekondigd door de Nederlandse overheid.

 21. Erik Noorman

  Ik wacht in het huis waar we pas wonen nog even met de aanschaf van zonnepanelen. Ik wacht op een goedkopere manier om de door mijn panelen opgewekte energie te bufferen. Ik wacht op verdere doorontwikkeling van zonnepanelen, misschien panelen vergelijkbaar met die gebruikt worden bij de Solar Challenge Race. En samen een vuist maken en de overheid niet laten verdienen aan onze investering. Korte terugverdientijden ook.

 22. Huybregts

  Zo langszamerhand weten we het wel. Er is geen onbetrouwbaarder partij dan de overheid.

 23. B.J. Floor

  Het zou mooi zijn als het Ministerie een terugverdientijd gaat aanhouden van b.v. 10 jaar na plaatsing van zonnepanelen.
  Dat is goed voor hen die al zonnepanelen hebben én ook voor de zonnepanelenmarkt. (geen omzetverlies)

 24. J de Hoop

  Nee hoor heb al 22 panelen en koop er nog wat bij Kijk nu uit naar de genie die de opslag goedkoop kan regelen. Als de overheid een grijpstuiver geeft ,koppel ik af! Wij moeten meer SAMEN een vuist maken ,anders pakken ze gewoon ons voordeel af , omdat ze “het nodig heeft”.

  • Lennie

   Zou ik ook doen. Anders gaan de overheid en energieverkopers straks geld verdienen met zonnepanelen die jij betaald hebt, de linkmiegels.