Spoedaanvraag energie regel je in enkele stappen

Spoedaanvraag energie: zo regel je dat!

Plof, er valt een brief van je netbeheerder op de deurmat. Met het verzoek: regel zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier. Er is dus een spoedaanvraag voor je energie nodig voordat je wordt afgesloten van het energienet en je geen gas en stroom meer hebt. Reden tot paniek? Nee dat niet, want handel je snel dan leveren sommige energieleveranciers al binnen 24 uur energie.

De netbeheerder stuurt je zo’n herinneringsbrief (of waarschuwingsbrief) als hij ziet dat op je woonadres er geen energieleverancier is die gas en stroom levert. De netbeheerder zelf zorgt dat je op dat moment alsnog van energie voorzien wordt, maar dit is eigenlijk niet de bedoeling. De netbeheerder geeft je nog een momentje om een contract af te sluiten bij een energieleverancier middels een spoedaanvraag.

Wanneer is een spoedlevering energie nodig

Situaties waarin een spoedaanvraag nodig is verschillen. Het kan zijn dat je bent verhuisd en er al een tijdje woont, maar nog niet die energieleverancier geregeld hebt. Of je hebt een betalingsachterstand bij de energieleverancier en inmiddels een aantal betalingsherinneringen ontvangen. Ook dan dreigt een afsluiting en moet je een spoedaanvraag doen bij een andere energieleverancier. Wat de reden ook is, bij een spoedaanvraag dien je snel te handelen.

Hoe je de spoedaanvraag regelt

Vraag je met spoed een energiecontract aan en heb je een brief van de netbeheerder, kijk dan tot welke uiterste datum je de tijd hebt om een energieleverancier te regelen.

  • Heb je nog minimaal vijf dagen, dan kun je het energiecontract prima via Energievergelijken.nl regelen.
  • Word je binnen vijf dagen afgesloten dan kun je beter rechtstreeks met een energieleverancier schakelen om de spoedaanvraag te regelen.

Heb je nog voldoende dagen om een spoedaanvraag via een energievergelijker te regelen, doe dit dan. Want een energievergelijker helpt je aan de goedkoopste energieleverancier. Energieleveranciers bieden namelijk via deze websites hun voordeligste energietarieven aan. Bel je rechtstreeks met de energieleverancier dan krijg je een minder scherpe aanbieding en betaal je onnodig teveel. Overigens kost een spoedaanvraag zelf je geen geld.

Stappenplan voor een spoedaanvraag via Energievergelijken.nl

Regel je een spoedlevering via onze website dan verloopt deze in eerste instantie op dezelfde manier als een standaard energievergelijking. Na de aanvraag is er slechts één extra stap nodig:

Stap 1: vraag zelf eerst een energiecontract aan via de website of bel onze klantenservice als je liever wat hulp hebt (088 – 1100 888). Zorg dat je de aanvraag doet bij een energieleverancier die een spoedaanvraag verwerkt*.

Het duurt een dag voordat je in het systeem staat van de energieleverancier.

Stap 2: Bel na die dag je nieuwe energieleverancier op om aan te geven dat het om een spoedaanvraag gaat. Je hebt normaal gesproken 14 dagen bedenktijd en in die periode wordt meestal nog geen stroom geleverd door je nieuwe energieleverancier. Geef aan dat je van die 14 dagen bedenktijd af wilt zien. Dan begint de levering eerder.

Spoedaanvraag via de energieleverancier

Heb je minder dan vijf dagen om de spoedlevering te regelen bel dan rechtstreeks naar een energieleverancier. Dan gaat het sneller. Uiteraard wel eentje die spoedaanvragen verwerkt*. Dan heb je zo weer een nieuwe energieleverancier!

Borg bij een spoedaanvraag

Bij een spoedaanvraag betaal je mogelijk een borg. Heeft je spoedaanvraag te maken met een betalingsachterstand dan wil de energieleverancier niet het risico lopen dat hij in de toekomst inkomsten misloopt. Vandaar dat hij een borg vraagt.

* In onderstaande tabel zie je welke energieleveranciers spoedaanvragen behandelen en of ze een borg vragen.

EnergieleverancierSpoedaanvraag mogelijkHoogte borg
Anoda Energieja€ 500
Budget EnergieNee€ 800
DeltaJa€ 500
VastelastenbondJa€ 400 (€200,- per product)
E-ONJa€ 800
EngieJa€ 400 (€200,- per product)
EnecoJa€ 400
Energiedirect.nlJa€ 1.000 (€500,- per product)
EnergieflexJa6x termijnbedrag. (Max € 800,-)
EssentJa€ 200,-
GreenchoiceJa€ 400 (€200,- per product)
Huismerk EnergieJa€ 750
Main EnergieJa€ 1000 (€500,- per product)
Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)NeeBord is het maandbedrag dat je vooraf betaalt.
NuonJa€ 350
OxxioJa€ 400 (€200,- per product)
Pure EnergieNee€ 600 (€300 per product)
VandebronJaMax € 400,- per product
VrijopnaamJa€ 1000 (€500 per product)
PowerpeersJa€ 575
United ConsumersJaMax. 6x termijnbedrag.

 

Spoedaanvraag ook bij een verhuizing?

Bij een verhuizing is een spoedaanvraag lang niet altijd standaard. Veel mensen denken dat dit wel zo werkt, maar je wordt echt niet zomaar van het energienet afgesloten als je even geen energieleverancier hebt. De netbeheerder waarschuwt je eerst alvorens af te sluiten. Kijk dus wel even of er een brief van de netbeheerder op de deurmat ligt wanneer je voor de eerste keer je nieuwe woning instapt.

Wanneer is een spoedaanvraag niet nodig

Een spoedaanvraag is niet nodig als de sleuteloverdracht nog moet gebeuren. Bij de aanvraag op onze website geef je in dit geval aan dat het om een verhuizing gaat en dat het energiecontract zo snel mogelijk moet ingaan of op een specifieke datum.

Ook is geen spoedaanvraag nodig als je al in je nieuwe woning woont en de netbeheerder je nog geen brief heeft gestuurd dat je snel een leverancier moet regelen. Je kunt dan gewoon via onze energievergelijker online een energiecontract aanvragen.

Veel mensen hebben korte tijd geen energieleverancier als ze verhuisd zijn. De stroom die je in de tussentijd gebruikt, levert de netbeheerder en wordt later, via de energieleverancier, in rekening gebracht.

Wanneer is een spoedaanvraag wel nodig

Een spoedaanvraag is wel nodig als je al een tijdje op je nieuwe adres woont en je een brief van de netbeheerder hebt ontvangen dat je nu toch echt een energieleverancier moet regelen. In dit geval doorloop je het stappenplan van de spoedlevering.

Toch afgesloten?

Ben je om de een of andere reden toch afgesloten van energie dan is een heraansluiting nodig. En ja… dit kost je geld. De netbeheerder komt namelijk weer langs om alles weer in gang te zetten. Het is dan ook de netbeheerder die je kan vertellen wat een heraansluiting kost.

Daarna moet je een nieuw energiecontract aanvragen, want je oude energieleverancier (als je die nog had) heeft het energiecontract stopgezet op het moment dat de energieaansluiting werd afgesloten.

Energie vergelijken voor een spoedaanvraag

Heb je minimaal vijf dagen om een nieuw energiecontract te regelen voor een spoedaanvraag? Vergelijk energie dan in enkele minuten en je ziet het aanbod van alle energieleveranciers. Vul je verbruik in, kijk welke energieleverancier jou de voordeligste aanbieding doet en vraag het beste aanbod direct online aan.

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer