Tros Radar: Overstappen van energieleverancier kan geld kosten

Overstappen van energieleverancier is in veel gevallen voordelig. Maar het is wel zaak de kalender daarbij goed in de gaten te houden. Een overstap op het verkeerde moment kan namelijk honderden euro’s kosten, aldus het televisieprogramma Tros Radar. De Consumentenbond raadt aan altijd een jaar na de laatste jaarnota over te stappen om problemen te voorkomen. Energievergelijken.nl wil daar aan toe voegen dat je al wel minimaal 6 weken voor ontvangst van de volgende jaarnota een overstap kunt inplannen. Zo voorkom je dat je nog een een maand of langer tegen een te hoog energietarief wordt afgerekend.

De energierekening en maandelijkse voorschotbedragen

Je betaalt iedere maand een voorschot op je jaarlijkse energierekening. Het maandelijkse voorschotbedrag keer twaalf is in principe genoeg om de kosten voor je jaarlijkse energieverbruik te dekken. Je verbruikt echter in de zomer veel minder energie dan in de winter. In de grafiek hieronder zie je dat de voorschotbedragen het hele jaar gelijk zijn (oranje lijn), maar het energieverbruik (blauwe lijn) verandert gedurende het jaar. Je kunt zien dat je in de winter veel meer dan je maandelijkse voorschotbedrag verbruikt. Eigenlijk betaal je in de zomer al een groot gedeelte van de kosten die je in de winter maakt.

Tros Radar over voorschotten en energieverbruik

Maar wanneer kun je nu het beste overstappen? Als je op een verkeerd moment overstapt, bestaat het risico dat je in één keer de hele winter moet afrekenen bij je oude leverancier, aldus Tros Radar.

Plan je overstap minimaal 6 weken voordat je de jaarnota ontvangt

De Consumentenbond raadt aan altijd een jaar na de laatste jaarnota over te stappen om problemen te voorkomen. Energievergelijken.nl wil daar aan toevoegen dat dit niet betekent dat je op je jaarnota moet wachten om een overstap in te plannen. Dit is met name belangrijk als je nu een contract hebt met een vaste looptijd en vaste energietarieven. Bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar. Als het contract afloopt en je onderneemt zelf niets, dan wordt je meestal automatisch overgezet op de standaard energietarieven van jouw leverancier. Deze behoren tot de hoogste in de markt. De prijs die je gaat betalen voor jouw energieverbruik wordt dus hoger. Voordat je van dat tarief af bent, ben je minimaal 6 weken verder. Voor het opzeggen van een energiecontract geldt namelijk altijd een opzegtermijn van 30 dagen. Als je een nieuw contract aanvraagt, dan heb je eerst een door de wet bepaalde bedenktijd van 14 dagen. Bij elkaar opgeteld duurt het dus minimaal 6 weken voordat je klant bent bij een nieuwe leverancier. Als je pas een overstap gaat inplannen als je huidige contract is afgelopen, dan betaal je al snel tientallen euros te veel voor je energie.
Begin met energie vergelijken.

Voorkom verassingen: Houd zelf je energieverbruik bij

Veel mensen betalen maandelijks liever iets meer dan ze eigenlijk voor hun energieverbruik zouden moeten betalen. Op die manier kom je aan het eind van het jaar niet voor verassingen te staan, is dan de gedachte. Energievergelijken.nl adviseert om gedurende het jaar het energieverbruik bij te houden. Dit kan vaak op de website van de leverancier. Op die manier kun je precies zien of je op schema loopt met je voorschotbedragen. Simpelweg te veel betalen is eigenlijk zonde. Tegenwoordig is ieder extra tientje dat je in de maand te besteden hebt toch mooi meegenomen?

Je betaalt altijd voor de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt

Als je overstapt naar een andere energieleverancier, dan zal deze vragen om je meterstanden door te geven. Dit is voor de nieuwe leverancier het beginpunt om jouw energieverbruik met je af te gaan rekenen. Voor de oude leverancier is dit informatie om de eindafrekening op te maken. Per 1 augustus van dit jaar zijn energieleveranciers verplicht deze standen met elkaar te delen. Zo worden dubbele betalingen voorkomen en betaal je altijd precies voor de energie die je hebt verbruikt. De nieuwe leverancier zal het nieuwe maandelijkse voorschotbedrag vervolgens baseren op het historische energieverbruik in jouw woning.

Lees ook: Tros Radar: Hoe onafhankelijk zijn vergelijkingssites?

Reageer

5 reacties

 1. Henriette

  Ik heb nu getekend voor drie jaar maar ze vertelde mij dat ik binnen die 3 jaar altijd kan overstappen naar een andere leverancier zonder kosten dan betaald die leverancier die kosten

 2. Jan Mulder

  Telefonische verkoop van NLE zeer misleidend!

  Na veel hakketak en een 3x gestopte bandopname, omdat de tekst steeds wisselde, contract afgesloten. Vraag was natuurlijk, is er een boete voor opzeggen bij Engie? Nee hoor meneer, ik zie hier dat u een maandcontract heeft.
  Dat kunnen ze helemaal niet zien (weet ik nu) en is gewoon een leugen om je binnen te halen. Vervolgens schermen ze met tekstjes in mailtjes over de resterende looptijd. Maar intussen hebben ze daar zelf wel over gelogen! Trap er niet in! Ga NIET over op NLE!

 3. J. de Man

  Nieuwe keuken gekocht met inductieplaat dus gas af laten sluiten door Stedin. Bij Eneco gasverbruik zojuist afgemeld. Dat kost je 75 euro boete! We blijven gewoon klant bij Eneco en gebruiken meer elektriciteit maar minder gas. Toch een boete. Helaas loopt ons contract nog door tot 2019.

 4. g

  Hallo, ik ben overgestapt nadat mijn contract afliep tm 11-01-2016 bij essent.
  jaarafrekening ontvangen(30,52 terug),eindafrekening tm 17-01-2016 (197,72 betalen)
  deelbetaling 28-01 225,euro nog betaald=392.20 euro.
  Nieuwe greenchoice aangemeld per 28-01-2016.
  betaald 18-02 210 euro en 07-03-2016 210 euro=420 euro totaal dus 812,20 betaald over 3 maanden gas en licht. had ik niet overgestapt had ik 3 maanden 675,- betaald. schadepost voor mij!! heeft me dus 137.20 gekost in totaal

 5. yurtdisi egitim

  Waarom deze website heeft andere talensteun niet?