Wat staat er op de energierekening en waar moet je op letten?

Voor veel mensen gaan de energiekosten flink omhoog in 2019. Dat kan best even schrikken zijn. Wanneer je de energierekening precies ontvangt, hangt af van je energiecontract. Een groot deel van Nederland ontvangt deze aan het begin van het jaar. Krijg je aan het begin van het jaar je energierekening dan zal je nog weinig merken van de prijsstijgingen, maar het wordt voor iedereen duurder. De energierekening is voor veel mensen erg onduidelijk. Wij leggen het kort voor je uit.

leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit vaste en variabele kosten:

Variabele leveringskosten

Dit betaal je aan je energieleverancier voor het aantal afgenomen kWh (stroom) en m3 (gas). Heb je een dubbele meter en je wordt verrekend tegen een piek- en daltarief, dan is je elektriciteitsverbruik verdeeld over deze twee tarieven. Een gasmeter heeft altijd maar één telwerk.

Vaste leveringskosten

Dit werd tot een paar jaar geleden het vastrecht genoemd. Dit is een vast bedrag wat je betaalt aan je leverancier voor de levering van stroom en/of gas. Dit betaal je per product.

Belastingen

Voor elk kWh aan stroom en iedere m3 gas die je gebruikt, moet je ook energiebelasting betalen. Dit worden ook wel de overheidsheffingen genoemd. Je betaalt deze kosten aan je leverancier, maar gaan uiteindelijk de overheid. Energie is tegenwoordig een basisbehoefte, daarom krijg je vermindering energiebelasting – voorheen heffingskorting genoemd – op je energierekening. In 2019 krijg je € 311,62 vermindering, dat is ruim € 60,- minder dan vorig jaar.

Naast overheidsheffingen betaal je ook Opslag Duurzame Energie (ODE) per kWh en m3. Dit wordt gebruikt om de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te bekostigen door de overheid. Ook over je energie betaal je 21% btw, de energiebelasting en ODE.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten worden geïnd door je energieleveranciers, maar zijn voor je netbeheerder. Je zit gebonden aan de netbeheerder in jouw regio. Je kunt de kosten van je netbeheerder terugvinden op de website van je netbeheerder. De netbeheerkosten bestaan uit:

  • Aansluitkosten
  • Transportkosten
  • Capaciteitsafhankelijk transporttarief
  • Meterhuur

En over je netwerkkosten betaal je 21% btw.

Voorschotbedrag en jaarkosten

Op basis van jouw verbruik berekent je energieleverancier je jaarkosten. Op je energierekening staat ook vermeld wat je elke maand aan voorschotten hebt betaald. Dit bedrag wordt verrekend met de jaarkosten en een eventuele cashback, als je die in je contract had. Daarna wordt er gekeken of je nog iets moet bijbetalen of dat je nog een bedrag terugkrijgt van je leverancier.

Blijf je bij je leverancier?

Als je bij je leverancier blijft, dan berekenen ze op basis van je verbruik en de (nieuwe) tarieven wat je termijnbedrag voor aankomend jaar zal zijn. Is je contract is afgelopen? Dan is energie vergelijken verstandig. Misschien kun je een mooie besparing meepakken met een overstap.
» Energie vergelijken

Reageer

1 reactie

  1. Dagmara Solecka

    Ik ben kapot van… Voor iemand met WIA Uitkering 40 euro peer maand meer te betalen, (alleen de stroom & gas), dat is heel veel.
    Ik begrijp de klimaatakkoord. Maar ik wil ook met mijn oude jaar even genieten. Dat begin onmogelijk te zijn…