Op 1 juli stijgen de variabale energietarieven

AD.nl: op 1 juli betaal je tot €64,- meer aan gas en stroom

Op 1 juli stijgen de variabele energietarieven voor huishoudens, meldt het Algemeen Dagblad (AD). Een huishouden betaalt tot wel € 64,- meer aan gas en stroom. Dit is de tweede stijging dit jaar; 1 januari hadden we ook al te maken met een hogere energierekening.

Bij de drie grote energieleveranciers van Nederland verschilt het hoeveel de energiekosten stijgen. De grootste stijging vindt plaats bij Eneco met €64,-, dit is berekend voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1500 m3. Bij Nuon is een huishouden € 32,- meer kwijt en bij Essent blijven de tarieven nagenoeg gelijk.

De stijging heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke reden is dat Trump onlangs uit het Iran-akkoord stapte en daardoor de prijs van olie duurder werd. De olieprijs is namelijk gekoppeld aan de energieprijs. Een andere oorzaak is dat in China de vraag naar kolen groot is waardoor de kolenprijs wordt opgedreven en het duur is om stroom te produceren. Ook de politieke onrust in olieproducerend land Venezuela heeft invloed op de variabele tarieven. Niet te vergeten is de gaswinning in ons eigen Groningen teruggeschroefd, waardoor we meer gas moeten importeren wat duurder is.

Tweede stijging dit jaar

De stijging van de variabele leveringstarieven op 1 juli is de tweede stijging van de energierekening dit jaar. Sinds 1 januari is een huishouden ook al meer kwijt aan zijn energiekosten. Waar nu alleen de leveringstarieven stijgen, nam op 1 januari alle drie de kostenposten toe:

  • De variabele leveringstarieven
  • De netbeheerkosten
  • De overheidsheffingen (energiebelasting en ODE)

Voorkom een stijging eenvoudig

Huishoudens die een energiecontract hebben met vaste energietarieven merken de stijging per 1 juli (nog) niet. Zij hebben de tarieven voor een bepaalde periode vastgelegd en voorkomen daarmee een prijsstijging.

Consumenten die nog nooit zijn overgestapt van energieleverancier of het energiecontract een lange tijd geleden hebben afgesloten, betalen nu een variabel energietarief. Voor deze consumenten is het verstandig om vóór 1 juli een energiecontract met vaste tarieven af te sluiten, zodat ze niet meer gaan betalen voor gas en stroom.

Heb jij een variabel energiecontract en ben je benieuwd naar het scherpste energiecontract voor jou? Maak dan een online energievergelijking en vraag direct online het beste contract aan voor jou

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer