Vaste of variabele energieprijs

Vaste of variabele energieprijs: wat is de beste keuze?

Bij een nieuw energiecontract is de keuze voor een vast of variabel energietarief onvermijdelijk. Maar wat is nou de beste en goedkoopste optie? En waar moet je op letten als je kiest voor een vaste of variabele energieprijs? Wij leggen je het uit.

Het verschil tussen een vaste en variabele energieprijs

Energieprijzen fluctueren – dat is een gegeven. Het ene moment betaal je meer voor een kuub gas of een kWh stroom dan het andere. Sinds 1 juli zijn de energietarieven iets gedaald, maar zijn de vaste leveringskosten wel gestegen. Dit is afhankelijk van allerlei factoren, waaronder de balans tussen vraag en aanbod.

Kort gezegd: met een vaste energieprijs weet je gedurende de looptijd van je energiecontract zeker dat je een bepaalde prijs blijft betalen. Dan kunnen alleen de energiebelastingen en netbeheerkosten nog stijgen of dalen, maar deze kosten worden niet bepaald door de leverancier. Kies je voor een variabele energieprijs, dan kun je profiteren van dalende energieprijzen. Je loopt dan echter ook het risico dat de energieprijzen gaan stijgen en dat je energierekening daardoor hoger uitvalt.

Voor- en nadelen van een vaste energieprijs

Het voordeel van een vaste energieprijs is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Je zal dus niet zomaar met prijsstijgingen te maken krijgen.
Vaak worden in deze contracten cashbacks aangeboden, die je aan het einde van het contract terugkrijgt.
Nadeel: je kunt niet profiteren van eventueel dalende energieprijzen.

Voor- en nadelen van een variabele energieprijs

Het voordeel van een variabele energieprijs is dat je kunt profiteren van eventuele prijsverlagingen.
Het nadeel is echter dat de energieprijzen ook kunnen stijgen, wat je vervolgens ook zal merken aan je energierekening.

Doorgaans worden variabele energieprijzen twee keer per jaar gewijzigd: per 1 januari en per 1 juli. Er zijn echter ook energiecontracten waarbij de prijzen vaker veranderen. Energieleveranciers zijn sinds 1 januari 2015 verplicht om je tijdig, expliciet en persoonlijk te laten weten dat de energietarieven gewijzigd worden. Bovendien kun je in de algemene voorwaarden terugvinden hoe er wordt omgegaan met prijswijzigingen.

Wat is goedkoper: vaste of variabele energieprijs?

Vul je onze energievergelijker in dan zul je zien dat contracten met vaste tarieven meestal bovenaan staan. Toch is het belangrijk om altijd even een vergelijking te maken. Heb jij bijvoorbeeld een heel hoog verbruik, dan kan het soms toch voordeliger zijn om een variabel contract af te sluiten. Je weet alleen niet wat de energieprijs gaat doen. Dat blijft wel een risico. Maak snel een vergelijking en kijk wat voor jou het voordeligst is.

» Energie vergelijken

Reageer

1 reactie

  1. Theo

    Een vaste energieprijs zie ik tot nu toe wel zitten, omdat je weet hoeveel geld je ongeveer daaraan uitgeeft. Bij een variabele energieprijs kun je dit niet uitmaken, wat voor problemen kan zorgen. Natuurlijk is het ook prettig om lage energieprijzen te betalen. Dit is dus gewoon een persoonlijke keus.