Ook jij kunt besparen met je koelkast

Het is geen verrassing dat een koelkast veel energie verbruikt. Deze staat namelijk dag en nacht aan. Elke keer als jij op zoek bent naar wat lekkers en de deur opent moet je koelkast weer aan het werk. Maar je kunt ook besparen met je koelkast. Wij hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Vul je koelkast!

Hoe voller de koelkast, hoe beter. Als je de deur opent ontsnapt de koele lucht uit de koelkast en stroomt de warmte lucht naar de lege plekken in je koelkast. Hierdoor warmt je koelkast op en moet die weer aan het werk. Dit kost energie. In een volle koelkast is er minder ruimte voor warme lucht en verliest deze minder kou. Een simpele oplossing: vul je koelkast met flessen water als je nog veel ruimte over hebt.

Tip 2: Heb je iets nodig uit de vriezer?

Wil je eten uit de vriezer ontdooien? Doe dat dan in de koelkast. Het bevroren eten helpt je koelkast met koelen en dat scheelt energie. Ook het Voedingscentrum adviseert om vleesproducten te ontdooien in de koelkast. Je behoudt hierdoor meer goede voedingsstoffen en de kwaliteit blijft beter behouden. Denk er wel aan om het op tijd in de koelkast te leggen, want het duur iets langer voordat het helemaal ontdooid is.

Tip 3: Heb je te veel gekookt?

Als je warm eten gelijk in de koelkast zet, moet je koelkast hard werken om op temperatuur te blijven. Dus laat je warme restjes die je wilt bewaren eerst even afkoelen. Hiermee bespaar je energie.

» Energie vergelijken

Tip 4: Is een tweede koelkast echt nodig?

Veel Nederlanders hebben een tweede koelkast. Ongeveer 1 op de 5. Op zich heel handig, zeker als er een hoop bezoek over de vloer komt met een verjaardag of een feestje. Maar voordelig is het niet, want het kost twee keer zoveel energie. Heb je die tweede koelkast echt nodig? Zet die dan alleen aan als je de extra ruimte écht nodig hebt. De rest van het jaar is het zonde van je geld.

Tip 5: Controleer de sluiting

Je hoort het Rob Geus vaak genoeg zeggen: ”Controleer regelmatig de rubbers van je koelkast en houd deze ook schoon”. Maar als de deur van je koelkast niet goed sluit, verliest die koude lucht en dat kost extra energie. Check dus regelmatig de rubbers van je koelkast en houd ze schoon.

Tip 6: Waar staat je koelkast?

Het is vrij logisch, maar je denkt er bij het inrichten van je keuken misschien niet over na. Hoe warmer de omgeving, hoe meer energie de koelkast nodig heeft om op temperatuur te blijven. Zet je koelkast dus niet naast het fornuis of de oven. Je koelkast heeft ook voldoende ruimte nodig voor ventilatie. Zorg dat je koelkast minimaal 10 centimeter van de muur afstaat.

Tip 7: Ga je op vakantie?

Als je op vakantie gaat is je koelkast voor niets aan het werk. Een makkelijke manier om te besparen is door je koelkast uit te zetten. Maak voor de vakantie de restjes op en maak de koelkast schoon. Zet de koelkast op een kiertje voordat je weggaat. Zo voorkom je onaangename luchtjes.

Nieuwe koelkast nodig?

Heeft je koelkast zijn beste tijd gehad en het is tijd voor een nieuwe? Dan is een zuinige koelkast een goed idee. Koelkasten worden steeds zuiniger. Let bij het kiezen van een nieuwe koelkast op het energielabel. Je denkt met een A+ label een zuinige koelkast te hebben, maar tegenwoordig loopt het energielabel op tot A+++. Een koelkast met A+ label verbruikt bijna twee keer zoveel als een koelkast met A+++. Hoe zuiniger de koelkast, hoe lager de energiekosten.

Wat kost het verbruik?

Wil je weten wat je koelkast verbruikt? Op het energielabel van je koelkast staat het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (kWh). Vermenigvuldig met je kWh-prijs en je weet wat het gebruik van je koelkast kost.

Op je energiecontract kun je ook heel makkelijk besparen. Vul onze energievergelijker in en kijk welk energiecontract het beste bij jou past.

<» Energie vergelijken

Reageer