Voorschotbedrag versus verwachte jaarkosten

Je gaat energie vergelijken? Goed bezig! Je hebt netjes alle gegevens bij de hand. Je vult je adres en verbruik in en krijgt een heel overzicht van energiecontracten die wij aanbieden met de bijpassende jaarkosten. Jij weet echter alleen wat je maandelijkse voorschotkosten zijn. Hoe zit dat nou precies? Wij leggen je uit wat het verschil is tussen de verwachte jaarkosten en het voorschotbedrag.

Verwachte jaarkosten

We willen het vergelijken van energie zo gemakkelijk mogelijk maken en bieden je daarom een duidelijk overzicht. Wij laten je in eerste instantie de verwachte jaarkosten zien. Waarom, denk je misschien? In de verwachte jaarkosten zijn namelijk alle kosten meegenomen die jij moet betalen voor een jaar energie.

Je kunt in de energievergelijker ook selecteren op kosten per maand. Dit zijn de verwachte jaarkosten gedeeld door 12, maar dit betekent niet gelijk dat dit ook je voorschotbedrag wordt. Je voorschotbedrag komt op een andere manier tot stand en daar kunnen wij geen uitspraak over doen. Dat komt onder andere omdat in veel energiecontracten een eenmalige korting zit. Deze korting ontvang je pas aan het einde van het jaar op de jaarrekening en zit niet verwerkt in het voorschotbedrag.

We kunnen alleen zeggen wat de verwachte jaarkosten in het energiecontract zijn. Stel dat je precies verbruik wat je in onze vergelijker invult, dan kun je deze kosten ook op jaarbasis verwachten. Het enige wat kan veranderen zijn de kosten waar je energieleverancier geen invloed op heeft, zoals netbeheerskosten, overheidsheffingen en btw. Deze kosten zijn in ieder energiecontract voor jou gelijk.

Je voorschotbedrag

Het voorschotbedrag is niet gewoon je jaarkosten gedeeld door 12. Je voorschotbedrag wordt bepaald door je energieleverancier. Wanneer zij een order binnenkrijgen, informeren zij bij je netbeheerder wat het historisch verbruik is van je adres. Aan de hand van het historisch verbruik van de laatste 3 tot 5 jaar stellen zij een verwacht jaarverbruik voor jou op. Op basis van dit verwachte verbruik bepalen zij de hoogte van je voorschotbedrag, daarnaast nemen sommige leveranciers ook verwachte stijgingen in netbeheerskosten en overheidsheffingen mee in de berekening. Dit doen zij omdat meestal je energiecontract niet gelijkloopt met een kalender jaar.

Woon je al een tijdje op hetzelfde adres? Dan kun je het verbruik wel redelijk goed inschatten. Ben je net naar de woning verhuisd en heb je een aanvraag gedaan met een gemiddeld verbruik? Dan kan er nog wel eens een verschil zitten tussen het verbruik waarmee je de vergelijking hebt gemaakt en hoe hoog je nieuwe leverancier je inschat.

Niet tevreden over je voorschotbedrag

Vind je het voorschotbedrag te hoog of te laag? Je betaalt altijd alleen voor de energie die je verbruikt. Wil je het voorschotbedrag aanpassen? Neem dan contact op met je energieleverancier. Na een verhuizing weet je natuurlijk niet precies wat je verbruik zal zijn. Kijk daarom na een aantal maanden wat je hebt verbruikt en of dat overeenkomt met je voorschotbedragen, dan kan je altijd nog het voorschotbedrag bijstellen. Zo kom je niet pas voor verrassingen te staan als je de jaarrekening ontvangt.

Jaarkosten of voorschotbedrag

Als je een contract aanvraagt met een grote cashback krijg je je korting – en merk je de besparing – pas aan het einde van het jaar. Wil je graag een lager voorschotbedrag kijk dan naar een contract met lage tarieven en lage vaste kosten. Maak gelijk even een vergelijking bij Energievergelijken.nl.

» Energie vergelijken

Reageer