Verwarming kapot

Verwarming kapot? Eerste hulp bij kou!

In Apeldoorn zitten 300 huishoudens al sinds zondag zonder gas – dus ook zonder verwarming en warm douchewater… Met de winterse buitentemperaturen zal het bij deze mensen binnen ook niet al te aangenaam zijn. Ben je een echte koukleum of is je verwarming kapot? Wij bieden eerste hulp bij kou!

1. Het grove geschut: een elektrische kachel

Met een beetje geluk ben je alleen afgesloten van gas en niet van elektriciteit. Een elektrische kachel slurpt stroom, maar je kan er wel heel snel een ruimte mee verwarmen. Heb je een open haard? Dan spreekt voor zich wat je te doen staat!

2. Trek een dikke trui aan

Als het koud is, is het natuurlijk niet slim om in niets anders dan een t-shirtje rond te lopen. Van deze twee truien krijg je het zeker weten warm:
Warme truien

3. Draag laagjes

Draag verschillende lagen kleding om het warm te krijgen. De laagjes lucht tussen de kleding werken namelijk isolerend – hetzelfde principe als dubbelglas.

4. Isoleer (tijdelijk) de ramen

Is het koud buiten? Doe dan de gordijnen dicht. Of plak thermische film op de ramen als je enkelglas hebt. Dit houdt de kou buiten en het is ook nog eens lekker knus.

5. Doe af en toe een dansje

Je bent zelf je grootste warmtebron. Door je spieren te activeren met een dansje of wat rek- en strekoefeningen, genereer je zelf warmte en heb je het minder koud. Geen originele dansmoves in huis? Dansen op deze klassiekers kan iedereen:
   

6. Kies voor zijden of katoenen lakens

Zijden en katoenen lakens voelen koud aan als je net in bed ligt, maar houden je gedurende de nacht beter warm. Zijden en katoenen lakens laten je huid namelijk ademen, waardoor je minder gaat zweten en je dus minder afkoelt.

7. Drink vooral geen (warme) alcoholische drankjes

Een kopje glühwein klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk als je het koud hebt. Maar pas op! Alcohol werkt dehydraterend en verlaagt de lichaamstemperatuur, maar dat voel je niet zo. Integendeel – je krijgt het zelf warm van alcohol. Als het heel koud wordt kan dit heel verraderlijk zijn!

8. Een nachtmuts – letterlijk

Ga je slapen in een koude ruimte? Draag dan een muts. Via je hoofd gaat niet per se meer warmte verloren dan via andere lichaamsdelen, maar je hoofd is meestal onbedekt, waardoor je daar relatief veel warmte verliest.

9. Laat je haar groeien

Lichaamsbeharing werkt als natuurlijk isolatiemateriaal. Veel lichaamshaar – voor de man in dit geval – houdt namelijk je lichaamswarmte vast. Sommige vrouwen mogen dat dan niet zo aantrekkelijk vinden, maar: nood breekt wet!

10. Neem je partner of een warme kruik mee naar bed

Heb je moeite met jezelf warm te maken? Neem dan een warmtebron mee naar bed. Dat kan bijvoorbeeld een kruik zijn gevuld met warm water. Of kruip gezellig tegen je partner aan. Is nog romantisch ook!

Meer tips?

Heb je jij nog meer tips om warm te blijven in de koude wintermaanden? Laat het ons weten in de reacties!

Reageer