Voordelen slimme meter

Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

De slimme meter is de laatste tijd nogal negatief in het nieuws. Consumenten zouden monteurs voor een dichte deur laten staan omdat ze pertinent geen slimme meter willen. Ook lijken de slimme meter en privacy niet goed samen te gaan. Zitten er eigenlijk wel voordelen aan een slimme meter? Wij zetten ze voor je op een rij.

Is een slimme meter echt slim?

Goed, de term ‘slimme meter’ is misschien niet al te handig gekozen. De slimme meter zelf is namelijk niet per se slim. Natuurlijk is -ie slimmer dan een analoge meter, want hij kan bijvoorbeeld de meterstanden automatisch doorsturen naar je energieleverancier – en dat kan de ouderwetse energiemeter niet. Maar om een slimme meter écht slim te maken heb je wel wat meer nodig. Een slimme thermostaat bijvoorbeeld, waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. Of energie-apps die je via je tablet of smartphone tips geven hoe je meer kan besparen op energie. Dat is geen verdienste van de slimme meter zelf, maar mocht je dus echt actiever bezig willen zijn met je energieverbruik, dan is de slimme meter een goed beginpunt.

Voordelen slimme meter

 • De slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar je energieleverancier. Dat scheelt veel gedoe & administratieve rompslomp.
 • Je ontvangt een nauwkeurige jaarafrekening. De jaarnota wordt immers opgesteld op basis van de werkelijke verbruiksgegevens en niet meer op basis van handmatig ingevoerde gegevens.
 • Zoals gezegd: de slimme meter is zelf niet slim. Toch kan je ook zonder tussenkomst van een slimme thermostaat of energieverbruiksmanagers meer inzicht krijgen in je energieverbruik via de slimme meter. Als je een slimme meter hebt, ontvang je namelijk een tweemaandelijks verbruikskostenoverzicht.
 • Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan registreert je slimme meter automatisch hoeveel energie je teruglevert aan het net.

Hoe zit het met je privacy?

De gegevens die je netbeheerder krijgt van je slimme meter worden zo goed mogelijk beveiligd. In de wet is vastgelegd wanneer en hoe vaak de netbeheerder de meterstanden van de slimme meter mag uitlezen. Mocht je toch grote bezwaren hebben, dan kun je de slimme meter weigeren door dit door te geven aan je netbeheerder. Je oude meter blijft dan gewoon hangen tot einde levensduur.

Reageer

3 reacties

 1. warmerdam

  wat is het voordeel voor de consument? hoog en laagtarief is in gebruik het zelfde !!

 2. P. Lomito

  Bij een opsomming van de voordelen hoort uiteraard ook een rijtje met nadelen:
  1. privacygevoelige verbruiksgegevens liggen op straat (is al aangetoond)
  2. hoge kosten voor onnodige metervervanging (2 miljard euro)
  3. stroomdiftar kan ingevoerd worden, zonnepanelen worden daardoor onrendabel
  4. geen controle meer mogelijk op het werkelijke verbruik, de LCD-display van een slimme meter kan op elk moment elke willekeurige meterstand laten zien.
  Genoeg reden om de slimme meter te weigeren en een vervangende analoge meter te laten plaatsen.

 3. Mark

  Dit zijn natuurlijk een beetje schijnvoordelen:

  – gedoe en rompslomp: nou, hoe vaak moet je de gegevens doorgeven aan de leverancier? juist 1x per jaar (en als je nou toevallig wisselt in dat jaar, misschien 2 keer. En je gaat niemand wijs maken dat dit nu uren werk is.

  – nauwkeurige jaarafrekening op basis van werkelijk verbruik: tja, als ik de meterstanden doorgeef is het ook werkelijk verbruik. Dus het enige dat je misschien zou kunnen zeggen is dat dit standaard automatisch wordt gedaan en je dus niet je email/ post in de gaten hoeft te houden en je dus niet met geschatte waardes zit.

  – tweemaandelijks overzicht: de meeste leveranciers hebben ook tools waar je zelf je verbruik kunt bijhouden en ook online zijn er genoeg te vinden. ja, je moet dan zelf gegevens invullen, maar je kunt dus zelf kiezen of het wekelijks, maandelijks of dagelijks is. Daarnaast zul je alsnog moeten aangeven dat je automatisch 2 maandelijks een overzicht krijgt, aangezien dit meestal niet standaard aan staat.

  – slimme meter registreert wat ik teruglever met zonnepanelen: ja, ik krijg een overzicht in wat ik daadwerkelijk netto verbruik en wat ik netto teruglever. maar: dit geeft uiteraard straks ook de mogelijkheid voor energieleveranciers om te zeggen dat overdag stroom goedkoper is dan ’s avonds. Of nog leuker, het salderen verhaal wordt wellicht versomberd na 2020, wat doe je dan?

  En nee, begrijp me niet verkeerd, hebben zelf wel een slimme meter hangen, maar dan vanuit een heel ander voordeel voor ons zelf. Dus ben absoluut geen tegenstander van de ‘slimme’ meter, maar dan wel vanuit de juiste argumenten beredeneerd en met de juiste informatie richting de consument.