Waar komt je groene stroom vandaan als het niet waait?

Waar komt je groene stroom vandaan als het niet waait en de zon niet schijnt?

Stel, Je bent lekker duurzaam geweest, want je hebt gekozen voor een duurzame energieleverancier die windenergie en/of zonne-energie aanbiedt. Dan breekt de dag aan dat het windstil is, of het de hele dag bewolkt is en regent. Waar komt je duurzame stroom dan vandaan? Een interessante vraag waar we het antwoord op wilden weten.

Eerst even wat uitleg over de energie op ons energienet. Alle stroom die geproduceerd wordt en naar de Nederlandse huishoudens gaat, belandt op één grote hoop. Dus de stroom op het energienet is een mengelmoes van groene en niet duurzame (grijze) stroom. Kies jij voor windenergie afkomstig van bijvoorbeeld de boer bij je om de hoek, dan betekent het niet dat die stroom rechtstreeks van de windmolen naar jouw woning gaat. Deze stroom gaat op het energienet samen met alle andere stroom.

Wat houdt groene stroom dan in?

Als er niet direct groene stroom uit je stopcontact komt, waarom zou je dan kiezen voor een groene energieleverancier? Omdat je met jouw keuze beïnvloedt hoe stroom opgewekt wordt en je stimuleert zodoende de duurzame productie. Hoe meer vraag er naar groene stroom is, hoe meer aanbod er komt. Als sommige duurzame energieleveranciers steeds meer klanten krijgen omdat zij groene stroom aanbieden, plaatst de leverancier vanzelf ergens in Nederland weer nieuwe windmolens.

Continu genoeg stroom op het energienet

Om alle woningen te voorzien van stroom en alle bedrijven hun werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat het energienet continu voorzien wordt van voldoende stroom. Er kan niet op een bepaald moment minder stroom op het net geleverd worden dan er in totaal door iedereen in Nederland wordt afgenomen. Dan raakt het energienet uit balans en kunnen er storingen ontstaan.

Jammer genoeg kunnen windmolens en zonnepanelen niet voldoen aan die constante energievraag, omdat de productie weersafhankelijk is. Kolencentrales bieden meer zekerheid omdat ze wel voortdurend een bepaalde hoeveelheid stroom kunnen produceren. Toch is het geen optie om onze energie alleen met kolencentrales te produceren, want dan helpen we onze aarde naar de maan.

De oplossing voor nu: een mix van grijze en groene stroom op het energienet. Op het moment dat de weersomstandigheden gunstig zijn (lees harde wind of een lekker fel zonnetje) dan bestaat de mix vooral uit duurzame stroom. Bij minder goede weersomstandigheden voor duurzame energie is er meer grijze stroom op het energienet.

Kan dit niet anders?

Hoe we ervoor zorgen dat we alleen nog maar groene stroom op het energienet hebben, is een complex proces. Soms waait het zo hard dat er meer windenergie geproduceerd wordt dan we verbruiken en gaat een deel van die stroom verloren. Het zou mooi zijn als dit opgeslagen wordt in een grote accu, maar tot nu toe is dé oplossing voor grootschalige opslag van energie er nog niet. Het is wachten op de klapper. Ondertussen kun je – als je dat belangrijk vindt – de duurzame productie bevorderen door voor een groene energieleverancier te kiezen. Ben je benieuwd welke energieleverancier én groen én goedkoop is? Maak dan een energievergelijking en vink bij de filters aan dat je 100% groen wilt.

Reageer