Je energiecontract loopt bijna af: wat nu?

Je hebt het vast al wel vaker gehoord de afgelopen maanden: de energieprijzen zijn gestegen. Heb je op dit moment een voordelig energiecontract? Heb jij even geluk, maar ook dit contract zal aflopen. Wat gebeurt er als je energiecontract bijna afloopt en wat kun je het beste doen? Wij leggen het je uit.

Wat gebeurt er als je niets doet?

Je energiecontract loopt bijna af. Wat gebeurt er als je niets doet? Tegenwoordig mogen leveranciers energiecontracten niet meer stilzwijgend verlengen. Je contract vervalt na de einddatum in een contract voor onbepaalde tijd. Dit doorlopende contract kun je – met in acht neming van de opzegtermijn – ieder moment kosteloos kunt opzeggen. Deze contracten hebben variabele tarieven en zijn over het algemeen minder voordelig. De variabele tarieven kunnen twee keer per jaar worden aangepast door je energieleverancier: 1 januari en 1 juli.

Verlenging

Veel energieleveranciers bieden een verlenging van je energiecontract aan wanneer je contract bijna afloopt. Dat betekent niet dat je dezelfde tarieven krijgt als je huidige contract, dus controleer de aanbieding goed. Meestal is het aangaan van een verlengingsaanbod kiezen voor gemak, want ze kunnen meestal niet op tegen de besparing die je kunt halen uit een overstap. Energieleveranciers bieden over het algemeen scherpere contracten aan nieuwe klanten aan dan aan bestaande klanten. Dus waarom loyaal zijn als je er niet voor wordt beloond en een besparing is wel mooi meegenomen, toch?

Wat is dan je besparing?

Als je op dit moment een gunstig contract hebt, kan het zijn dat je niet bespaart ten opzichte van hun huidige energiecontract. De besparing die wij laten zien in onze vergelijker is ook niet ten opzichte van dit contract, maar het contract wat je krijgt als je geen actie onderneemt. Heb je een verlengingsaanbod van je leverancier gekregen? Vul in de energievergelijker hetzelfde verbruik in, dan kun je de jaarkosten één op één met elkaar vergelijken.

Alles wordt geregeld

Bij een overstap wordt alles voor je geregeld. Als je overstapt via Energievergelijken.nl krijg je van ons direct een bevestiging van het contract wat je aangevraagd hebt. Wij sturen je aanvraag door naar je nieuwe leverancier en zij verzorgen de overstap voor jou. Heb je een slimme meter? Dan lezen ze je meterstanden uit en anders nemen ze nog even contact met je op. Je nieuwe leverancier geeft de meterstanden door aan je oude leverancier zodat zij met dezelfde standen doorgaan als je oude mee stopt. Handig hè.

Kijk direct wat je kunt besparen met een overstap. Wil je advies bij het vergelijken van je energiecontract? Neem dan gerust contact op met een van onze energie-experts.

» Energie vergelijken

Dit artikel is eerder verschenen op 19 oktober 2018, maar is herschreven op 8 april 2019.

Reageer

2 reacties

 1. Willem

  Als mijn huidige contract tot en met 5 april loopt, moet/mag ik dan nu overstappen en wordt het dan per die datum geregeld, of kan ik pas 5 april via deze site een overstap aanvragen?

  • Gijs

   Beste Willem,

   Als je contract dit jaar op 5 april afloopt, dan kun je nu kosteloos overstappen. De nieuwe leveranciers zal je einddatum respecteren en je pas overnemen als je contract is afgelopen. Wacht niet te lang met je overstap. Een leverancier heeft gemiddeld 4-6 weken nodig om de volledige overstap te regelen. Stap je later over? Dan is de overstap nog wel kosteloos, maar kom je in de tussenliggende periode in een variabel contract. Dit is een minder voordelig contract.

   Met vriendelijke groet,

   Gijs