welke energieleverancier kies jij?

Welke energieleverancier kies jij?

Tegenwoordig zijn er tientallen energieleveranciers in Nederland die allemaal verschillende energiecontracten aanbieden. Maak daar maar eens een keuze uit. Hoe meer keuze je hebt, hoe lastiger het wordt. Tóch is het kiezen van een energieleverancier niet zo lastig als je verwacht… Wij leggen je het uit.

Energie vergelijken

Oké, je hebt een aantal dingen nodig: je adresgegevens en de laatste jaarrekening. In onze energievergelijker vul je je adresgegevens en huidige leverancier in. Bij verbruik vul je het jaarlijkse energieverbruik aan stroom (kWh) en gas (m3) in, dit staat op je jaarrekening. Heb je geen jaarrekening? Dan vul je het aantal personen in en dan maken we een vergelijking op basis van een gemiddeld verbruik. Het voordeel van online energie vergelijken is dat met jouw situatie – je energieverbruik – direct onze beste deal voor jou bovenaan komt te staan. Handig hè.

» Energie vergelijken

Jaarkosten

De prijs is één ding waardoor je kunt beslissen voor welke energieleverancier je gaat. Veel mensen laten hun keuze vooral daarvan afhangen en dat is uiteraard een goede reden. Is prijs voor jou de bepalende factor? Kijk dan naar de verwachte jaarkosten bij het aanbod. In de jaarkosten zijn alle kosten meegenomen. Je hoeft dan niet verder te kijken naar tarieven in het energiecontract, want het contract dat het goedkoopst is op basis van jouw verbruik staat bovenaan.

Contractduur

Naast jaarkosten zijn er nog andere factoren waar je op kunt letten. Over het algemeen zijn eenjarige energiecontracten het voordeligst. Deze staan dan meestal ook bovenaan in de vergelijker. Sommige mensen maken hier ieder jaar weer gebruik van en zoeken voor ieder jaar het goedkoopste contract uit.

Bedenk wel dat je bij een jaarcontract jaarlijks het energiecontract opnieuw moet regelen. Doe je dit niet, dan ga je over op een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energietarieven. Dit is een veel duurder energiecontract en dat is zonde van het geld. Gelukkig is online vergelijken een klusje van enkele minuten.

Degenen die het liefst de komende jaren van hun energiezaken af zijn, kiezen wellicht eerder voor een driejarig energiecontract of misschien zelfs langer. Het voordeel daarvan is dat je de komende tijd niet meer hoeft te speuren naar de goedkoopste energieleverancier. Tegelijkertijd zijn eenjarige energiecontracten over het algemeen voordeliger dan een meerjarig contract.

Een vast tarief

Het is zeker aan te raden om een contract af te sluiten met een vast tarief voor stroom en gas. Vaste contracten zijn over het algemeen een stuk voordeliger dan variabele contracten, vanwege de lagere tarieven en welkomstkortingen die leveranciers dan aanbieden.

Groen of grijs

Duurzaamheid is een factor die ook een rol kan spelen in je keuze voor een energieleverancier. Wie belangrijk vindt dat we om ons klimaat denken, doet er goed aan om te kiezen voor groene energie. Stroom is vaak al duurzaam opgewekt. Groen gas is er ook, maar meestal in de vorm van CO2-gecompenseerd gas. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er bomen geplant worden om de uitstoot van CO2 tijdens de productie van gas te compenseren. Bomen hebben namelijk de mooie eigenschap dat ze CO2 opnemen. Dat betekent alleen wel dat de CO2 al geproduceerd is.

Enkel- of dubbeltarief

Bij een enkeltarief betaal je op ieder moment hetzelfde bedrag per kWh stroom en m3 gas. Bij een dubbeltarief betaal je tijdens de daluren (’s avonds en in het weekend) net iets minder dan in de piekuren (doordeweeks overdag).

Lekker voordelig als je je wasjes in de avonduren draait, zou je denken. In de praktijk scheelt een enkel- of dubbeltarief op jaarbasis echter niet veel geld. Vaak gaat het om een tientje. Wil je weten wat het prijsverschil tussen een dubbel- en enkeltarief voor jou kan betekenen, dan kun je dit eenvoudig checken met een vergelijking. Je bespaart meer door zuinig met je energieverbruik om te gaan en een goed contract uit te kiezen.

Welke energieleverancier voor jou? Vergelijk het!

Welke energieleverancier voor jou de beste is, vind je eenvoudig met energie vergelijken. Vul je energieverbruik in en krijg direct een overzicht op basis van jouw situatie. Met onze filters kun je daarna nog selecteren op specifieke wensen, zoals 100% groen. Veel succes met vergelijken!

» Energie vergelijken

Reageer