welke energieleverancier kies jij?

Welke energieleverancier kies jij?

Er zijn in Nederland tientallen energieleveranciers die ook nog eens verschillende energiecontracten aanbieden; maak daar maar eens een keuze uit! Hoe meer keuze je hebt, hoe lastiger het wordt. Op Netflix heb je waarschijnlijk ook niet binnen een minuut de perfecte film uitgekozen. Sta je voor een grote schap met snoep, dan is opeens alles lekker. Tóch is het kiezen van een energieleverancier niet zo lastig als je wellicht vermoedt…

Zoals Netflix een algoritme heeft om jou films voor te schotelen die je waarschijnlijk leuk vindt, hebben wij een tool om de best passende energieleverancier voor jou te vinden; de online energievergelijker. Het voordeel van online energievergelijken is dat met jouw situatie – je energieverbruik – direct de voordeligste energieleveranciers bovenaan komen te staan. Kijk, dat is handig, want degenen die overstappen van energieleverancier doen dit vast en zeker om zo min mogelijk voor gas en stroom te betalen.

Prijs als bepalende factor voor keuze energieleverancier

De prijs is één ding waarmee je kunt beslissen voor welke energieleverancier je gaat. Veel mensen laten hun keuze vooral daarvan afhangen en dat is uiteraard een goede reden. Vragen wij onze klanten waarom ze overgestapt zijn dan krijgen we steevast te horen ‘om natuurlijk te onderzoeken wat het goedkoopste is’ en ‘via jullie krijg ik goedkope energie. Goedkoper dan het aanbod dan van mijn huidige energieleverancier’.

Is prijs voor jou de bepalende factor, kijk dan naar de totale jaarkosten bij een aanbod en niet alleen naar het energietarief per kWh stroom en m3 gas. Je betaalt namelijk naast de leveringskosten ook nog vaste energiekosten. Ook deze kunnen behoorlijk verschillen per energieleverancier. Daarnaast komen de netbeheerkosten en energiebelastingen er nog bovenop, maar deze kosten zijn overal gelijk; of je nou bij energieleverancier A of B klant bent.

Anders nog iets?

Een deel van onze klanten let bij een energiecontract op meer dan alleen de prijs. Hoe zit dit met jou? Een paar factoren waar je nog meer rekening mee kunt houden:

De contractduur

Ben je het type ‘de jaarlijkse overstapper’ of regel je het energiecontract liever voor een langere periode? De term ‘jaarlijkse overstapper’ zegt het al, diegene vraagt ieder jaar een nieuw energiecontract aan. De belangrijkste reden? Wederom de prijs. Ieder jaar een nieuwe energieleverancier uitkiezen via een online energievergelijker heeft namelijk twee belangrijke voordelen: áltijd scherpe actietarieven en ieder jaar weer een hoge welkomstkorting.

Bedenk wel dat je bij een jaarcontract jaarlijks het energiecontract opnieuw dient te regelen. Doe je dit niet, dan ga je over op een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energietarieven. Dit is een veel duurder energiecontract dan eenjarige contracten. Zonde van het geld dus! Gelukkig is online vergelijken een klusje van enkele minuten.

Degenen die het liefst de komende jaren van hun energiezaken af zijn, kiezen wellicht eerder voor een driejarig energiecontract. Het voordeel daarvan is dat je de komende tijd niet meer hoeft te speuren naar de goedkoopste energieleverancier (ook al kost het slechts een paar minuten via een energievergelijker). Tegelijkertijd zijn eenjarige energiecontracten over het algemeen voordeliger dan een driejarig contract, vanwege lagere tarieven en een hogere welkomstkorting.

Het soort tarief: vast of variabel

Bij een vast gas- en stroomtarief weet je voor de deur van je energiecontract wat je betaalt voor je gas en stroom. Bij een variabel energietarief wijzigen de tarieven twee keer per jaar: 1 januari en 1 juli.

Bedenk welk risico jij wilt nemen. Bij een variabel energietarief kunnen de prijzen dalen of stijgen. Zo’n soort contract brengt dus meer onzekerheid met zich mee dan een vast tarief bij bijvoorbeeld een eenjarig contract. Bij het laatste type energiecontact weet je het komende jaar precies wat je betaalt.

Groen of grijs

Duurzaamheid is een factor die ook een rol kan spelen in je keuze voor een energieleverancier. Wie belangrijk vindt dat we om ons klimaat denken doet er goed aan om te kiezen voor groene stroom. In dit geval komt bij het opwekken van stroom geen schadelijke CO2 vrij. Groen gas is er ook, vaak in de vorm van CO2-gecompenseerd gas. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er bomen geplant worden om de uitstoot van CO2 tijdens de productie van gas te compenseren. Bomen hebben namelijk de mooie eigenschap dat ze CO2 opnemen.

Enkel- of dubbeltarief

Bij een enkeltarief betaal je op ieder moment hetzelfde bedrag per kWh stroom en m3 gas. Bij een dubbel energietarief betaal je tijdens de daluren (’s avonds en in het weekend) net iets minder dan in de piekuren (doordeweeks overdag).

Lekker voordelig als je je wasjes in de avonduren draait, zou je denken. In de praktijk scheelt een enkel- of dubbeltarief op jaarbasis echter niet veel geld. Vaak gaat het om een tientje. Wil je weten wat het prijsverschil tussen een dubbel- en enkeltarief voor jou is dan kun je dit eenvoudig checken met een vergelijking.

Vink in onze energievergelijker de optie ‘dubbele meter’ aan en vul in hoeveel stroom je tijdens de normale uren verbruikt en hoeveel stroom tijdens de daluren. Klik op ‘vergelijk’ en je ziet de jaarkosten van alle energieleveranciers bij een dubbel energietarief. Wil je vervolgens weten wat de energiekosten per jaar met een enkeltarief zijn, dan vink je de dubbele meter-optie weer uit. Welk type tarief is goedkoper voor jou?

 

Welke energieleverancier: vergelijken met een dubbele energiemeter

 

Overigens is een dubbel energietarief niet voor iedereen beschikbaar:

Iedereen kan een enkel energietarief afsluiten, maar alleen mensen met een dubbele energiemeter of een slimme meter kunnen een dubbel energietarief afsluiten.

De energieleverancier met de beste service

Je wilt natuurlijk goed geholpen worden als je een vraag over je energiecontract hebt. In dit geval is een goede klantenservice best prettig. In onze vergelijker zie je welk cijfer de energieleverancier krijgt. Dit is beoordeeld door klanten van de betreffende energieleverancier zelf.

Voor je het cijfer van een energieleverancier laat meewegen in je keuze, vraag jezelf nog wel even af: hoe vaak denk je de energieleverancier nodig te hebben voor een vraag? Indien weinig, hoe zwaar laat je dan het cijfer voor de energieleverancier meewegen?

Welke energieleverancier voor jou? Vergelijken!

Welke energieleverancier voor jou de beste is, vind je eenvoudig met een online energievergelijker. Vul je energieverbruik in en krijg direct een overzicht van de voordeligste energieleveranciers. Met onze filters kun je daarna nog selecteren op specifieke wensen, zoals 100% groen.

 

Vergelijk direct alle energieleveranciers >>

Reageer