winddelen-kopen

Winddelen kopen: koop je eigen ‘stukje’ windmolen en draag bij aan een groener Nederland

Je inzetten voor het milieu kan door energie in huis te besparen of door in plaats van de auto, de fiets te nemen naar de supermarkt om de hoek. Of door bijvoorbeeld efficiënter eten in te kopen en niet te veel weg te gooien. Maar heb je er al eens aan gedacht om je eigen wind op te wekken?

Een CO2-arme energievoorziening die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. Als we alle doelstellingen in het Energieakkoord halen, is dat de toekomst van de energievoorziening in Nederland. In 2023 zouden we 16% duurzame energie moeten opwekken. Duurzame energiebronnen zoals zon en wind zijn dus belangrijker dan ooit. En daar kun jij ook gebruik van maken: met winddelen! Samen met honderden andere consumenten, koop je een windmolen in de vorm van een winddeel. Een winddeel is een ‘stukje’ windmolen waarmee je je eigen groene energie opwekt. Een beter milieu begint immers bij jezelf.

Waarom winddelen kopen?

Het produceren van windenergie is nog altijd een relatief dure aangelegenheid. Met winddelen draag je bij aan de financiering van windmolens en dus ook aan een duurzamer Nederland. Een bijkomend voordeel is dat je een bepaalde periode een vaste prijs betaalt. Bij een aantal energieleveranciers kun je makkelijk via een app bijhouden hoeveel stroom ‘jouw’ windmolen heeft opgeleverd. Aan het eind van het jaar wordt de hoeveelheid stroom die je hebt opgewekt met je windmolen, in mindering gebracht op je energierekening. Winddelen zijn ook ideaal als je toch wilt investeren in groene energie, maar geen ruimte hebt voor zonnepanelen.

Waar moet je op letten?

Winddelen kopen en zo bijdragen aan een beter milieu, klinkt heel goed. Er zijn echter wat dingen waarmee je wel rekening moet houden. Bij winddelen gaat het om de kosten van elektriciteit. Winddelen die je koopt, hebben geen invloed op de hoeveelheid energiebelasting en transportkosten die je moet betalen. Dit betekent dat de stroom die je genereert niet een-op-een op je jaarrekening wordt ingehouden, maar hiermee wordt verrekend. Het is verstandig om alle voorwaarden van tevoren goed door te lezen. Zo kan een winddeel dat je voor vijf jaar koopt, bijvoorbeeld maar twee jaar voor prijszekerheid zorgen. Daarnaast mag je voor maximaal 85% van je energieverbruik winddelen aanschaffen.

Je eigen ‘stukje’ windmolen

Op dit moment zijn Qurrent en Greenchoice de enige energieleveranciers waarbij je winddelen kunt kopen. Bij Qurrent koop je voor € 75,- voor vijf jaar een deel van een windmolen uit hun windpark. De stroom die je met jouw deel opbouwt, minstens 250 kWh per jaar, bouw je op als een tegoed. De winddelen die Greenchoice via de Windcentrale aanbiedt, kosten eenmalig € 200,- voor gemiddeld 500 kWh per jaar. Daarnaast betaal je jaarlijks een exploitatiebijdrage van ongeveer € 20,-. Je koopt deze winddelen voor de periode van de levensduur van één windmolen. Volgens Greenchoice kun je met een winddeel ‘flink besparen’ en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamer Nederland. Ga energieleveranciers vergelijken en ga ook voor winddelen.

Reageer