5 fabels over zonne-energie

5 fabels over zonne-energie ontkracht

Nu de zomer weer in aantocht is en de zon volop schijnt, wordt het eens tijd om de 5 fabels over zonne-energie onder de aandacht te brengen. Zit er een fabel tussen die jou doet verrassen?

1.      De zon schijnt niet genoeg in Nederland om volop zonne-energie te produceren

Een zonnepaneel wekt stroom op met licht en niet per sé met zonlicht. Dus ook al is het bewolkt, voor zonnepanelen is dit voldoende om zonne-energie op te wekken. Oké, op een bewolkte dag in februari wordt uiteraard niet zoveel stroom geproduceerd als op een zonnige dag in juli. Want zonnepanelen zijn gek op zonlicht, dus hoe meer zonlicht hoe meer stroom zij opwekken. Maar het is zeker niet zinloos om ze op je dak te hebben als je in Nederland woont. Daarnaast kijk je meestal naar wat je per jaar aan energie verbruikt en zorg je ervoor dat er voldoende zonnepanelen liggen om die benodigde hoeveelheid stroom op te wekken. Dus het kan gewoon!

Hieronder zie je een grafiek hoeveel zonnepanelen gemiddeld per maand opwekken ten opzichte van de totale jaarlijkse productie door jouw panelen.

 

Grafiek met opbrengst zonnepanelen

2.      Het kost meer energie om zonnepanelen te produceren dan dat zij opbrengen

Bij het produceren van zonnepanelen wordt zeker energie verbruikt. Het duurt één tot twee jaar voordat je panelen dezelfde hoeveelheid stroom hebben opgewekt als dat het gekost heeft om ze te produceren. Waarom het toch niet compleet nutteloos is om zonnepanelen te produceren, is omdat ze wel 25 jaar meegaan. De zonnepanelen zijn na die twee jaar nog lang niet afgeschreven en wekken dus nog jarenlang schone energie op. Een ding is zeker: zonnepanelen zijn duurzamer dan kolencentrales.

3.      Het is efficiënter om zonne-energie uit het buitenland te halen

Er zijn een heleboel succesverhalen over het opwekken van zonne-energie in het buitenland. In Dubai kost het opwekken van zonnestroom € 0,0262 per kWh. In Zuid-Amerika, in Chili om precies te zijn, hoor je net zulke rooskleurige verhalen. Dit heeft onder andere te maken met de zonzekerheid, de dalende kosten van zonnepanelen en het feit dat daar ruimte is om gigantische zonneparken te installeren.

Gezien de zonzekerheid in zonnige oorden klinkt het niet als een gek idee om voortaan onze zonne-energie te importeren naar Nederland. Toch is dit niet zo ideaal. Ten eerste wordt Nederland zodoende afhankelijk van energie uit het buitenland. Zoals we het deels ook zijn voor gas uit Rusland. Ten tweede verliezen we energie tijdens het transporteren van energie. Helemaal over grote afstanden, wat zonde is. Ten derde: het kost geld om zonne-energie over het energienet te transporteren. Dit is minder aantrekkelijk naarmate het opwekken van zonnestroom voordeliger wordt. Daarnaast valt er in Nederland nog veel te behalen qua zonne-energie. Veel meer daken kunnen voorzien worden van zonnepanelen en ook bedrijven kunnen er meer in investeren. Genoeg redenen om in Nederland voor zonne-energie te blijven gaan.

4.      Zonnestroom wordt niet geproduceerd als het donker is en daarom is het een onbetrouwbare energiebron

Het klopt dat we alleen zonnestroom opwekken als het licht is. In de avonduren wordt er geen energie geproduceerd en zijn we afhankelijk van andere energiebronnen zoals kolencentrales. Toch betekent dit niet dat we zonnepanelen kunnen afserveren. Ze zorgen er namelijk voor dat kolencentrales minder energie hoeven te produceren. Daarnaast is het wachten tot we de mogelijkheid hebben om energie grootschalig op te slaan op een betaalbare en duurzame manier. Die zijn er nog niet, maar wel volop in ontwikkeling. Een andere toekomstige optie is stroom opslaan in de vorm van waterstof waarna het weer omgezet kan worden in energie als het nodig is.

5.      Alleen als je dak op het zuiden ligt, hebben zonnepanelen zin

Zonnepanelen op het zuiden in een hellingshoek van 35 tot 40 graden is ideaal, maar het is een misverstand dat dit een vereiste is voor goed presterende zonnepanelen. Natuurlijk werken ze het beste als ze goed zonlicht vangen, maar zelfs een paneel die af en toe in de schaduw ligt wekt prima energie op. Dus is jouw dak niet gericht op het zuiden, maar op het oosten of westen, dan is er niks aan de hand. Je terugverdientijd duurt hoogstens wat langer, maar aangezien zonnepanelen 25 jaar meegaan blijft het een goede duurzame investering. Is jouw dak op het noorden gericht, dan wordt het een ander verhaal. Dan is het goed om een check te laten doen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

De hellingshoek is dus ook van invloed op hoeveel zonnestroom jouw panelen opwekken. In onderstaande tabel staan de opbrengstwaarden in procenten waarbij de hellingshoek is afgezet tegen de ligging. Een percentage van 100 is de ideale situatie.

De opbrengstwaarden van zonnepanelen in procenten.

Zonnepanelen kun je dus het beste op het zuiden of zuidwesten richten met een hellingshoek van ongeveer 36 graden. Richt je de zonnepanelen op het noorden met een hoek van 85 graden, dan wekken je panelen de minste zonnestroom op. Wat je ook in de tabel ziet is dat zonnepanelen nog steeds veel zonnestroom opwekken als ze op het westen of oosten gericht zijn. Belangrijk is wel om ze in de juiste hellingshoek te plaatsen.

Ben je er nu van overtuigd dat zonne-energie de toekomst is? Van de Nederlanders vindt in ieder geval 68 procent dat zonne-energie de beste vorm van duurzame energie is, blijkt uit onderzoek van Greenchoice.

Groene energie

Naast zonnepanelen heb je ook nog een groen energiecontract nodig. Tenzij je volledig van het energienet bent afgesloten, maar dit geldt voor een klein deel van de Nederlanders. Het voordeligste groene energiecontract vind je in onze energievergelijker. Vul in wat je verbruikt aan energie en hoeveel zonnestroom je opwekt. Vervolgens krijg je een overzicht van de voordeligste aanbiedingen. Vink alleen nog aan dat je 100% groene stroom, kies het beste aanbod en je bent klaar.

Energie vergelijken

Reageer

1 reactie

  1. Bas Wijnen

    Kies dan meteen voor 100% Nederlandse zon, voor de laagste prijs. Slim bezig!