Zonnepanelen aanmelden? Wel als je een terugleververgoeding wil

Je zonnepanelen aanmelden heb jij toch wel gedaan toen je ze liet installeren? Het blijkt dat een kwart van alle zonnepaneleneigenaren, in Utrecht en Zuid-Holland, hun installatie niet aangemeld hebben. Niet zo handig, want daarmee lopen ze een teruglevergoeding mis voor de stroom die ze terugleveren op het energienet omdat ze meer opwekken dan verbruiken. Snel nog even doen dus!

Het is de bedoeling dat je je zonnepanelen online registreert zodat de netbeheerder van je installatie afweet. Netbeheerder Stedin deed in hun werkgebied (Utrecht en Zuid-Holland) een steekproef onder bezitters van zonnepanelen. Het blijkt dat een kwart zijn zonnepanelen niet heeft aangemeld. Geldt het resultaat van de steekproef voor het hele verzorginggebied van Stedin, dan zijn er maar liefst 326 duizend zonnepanelen niet aangemeld.

Zonnepanelen aanmelden met name als je meer opwekt dan verbruikt

Aanmelden is met name belangrijk om een terugleververgoeding te krijgen voor de stroom die je teruglevert op het energienet. Zonder aanmelding kan de teruggeleverde stroom niet geregistreerd worden en kan de energieleverancier dit niet met je verrekenen. Erg zonde van het geld als je meer opwekt dan je verbruikt. Want voor dit overschot krijg je een terugleververgoeding van rond de 5 eurocent per kWh. Je terugverdientijd wordt langer als je die vergoeding niet ontvangt.

Ook de netbeheerder maak je blij

Niet alleen jezelf, maar ook de netbeheerder maak je blij met het aanmelden van je zonnepanelen. Dagelijks onderhouden netbeheerders het energienet en zorgen ze ervoor dat er zoveel stroom het net op gaat als dat er af gaat. Dit heet ook wel het ‘in balans houden’ van het energienet. Bovendien zien ze exact op welke locaties er zonnestroom het energienet in gaat; informatie die ze goed kunnen gebruiken voor onderhoud.

Een slimme meter na zonnepanelen aanmelden

Tegenwoordig krijg je standaard een slimme meter als je zonnepanelen installeert. Zodra jij de zonne-installatie hebt aangemeld, controleert de netbeheerder of je een geschikte energiemeter hebt. Degenen met een niet geschikte energiemeter, zoals een analoge meter met zo’n draaischijf, krijgen vanzelf een brief van de netbeheerder waarin staat er een slimme meter geplaatst wordt.

Dien je die slimme meter altijd te accepteren? Nee hoor, je mag hem ook weigeren. Onthoud wel dat dit eerste aanbod van de netbeheerder gratis is. Weiger je eerst en installeer je later alsnog een slimme meter dan komen de kosten voor je eigen rekening.

Sommige zonnepaneeleigenaren kiezen bewust nog voor een analoge energiemeter. Dat kan prima. Je draaischijf draait namelijk vooruit als je stroom afneemt van de energieleverancier en hij draait weer terug als je stroom opwekt. Wat overblijft is een laag energieverbruik. Een analoge meter is niet geschikt als je meer opwekt dan je verbruikt en je wilt terugleveren, omdat niet goed geregistreerd kan worden hoeveel kWh je teruglevert.

Hoe je zonnepanelen aanmeldt

Zonnepanelen aanmelden is appeltje eitje. Het is in een paar stappen gebeurd. Ga naar www.energieleveren.nl. Eerst geef je aan om welk adres het gaat. Daarna vul je aanvullende gegevens in:

 • Het bouwjaar van de installatie: dit staat meestal op de verpakking van de installatie. Hebben de vuilnismannen die net meegenomen dan kun je het jaar van installeren invullen.
 • Het type installatie: gaat het om een windmolen of om zonnepanelen? Hier wordt om gevraagd omdat ook andere bronnen van groene energie aangemeld moeten worden.
 • Het vermogen van je zonnepanelen: het vermogen geef je aan in Wattpiek (Wp). Ook dit staat op de verpakking. Het gemiddelde vermogen van één zonnepaneel ligt meestal tussen de 250 en 270 Wp.
 • Datum in gebruik: vul hier de datum in waarop u de zonnepanelen laat of heeft laten installeren. Of de datum waarop u de zonnepanelen aanmeldt.

 

Zonnepanelen aanmelden doe je via www.energieleveren.nl

Deze gegevens vult u op Energieleveren.nl in.

 

Zonder je zonnepanelen aan te melden kun je niet terugleveren op het energienet en een terugleververgoeding ontvangen. Dus zorg dat je zo snel mogelijk je zonnepanelen registreert als je meer opwekt dan je verbruikt.

Energie vergelijken

Gebruik een online energievergelijker om een scherp energiecontract af te sluiten. Wil je alleen groene stroom afnemen dan kun je de filters in de energievergelijker gebruiken. Op basis van je energieverbruik en je postcode weet je binnen een minuut wat de scherpste aanbieding is voor jou.

Vergelijk online energieleveranciers >>

Reageer

4 reacties

 1. Gerda

  Wordt de opgewekte energie helemaal niet verrekend met het totaalverbruik als de zonnepanelen niet aangemeld zijn?

  • Gijs

   Beste Gerda,

   Meld je de zonnepanelen niet aan, kan je de elektra wel zelf gebruiken, maar je netbeheerder en je leverancier kunnen dan niet zien dat je teruglevert. Heb je een oude terugdraaiende teller, dan het moeilijkheden opleveren als je meterstanden doorgeeft die lager zijn dan het jaar ervoor.

   Met vriendelijke groet,

   Energievergelijken.nl

 2. Jan v Gerwen

  Voor het aanmelden van zonnepanelen vragen ze ook een aanmeldcode,waar kan ik die vinden?

  • Gijs

   Beste Jan,

   Ik raad aan om even contact op te nemen met de leveranciers van je zonnepanelen.

   Met vriendelijke groet,

   Gijs