Groene stroom opwekken van zonnepanelen elders

Zonnepaneel van jou, zonnepaneel van mij, van ons allebei

Niet iedereen heeft de beschikking over een eigen dak. Bijvoorbeeld als je in een flat woont. Hierdoor is duurzaam energie opwekken via eigen zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd. Toch is er een groeiende behoefte bij mensen aan goedkope, groene energie en het bijdragen aan duurzaamheid. Je kunt dan investeren in zonnepanelen die elders liggen en hier je rendement uithalen. Zo is het voor iedereen mogelijk zijn groene steentje bij te dragen. De alternatieven schieten als paddestoelen uit de grond. We zetten de meest recente projecten voor je op een rij.

Lokale energiecoörporaties

Er zijn verschillende leveranciers die een lokale wijk betrekken bij een duurzaam project. Ze maken van de buurt een coörporatie. Zo bieden ‘Zonnepanelen Delen’ en ‘Greenchoice’ verschillende mogelijkheden om te participeren in projecten met zonnepanelen of windmolens. Hierbij maken ze gebruik van crowdfunding. Je legt een x bedrag in en koopt hiermee een zonnepaneel of je wordt mede-eigenaar van een windmolen. De opbrengst wordt verrekend met je energierekening of je krijgt het op je bankrekening gestort. Bij genoeg aanmeldingen gaat het project door.

Een voorbeeld van een dergelijk project is Samenzon.org. Samen Zon is een initiatief van Zonnepanelen Delen. Als alternatief voor zonnepanelen op daken leggen zij de panelen in velden. Je koopt hier een zonnepaneel (of meerdere) op het veld. Via een app kun je de opbrengst van jouw panel bijhouden. Dit wordt verrekend met je energierekening.

Vrijopnaam

Bij de recent opgerichtte energieleverancier ‘Vrijopnaamkoop je voor €99,- een zonnepaneel in een nieuw en in een bestaand zonnepark. Vervolgens krijg je, negen jaar lang, stroom van je paneel uit het bestaande zonnepark. De gemiddelde opbrengst uit een paneel is 250 kw/h per jaar. Je kunt in elk deelnemend park in Nederland investeren. Houdt er wel rekening mee dat je dan energiebelasting over opgewekte stoom betaalt. Dat heeft te maken met de postcoderoosregeling. Dit is ongeveer 9 cent per kw/h.

Zonnehubs

Het nieuwste project van Eneco zijn de zonnehubs. Dit zijn zonneparken op de daken van bedrijven en appartementsgebouwen. Hier koop je voor ongeveer € 350,- een zonnepaneel. Je betaalt daarbij € 8,- abonnementskosten per maand en je moet in de buurt van de panelen wonen. (Dan hoef je dus geen energiebelasting over de opgewekte stroom te betalen.) De verwachtte opbrengt van 250 kw/h per jaar wordt verrekend met je energierekening. Ook deze zonnehubs worden alleen gebouwd met voldoende interesse.

Andere manieren om je steentje bij te dragen

Wil of kun je niet direct een investering doen in zonnepanelen op het dak van een ander? Maar wil je wel graag gebruikmaken van groene energie uit Nederland? Er zijn een aantal aanbieders die duurzame energie op een andere manier leveren. Dit zijn Vandebron, Opgewekt voor elkaar en Powerpeers. Deze aanbieders zijn een soort Marktplaats voor groene, zelf opgewekte energie uit eigen land. Als je zelf zonnepanelen hebt kun je de energie die je over hebt delen met anderen. Als je juist duurzame energie wilt ontvangen kun je kiezen van welke opwekker je dat wilt.

Tips voor deelname

Participeren in één van de bovenstaande projecten is een mooie manier om duurzame energie te gebruiken. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten voordat je besluit deel te nemen.

  1.  Controleer of je vast komt te zitten aan één energieleverancier.
  2.  Als je klant moet worden bij een samenwerkende energieleverancier, vraag dan hoelang je daar klant moet blijven.
  3.  Bekijk hoe hoog de eventuele maandelijkse bijkomende komende kosten zijn. Sommige initiatieven vragen een vergoeding voor verzekeringen, onderhoud of grondhuur.
  4.  Deelname aan het zonnepark is in sommige gevallen alleen mogelijk als je in het postcodegebied rond het park woont.
  5.  Bekijk hoelang je eigenaar blijft van de panelen en vraag na wat er met de panelen, opgewekte stroom en het contract gebeurt na de contractduur.
  6.  Vraag na wat er met uw panelen en contract gebeurt als je verhuist.

Iets voor jou?

Powerpeers en Vrijopnaam worden door ons meegnomen in de energievergelijker. Start nu de vergelijking om te zien of één van deze partijen, qua prijs, interessant is voor jou.  

 

Reageer