Zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen: de voor- en nadelen

Wil je geen grote investering doen om zonnepanelen op je dak te laten leggen? Dan kan je ook kiezen voor zonnepanelen leasen. In dit blog lees je precies wat de voor- en nadelen van zonnepanelen leasen zijn.

Hoe werkt zonnepanelen leasen?

Zonnepanelen leasen of huren werkt op ongeveer dezelfde manier als dat je een auto huurt. Je gaat voor een bepaalde tijd een contract aan met de zonnepanelenaanbieder. Vaak is dit tussen de tien en vijftien jaar. Als je kiest voor zo’n leasecontract worden de zonnepanelen gratis op je dak gelegd. Iedere maand betaal je een bepaald bedrag en meestal betaal je ook nog eenmalig een eigen bijdrage. Na een aantal jaar bieden de meeste bedrijven je de mogelijkheid de zonnepanelen over te kopen of in te ruilen tegen een nieuwere variant (waarbij voor een nieuwe periode een contract wordt afgesloten). Is het leasecontract afgelopen, dan zijn de zonnepanelen jouw eigendom.

De voordelen van zonnepanelen leasen

Geen grote investering nodig

Zonnepanelen leasen is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen grote berg geld op de bank te hebben staan om te kunnen profiteren van zonnepanelen. En als je wel veel spaargeld hebt, kun je dat lekker op je rekening laten staan – en profiteren van de rente.

Gelijk profiteren van een lagere energierekening

Omdat je niet gelijk een enorm bedrag in hoeft te leggen, profiteer je direct van de energie die je voortaan zelf opwekt. Immers: je hoeft je spaargeld niet aan te vullen. In sommige gevallen hou je zelfs nog wat geld over als je het huurbedrag wegstreept tegen de opgewekte energie (maar in andere gevallen ook niet).

Geen onverwachte (onderhouds)kosten

Als je zonnepanelen least, dan hoef je niet te betalen voor onderhoud of technische problemen. Ook de omvormer, die doorgaans een jaar of tien-vijftien meegaat, wordt kosteloos vervangen. Je komt bij zonnepanelen leasen dus niet voor onverwachte kosten te staan, want die worden opgevangen door de verhuurder.

De nadelen van zonnepanelen leasen

Je zit lang aan het huurcontract vast

Ga je zonnepanelen leasen, dan sluit je een huurcontract af voor tien tot twintig jaar. Daar zit je dus wel even aan vast, terwijl er in de tussentijd veel kan veranderen. Is je energieverbruik bijvoorbeeld nog net zo hoog als de kinderen over tien jaar het huis uit zijn?

Je gasrekening gaat niet omlaag

Zonnepanelen zijn heel handig, maar je energierekening wordt voor slechts dertig procent bepaald door de stroomkosten. De kosten voor gas kan je niet beïnvloeden met zonnepanelen, terwijl het toch een flinke investering is – ook als je huurt. Misschien levert isolatie wel een veel grotere besparing op.

Zonnepanelen leasen is uiteindelijk duurder dan kopen

Zonnepanelen leasen is eigenlijk een vorm van geld lenen. Immers: de zonnepanelenaanbieder moet een bedrag aan jou voorschieten voor de zonnepanelen, terwijl je dit pas na een aantal jaar volledig hebt terugbetaald. Daarom vraagt de zonnepanelenverhuurder vaak een hoger bedrag dan dat het zelf aanschaffen van zonnepanelen kost. Bekijk onderstaande analyse maar eens!

Kosten van zonnepanelen leasen

Onlangs maakte Z24 een analyse van zonnepanelenverhuurder BigSolar. Zonnepanelen leasen bij BigSolar wordt in onderstaande tabel afgezet tegen zonnepanelen financieren met een Energiebespaarlening* en zelf zonnepanelen kopen.

De situatie: een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik (3.500 kWh per jaar) plaatst 10 zonnepanelen op het dak. De capaciteit van die panelen is maximaal 265 Wattpiek, wat bij gunstig geplaatste zonnepanelen zo’n 2.400 kWh per jaar moet opleveren. BigSolar vervangt bij aanvang van het contract bovendien 20 gloeilampen door led-lampen. Nou is de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk 20 gloeilampen in huis hebben… Maar als dit inderdaad zo is, dan zie je hieronder het kostenplaatje per maand. Uit de analyse blijkt dat zelf zonnepanelen kopen per maand meer dan twee keer zoveel oplevert als zonnepanelen leasen bij BigSolar. Een behoorlijk verschil! Bovendien is de opbrengst van de zonnepanelen (€44) lager dan de maandelijkse kosten (€52). Als je je gloeilampen niet zou vervangen, dan leg je dus geld toe op het leasen bij BigSolar.

Kosten Vervangen omvormer Opbrengst zonnepanelen Investering led-lampen Opbrengst led-lampen Rendement
Zonnepanelen leasen bij BigSolar – € 52 € 0 € 44 € 0 € 23 € 15
Zonnepanelen financieren met Energiebespaarlening * – € 25 € 6,25 € 44 € 1,66 € 23 € 34,09
Zonnepanelen kopen – € 21 € 6,25 € 44 € 1,66 € 23 € 38,09

* De Energiebespaarlening is een door de overheid gesteunde lening die het mogelijk maakt om tegen relatief lage rente (3,5%) geld te lenen voor het energiezuiniger maken van je huis. De looptijd is maximaal tien jaar, maar om een vergelijking met zonnepanelen leasen mogelijk te maken is het terugbetalen van de Energiebespaarlening uitgemseerd over twintig jaar.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over zonnepanelen leasen of zonnepanelen kopen? Bekijk dan onze informatiepagina over zonnepanelen of bekijk de website van Zelfstroom. Dit is een verhuurder van zonnepanelen die bovendien energiecontracten aanbiedt.

Wil je op een makkelijke manier geld besparen? Stap dan over naar een andere energieleverancier! Je hoeft alleen je postcode, huisnummer en verbruik in te vullen en je ziet direct wat de beste deal voor jouw situatie is. Vind je overstappen ingewikkeld? Wij helpen je graag! Bel 088-11008888 of mail support@energievergelijken.nl.

Kom direct energie vergelijken

Reageer