Zonnepanelen automatisch verzekerd?

Blikseminslag bij je zonnepanelen? Hopelijk ben je goed verzekerd!

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je energierekening. Maar wat nou als op een dag je zonnepanelen gestolen worden of beschadigd raken door bliksem of een harde storm? Heb je ze niet goed verzekerd, ga er dan maar vanuit dat je die besparing misloopt. Dus staar je niet blind op je lage energierekening, maar bedenk bij welke zaken je nog meer moet stilstaan als je zonnepanelen installeert.

Het is goed om te weten dat je niet per se een aparte ‘zonnepanelenverzekering’ hoeft af te sluiten. Vaak vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering of de inboedelverzekering van je woning. De opstalverzekering dient voor alles wat aan je huis vastzit. Zowel buiten (zonnepanelen) als binnen (het toilet). De inboedelverzekering is bedoeld voor alle spullen die niet ‘aard- en nagelvast’ aan je huis zijn bevestigd. Denk aan je bankstel. Of je een opstal- of inboedelverzekering moet afsluiten hangt af van je situatie.

Verzekering zonnepanelen verschilt voor huur- en koophuis

Of je een huur- of een koophuis hebt, bepaalt welk type verzekering je moet afsluiten voor je zonnepanelen.

Huurhuis

Bij een huurhuis is het hoe dan ook nodig de zonnepanelen apart te verzekeren. Vaak kan dit met de inboedelverzekering. De opstalverzekering is niet geschikt, omdat die op naam staat van de eigenaar van de woning terwijl je de inboedelverzekering wel zelf kunt afsluiten. Extra verzekeren betekent dat je extra premie betaalt, maar gebeurt er ooit iets met je zonnepanelen dan zijn die toegenomen kosten het meer dan waard.

Koopwoning

Bij een koopwoning vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering. Controleer voor de zekerheid bij je verzekeringsmaatschappij of dit daadwerkelijk zo is. Indien niet, vraag dan hoe je ze alsnog verzekert.

Duurdere verzekering bij losse zonnepanelen op het dak

Het maakt een hoop verschil uit of zonnepanelen los of vast aan het dak van je woning zijn gemonteerd. Bij een schuin dak moeten de zonnepanelen uiteraard goed worden vastgemaakt zodat ze niet verschuiven. Daarom worden ze vaak vastgeschroefd. Ze kunnen ook worden vastgeklikt, waardoor ze iets minder stevig vast zitten en dit gevolgen kan hebben voor de dekking van je verzekering. Vraag bij je verzekeraar na in hoeverre dit invloed heeft. Bij een plat dak liggen zonnepanelen vaak los. Voor dieven is het zo heel eenvoudig om de panelen mee te nemen zonder sporen achter te laten. Daarom vergoedt niet iedere verzekeraar de kosten die gemaakt zijn bij diefstal of liggen de premies hoger. Vraag dit na bij je verzekeringsmaatschappij.

Herbouwwaarde inclusief zonnepanelen

De premiehoogte van de opstalverzekering is afhankelijk van de herbouwwaarde van je koopwoning. De herbouwwaarde stijgt wanneer je zonnepanelen op het dak installeert en daarmee neemt ook je verzekeringspremie toe. Wil je goed verzekerd zijn, is het dus slim om de verzekeraar te vragen de herbouwwaarde van je woning inclusief zonnepanelen vast te stellen.

Waarvoor ben je verzekerd

Per verzekeraar kan het verschillen voor welke situaties je zonnepanelen zijn verzekerd. Bekijk daarom goed de polis of vraag het na. Natuurrampen zoals grote hagelstenen vallen vaak niet onder de dekking, omdat meestal een grote groep tegelijk de dupe is van deze weersomstandigheden en verzekeraars in dit geval niet uitkeren. Bij een blikseminslag of schade door storm dekt de verzekering de kosten vaak weer wel.

Kosten van de verzekering voor zonnepanelen

Bij het verzekeren van je zonnepanelen kun je een jaarlijkse premieverhoging van minimaal €50,- verwachten. Niet het geringste bedrag, maar gezien zonnepanelen blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden en het risico lopen op beschadiging, is het verstandig om ze te verzekeren. Moet je tijdelijk extra stroom bijkopen, omdat bijvoorbeeld je zonnepanelen zijn gestolen, dan wordt ook deze kostenpost vergoedt. Houd overigens ook rekening met een eventuele eigen risico.

Energie vergelijken als je zonnepanelen hebt

Op Energievergelijken.nl kun je tijdens het vergelijken van energie aangeven dat je zonnepanelen hebt. Geef aan hoeveel panelen je hebt of hoeveel zonne-energie je opwekt, dan houden wij daar rekening mee in de vergelijking. De hoeveelheid kWh die jij opwekt, brengen we in mindering op het door jou aangegeven energieverbruik.

 

Benieuwd hoe je een online energieverlijking maakt als je zonnepanelen hebt? Dat lees je in onze blog ‘Salderen: hoe werkt terugleveren met zonnepanelen?’.

Reageer