Zonnepanelen: de voordelen en nadelen

Zonnepanelen zijn hot & happening! Nu zelfs IKEA zonnepanelen aanbiedt, lijkt de opkomst van zonne-energie niet meer te stuiten. Maar wat maakt nou precies dat zoveel mensen ervoor kiezen om te investeren in zonnepanelen? En wat zijn redenen om juist níet te kiezen voor zonnepanelen? Wij zetten de voordelen en nadelen van zonnepanelen graag voor je op een rijtje.

Zonnepanelen voordelen

We kunnen er niet omheen: fossiele brandstoffen raken een keer op. De zon is echter een onuitputtelijke bron van energie. Geen wonder dus dat de zonnepanelenmarkt zo sterk in opkomst is. Hieronder vind je vier voordelen van zonnepanelen.

Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu

Door zonnepanelen op je dak te leggen, ben je heel milieubewust bezig. Doordat je je eigen groene stroom opwekt, ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daarnaast verlaag je je eigen CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn dus een schone, stille en duurzame manier van energie opwekken.

Zonnepanelen zijn goed voor je energierekening

Omdat je minder of geen elektriciteit meer hoeft af te nemen van je energieleverancier, zal je energierekening dalen. Met tien zonnepanelen op je dak zal je al gauw zo’n €500 besparen op energiekosten. Daarnaast krijg je een terugleververgoeding als je meer stroom opwekt dan je verbruikt.

Zonnepanelen: een uitstekende investering

Zonnepanelen gaan steeds langer mee. De geschatte tijd voordat je zonnepanelen afgeschreven zijn, ligt inmiddels al tussen de twintig en dertig jaar. Stel dat je €4.000 investeert in de aanschaf van zonnepanelen, dan kost je dit over 25 jaar omgerekend dus gemiddeld €160 per jaar. En zodra je je investering hebt terugverdiend, heb je daarna altijd toegang tot gratis stroom.

Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel van je woning

Naast het feit dat zonnepanelen een uitstekende investering is, vermeerdert het ook nog eens de waarde van je woning. Mocht je je huis willen verkopen, dan voeg je met de geplaatste zonnepanelen extra waarde toe aan je huis. Het energielabel is namelijk gunstiger en de maandlasten zijn lager.

Zonnepanelen nadelen

Maar zoals met alles kleven er ook nadelen aan zonnepanelen. De vier belangrijkste redenen om niet te kiezen voor zonnepanelen zie je hieronder.

Zonnepanelen vragen om een flinke investering

Niet iedereen heeft de financiële middelen om zijn dak vol te laten leggen met zonnepanelen. En ook al heb je het geld wel, dan nog duurt het even voordat je je investering hebt terugverdiend. Gelukkig worden zonnepanelen wel steeds goedkoper en kun je de BTW terugvragen. Een andere optie is om een lening af te sluiten die speciaal bedoeld is voor energiebesparende maatregelen. Er zijn ook partijen die zonnepanelen verhuren, zoals Zelfstroom.

Toekomst terugleververgoeding onzeker

Nu kan je teveel opgewekte stroom terugleveren aan je energieleverancier voor een bepaalde vergoeding. Dit heet salderen. De toekomst van saldering is echter niet zeker: het zou kunnen dat de terugleververgoedingen verlaagd worden of dat de salderingsregeling misschien zelfs in z’n geheel verdwijnt.

Zonnepanelen hebben een extra groep in je meterkast nodig

Met meer dan drie zonnepanelen heb je meestal al een extra groep in je meterkast nodig. De prijs hiervoor ligt rond de €400. Je zonnepanelenleverancier kan dit meestal voor je regelen.

Zonnepanelen vergen onderhoud

Het is niet zo dat je wanneer je eenmaal zonnepanelen op je dak hebt liggen, dat je er niets meer aan hoeft te doen. Je moet ze regelmatig (laten) schoonmaken, want bijvoorbeeld vogelpoep, afgevallen bladeren en sneeuw zorgen direct voor een lager rendement.

Ook besparen op energie?

Wil je op een makkelijke manier geld besparen? Stap dan over naar een andere energieleverancier! Je hoeft alleen je postcode, huisnummer en verbruik in te vullen en je ziet direct wat de beste deal voor jouw situatie is. Vind je overstappen ingewikkeld? Wij helpen je graag! Bel 088-11008888 of mail support@energievergelijken.nl.

Kom direct energie vergelijken

Reageer

1 reactie

  1. P. Lomito

    Salderen wordt met vrij grote zekerheid per 2020 afgeschaft, het jaar waarin de laatste draaischijfmeters vervangen zullen zijn door de slimme meter zodat automatisch salderen fysiek onmogelijk geworden is. Bovendien biedt de slimme meter de mogelijkheid om stroomdiftar in te voeren waarbij het stroomtarief afhankelijk is van de vraag en aanbod van stroom, dit geldt ook voor teruglevering. De overvloedige PV-stroom in lente/zomer zal dan ook niets meer waard zijn tenzij je alle zelf opgewekte stroom direct kunt gebruiken of zelf kunt opslaan.