Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Cv-ketel

Een cv-ketel zorgt voor het verwarmen van je huis en je water. Een cv-ketel is onderdeel van een centrale verwarmingsinstallatie dat voor de verwarming van huizen en water zorgt. Op deze pagina leggen we je alles uit over de cv-ketel, de soorten cv-ketels en waarom onderhoud van de cv-ketel ontzettend belangrijk is.

 

cv-ketel

Wat is een cv-ketel?

Een cv-ketel, centrale verwarmingsketel, zorgt voor warmte in huis door water te verwarmen dat vervolgens door het huis naar de radiatoren stroomt. De temperatuurregeling van de cv-ketel gaat via een thermostaat. Met een slimme thermostaat en slimme meter hoef je de temperatuur zelf niet meer te regelen. Dat gebeurt dan voor je. Zet je de verwarming aan? Dan begint de cv-ketel met werken. Het water wordt in de cv-ketel verwarmd en het stroomt vervolgens naar de verwarming, zodat ruimtes verwarmd worden.

Elektrische cv-ketel

In tegenstelling tot de normale cv-ketel, is een elektrische cv-ketel gasloos. Deze werkt op elektriciteit. Veel huizen willen van het gas af en met een elektrische cv-ketel kom je al een stapje dichter in de buurt van gasloos wonen. Helaas is niet iedere woning al geschikt voor een elektrische cv-ketel. Daarnaast is het voor nu nog een dure optie, omdat de energieprijzen hoog liggen en het energieverbruik van de elektrische cv-ketel erg hoog is. Voor een enkeling zal de elektrische cv-ketel daadwerkelijk voordelig zijn. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen en hoeft er maar een klein gedeelte verwarmd te worden? Dan is een elektrische cv-ketel geschikt voor je huis. Voor een duurzame woning is een waterpomp een beter alternatief.

Energiezuinige cv-ketel

Een cv-ketel werkt nog met stookolie of gas. Dit zijn fossiele brandstoffen en daarom is de cv-ketel niet erg milieuvriendelijk. Wel worden er gezocht naar steeds duurzamere alternatieven, zoals de hr-ketel, hybride cv-ketel of een warmtepomp. De hr-ketel is de duurzamere variant van de cv-ketel. De hr-ketel heeft een hoger rendement dan de normale cv-ketel. Daarnaast is de hr-ketel erg zuinig met gas, zeker als deze gecombineerd wordt met een slimme thermostaat.

Cv-ketel kopen

Een cv-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Daarna zul je een nieuwe cv-ketel moeten kopen en de oude moeten vervangen. Ga je een nieuwe cv-ketel kopen, dan kun je letten op een aantal factoren die kunnen bepalen voor welke ketel je gaat. Denk aan de capaciteit, een grotere woning heeft een grotere capaciteit van de ketel nodig. Ook duurzaamheid kan een rol spelen. Wil je een duurzamere optie dan de cv-ketel? Ga dan voor een hr-ketel, deze is energiezuiniger en het rendement van de hr-ketel is hoger dan dat van de cv-ketel. Kom je er niet uit? Vraag dan bij verschillende cv-installateurs offertes aan. Je kunt al een cv-ketel kopen vanaf € 900,-, maar vergeet niet dat daar jaarlijks kosten bijkomen voor het onderhoud. De cv-ketel is wel meteen jouw eigendom en kun je vervangen voor een duurzamer exemplaar wanneer je wilt.

Cv-ketel huren

De cv-ketel is niet goedkoop. Je kunt daarom ook besluiten om de cv-ketel te huren of te leasen. Je betaalt dan per maand een bedrag voor de cv-ketel én voor het onderhoud aan de cv-ketel. Er zijn wel een aantal verschillen tussen huren en leasen. Bij het leasen is de cv-ketel aan het eind van de contractperiode van jou, bij een huurcontract niet. Een huurcontract van een cv-ketel is daartegenover weer overdraagbaar aan een nieuwe huurder van je huis, bij een leasecontract is overdragen aan een andere huurder/verkoper niet mogelijk. Ook is het leasen van een cv-ketel vaak enkele euro’s duurder dan een leasecontract. Denk voor je een cv-ketel aanschaft, huurt of leaset na over de voor- en nadelen.

Cv-ketel installatie

Bij de installatie van een cv-ketel moet de rookgasafvoer van de cv ‘gebeugeld’ worden. Dat betekent dat de afvoer met een speciale beugel vastgezet moet worden. Gebeurt dit slecht of niet, dan bestaat de kans dat de afvoer loslaat en het koolmonoxidegas gewoon de ruimte in stroomt. Een goede installatie is daarom belangrijk. Laat je ketel installeren door een erkend cv-ketel-installateur. Deze installateur geeft je ook advies voor het onderhoud van de ketel en het veilig gebruik van de cv-ketel. Als je net een nieuwe cv-ketel hebt laten installeren en je weet zeker dat dit correct is gebeurd, dan hoef je je over het algemeen niet zoveel zorgen te maken over een koolstofmonoxide lek.

Cv-ketel onderhoud

Omdat een cv-ketel die slecht onderhouden is gevaarlijk kan zijn voor ieders gezondheid, is het belangrijk dat cv-ketel onderhoud regelmatig plaatsvindt. Bij slecht onderhoud kunnen materialen slijten en kan er brand ontstaan. Je kunt dit zelf doen of door een erkend installateur. Hoe beter je je cv-ketel onderhoudt, hoe langer je cv-ketel ook meegaat. Daarnaast is de cv-ketel is het energieverbruik bij een goed onderhouden cv-ketel een stuk lager, wat tot wel 10% kan schelen op de energierekening.

Onderhoudscontracten cv-ketel

Veel installateurs bieden een onderhoudscontract aan, een soort abonnement voor het onderhoud van je cv-ketel. Onderhoudscontracten zijn er in allerlei soorten en maten, maar over het algemeen zijn er drie typen te onderscheiden:

Onderhoudscontract:

 • Jaarlijks reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel. Exclusief storingsdienst, voorrijkosten, arbeidsloon en onderdelen.
 • Kosten: gemiddeld tussen de € 55,- en € 85,- per jaar.

Servicecontract:

 • Jaarlijks reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel. Inclusief storingsdienst, voorrijkosten en arbeidsloon, exclusief onderdelen.
 • Kosten: gemiddeld tussen de € 70,- en € 130,- per jaar.

All-in servicecontract:

 • Jaarlijks reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel. Inclusief storingsdienst, voorrijkosten, arbeidsloon en onderdelen.
 • Kosten: gemiddeld tussen de € 130,- en € 180,- per jaar.

Koolstofmonoxidevergiftiging door cv-ketel

Het is niet heel eenvoudig om te zien of je cv-ketel veilig is. Veel mensen weten namelijk niet van welk materiaal afvoerbuizen gemaakt moeten zijn, of hoe die buizen precies vastgezet moeten worden. Daarom is het verstandig om je cv-ketel met enige regelmaat een erkend installateur te laten controleren. Een koolmonoxidemelder is een goedkope manier om erachter te komen of je cv-ketel koolmonoxide lekt.

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemeter is een slimme gadget die je direct waarschuwt als er teveel koolmonoxide in de lucht zit. De kosten hiervoor variëren van € 20,- tot € 80,-. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder:

 • Plaats koolmonoxidemelders op dichtbij je cv-ketel (op minimaal 1,5 tot 2 meter afstand) en in ruimtes waar vaak mensen langere tijd verblijven, zoals de slaapkamer.
 • De koolmonoxidemelder dient op minimaal 60 centimeter en maximaal 160 centimeter hoogte te worden geplaatst. Denk eraan om zeker 15 centimeter afstand te bewaren ten opzichte van het plafond of de vloer.
 • Zorg ervoor dat je de melder niet in een ‘dode hoek’ plaatst, waar geen luchtstroom is.
 • Wil je een koolmonoxidemelder in de slaapkamer plaatsen? Doe dit dan op ‘slaaphoogte’ bij het hoofdeinde van je bed.
 • Plaats de melder in ieder geval niet in kleine afgesloten ruimtes, direct boven de verwarming of achter gordijnen of meubels.

Sowieso energie en kosten besparen?

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Maar het is ook mooi als je kan besparen op de kosten voor energie en het verwarmen van je huis met een cv-ketel! Vul daarom eens onze energievergelijker en zie direct hoeveel jij kan besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vaak kan de besparing oplopen tot wel enkele honderden euro’s. We bieden ook groene opties (groen gas en groene stroom) aan voor de liefhebber. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan voor de goedkope energie.