In Nederland wordt steeds meer gehamerd op duurzame energie. Ga je een energiecontract afsluiten? Dan kijk ook jij misschien wel naar goedkope groene opties. Zo draag je toch even je steentje bij aan een beter milieu. Toch? Het is een van de makkelijkste manieren om je (in elk geavl even) duurzaam te voelen. Wat is duurzame energie en hoe staan de zaken ervoor? Dat vertellen wij je.
In 2020 wil de overheid dat 14% van de energie die wij in Nederland gebruiken uit duurzame bronnen komt. In 2030 moet dat percentage aan duurzame energie in Nederland op 27% liggen. En 20 jaar later, in 2050, moeten we volledig over zijn op duurzame energiebronnen. Dit om klimaatveranderingen tegen te gaan, of te verminderen. Daarbij komt dat duurzame bronnen onuitputtelijk zijn. En fossiele brandstoffen opraken. In 2018 lag het aandeel van energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland op 7,4%. Het grootste deel kwam uit biomassa. Wel is vooral het aandeel zonne-energie gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Duurzame energie is alle energie, stroom, gas en andere warmte, die is opgewekt met bronnen die niet, of niet heel erg, schadelijk zijn voor het milieu. Daarbij wordt gekeken naar CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door de bronnen. Energie uit fossiele bronnen is niet duurzaam. Duurzame bronnen zijn onuitputtelijk en/of hernieuwbaar. Denk daarbij aan zonne-energie en windenergie. Maar er zijn meer duurzame energiebronnen.
Er zijn veel verschillende soorten energie. En ook een groot aantal duurzame energie-bronnen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen stroom (elektriciteit) en gas. Vooral bronnen die ons van stroom voorzien zijn al duurzaam te noemen.
Waarom duurzame energie? Er zijn meerdere grote voordelen van duurzame energie. Tegenover de duurzame bronnen staan de fossiele brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen zijn veel minder schoon dan de groene varianten. Duurzame energie zorgt voor minder CO2-uitstoot, en die uitstoot willen we wereldwijd maar al te graag verminderen. Daar komt bij dat veel duurzame bronnen onuitputtelijk zijn. Fossiele brandstoffen kunnen opraken. Is er op het moment dat dit gebeurt geen alternatief? Dan zou er geen gas en stroom zijn. Zie je het voor je?
Naast het afnemen van duurzame energie van een energieleverancier kun je natuurlijk ook zelf energie opwekken. Steeds meer huishoudens doen dat met zonnepanelen. En ook zonneboilers. De energie die je opwekt gebruik je en wat je niet gebruik gooi je automatisch het stroomnet op. Dat deel dat je aan het net levert, wordt verrekend met de energie die je van jouw leverancier afneemt. Dit kan dankzij de salderingsregeling, die tot 2023 onveranderd blijft. En geef je nog meer aan het net dan je afneemt? Dan krijg je zelfs een terugleververgoeding voor die kWh’s. Ook windmolens zijn een optie, al is deze voor veel huishoudens minder toegankelijk.
Om het zelf opwekken van duurzame energie toegankelijker te maken, worden er verschillende subsidies aangeboden. Vanuit de overheid is er de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie. Daarop kunnen particulieren, ondernemers en gemeenten en provincies een beroep doen om pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en warmtepompen aan te schaffen. Ook bieden gemeenten en provincies vaak zelf subsidieopties. Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Wel is de btw terug te vragen en kun je een Energiebespaarlening aanvragen.
Overstappen naar duurzame energie? Dat kan makkelijk. Jij filtert in onze energievergelijker op duurzaamheid. Wij geven je een overzicht van de energiecontracten. En de kosten. Geef onder duurzaamheid aan hóé duurzaam jij de energie wilt hebben. Per energiecontract in ons overzicht vertellen we wat voor gas en stroom je krijgt. Je zult zien dat duurzame energie niet duurder is dan fossiel. Het opwekken van duurzame energie is dan wel duurder, de overheid komt bedrijven die groene energie leveren namelijk tegemoet met een subsidie. Op die manier kost duurzame energie ons niets extra’s. En zullen steeds meer mensen kiezen voor groen. En dat is precies de bedoeling.