Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Duurzame energie

In Nederland wordt steeds meer gehamerd op duurzame energie. Ga je een energiecontract afsluiten? Dan kijk ook jij misschien wel naar goedkope groene opties. Zo draag je toch even je steentje bij aan een beter milieu. Toch? Het is een van de makkelijkste manieren om je (in elk geavl even) duurzaam te voelen. Wat is duurzame energie en hoe staan de zaken ervoor? Dat vertellen wij je.

 

duurzame-energie

Duurzame energie Nederland

In 2020 wilde de overheid dat 14% van de energie die wij in Nederland gebruiken uit duurzame bronnen kwam. In 2030 moet dat percentage aan duurzame energie in Nederland op 27% liggen. En 20 jaar later, in 2050, moeten we volledig over zijn op duurzame energiebronnen. Dit om klimaatveranderingen tegen te gaan, of te verminderen. Daarbij komt dat duurzame bronnen onuitputtelijk zijn. En fossiele brandstoffen opraken. In 2018 lag het aandeel van energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland op 7,4%. Het grootste deel kwam uit biomassa. Wel is vooral het aandeel zonne-energie gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is alle energie, stroom, gas en andere warmte, die is opgewekt met bronnen die niet, of niet heel erg, schadelijk zijn voor het milieu. Daarbij wordt gekeken naar CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door de bronnen. Energie uit fossiele bronnen is niet duurzaam. Duurzame bronnen zijn onuitputtelijk en/of hernieuwbaar. Denk daarbij aan zonne-energie en windenergie. Maar er zijn meer duurzame energiebronnen.

Soorten duurzame energie

Er zijn veel verschillende soorten energie. En ook een groot aantal duurzame energie-bronnen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen stroom (elektriciteit) en gas. Vooral bronnen die ons van stroom voorzien zijn al duurzaam te noemen.

 

  • Aardwarmte/bodemwarmte: ook wel geothermische energie. Hierbij wordt warmte uit de aarde gebruikt om water te verwarmen en stroom te genereren.
  • Groene stroom: alle stroom verkregen uit duurzame bronnen, zoals windenergie, waterkracht, zonne-energie, waterstof en biomassa.
  • Waterkracht: met de kracht van water worden turbines aangedreven waarmee de energie wordt omgezet in stroom. Hierbij wordt vaak gewerkt met dammen.
  • Waterstof: waterstof wordt in Europa gewonnen door elektrolyse. Stroom wordt door zuiver water gevoerd en waterstof komt vrij. 
  • Windenergie: energie die uit windmolens komt. Deze draaien door de wind, de energie die daarbij ontstaat wordt omgezet in stroom.
  • Zonne-energie; stroom die wordt verkregen met warmte en licht van de zon, in combinatie met zonnepanelen en zonnecollectoren (boilers). Deze optie gebruiken veel huishoudens.
  • Biomassa: plantaardig en dierlijk hernieuwbaar materiaal waarmee door verbranding (en vergisting en vergassing) energie verkregen wordt. Of biomassa echt onder de duurzame bronnen mag vallen, trekken velen in twijfel.
  • Groen gas/biogas: gas wordt nog niet veel duurzaam verkregen. De enige vorm van groen gas is momenteel biogas. Dit is gas verkregen uit tuinafval, gft, koeienmest en ander afval. Nadat het biogas is bewerkt, heet het groen gas.
  • CO2-gecompenseerd gas: dit is eigenlijk geen duurzame energiebron maar een compensatiemiddel voor de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt met het verkrijgen van gas.

Voordelen duurzame energie

Waarom duurzame energie? Er zijn meerdere grote voordelen van duurzame energie. Tegenover de duurzame bronnen staan de fossiele brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen zijn veel minder schoon dan de groene varianten. Duurzame energie zorgt voor minder CO2-uitstoot, en die uitstoot willen we wereldwijd maar al te graag verminderen. Daar komt bij dat veel duurzame bronnen onuitputtelijk zijn. Fossiele brandstoffen kunnen opraken. Is er op het moment dat dit gebeurt geen alternatief? Dan zou er geen gas en stroom zijn. Zie je het voor je?

Duurzame energie opwekken

Naast het afnemen van duurzame energie van een energieleverancier kun je natuurlijk ook zelf energie opwekken. Steeds meer huishoudens doen dat met zonnepanelen. En ook zonneboilers. De energie die je opwekt gebruik je en wat je niet gebruik gooi je automatisch het stroomnet op. Dat deel dat je aan het net levert, wordt verrekend met de energie die je van jouw leverancier afneemt. Dit kan dankzij de salderingsregeling, die tot 2023 onveranderd blijft. En geef je nog meer aan het net dan je afneemt? Dan krijg je zelfs een terugleververgoeding voor die kWh’s. Ook windmolens zijn een optie, al is deze voor veel huishoudens minder toegankelijk.

Subsidie duurzame energie

Om het zelf opwekken van duurzame energie toegankelijker te maken, worden er verschillende subsidies aangeboden. Vanuit de overheid is er de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie. Daarop kunnen particulieren, ondernemers en gemeenten en provincies een beroep doen om pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en warmtepompen aan te schaffen. Ook bieden gemeenten en provincies vaak zelf subsidieopties. Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Wel is de btw terug te vragen en kun je een Energiebespaarlening aanvragen.

Duurzame energie vergelijken

Overstappen naar duurzame energie? Dat kan makkelijk. Jij filtert in onze energievergelijker op duurzaamheid. Wij geven je een overzicht van de energiecontracten. En de kosten. Geef onder duurzaamheid aan hóé duurzaam jij de energie wilt hebben. Per energiecontract in ons overzicht vertellen we wat voor gas en stroom je krijgt. Je zult zien dat duurzame energie niet duurder is dan fossiel. Het opwekken van duurzame energie is dan wel duurder, de overheid komt bedrijven die groene energie leveren namelijk tegemoet met een subsidie. Op die manier kost duurzame energie ons niets extra’s. En zullen steeds meer mensen kiezen voor groen. En dat is precies de bedoeling.