Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Duurzame energie Europa

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Duurzame energie in Europa. In 2017 werd in totaal 6,6 procent van alle energie in Europa duurzaam opgewekt. Het streven is 14 procent in 2020. Het is niet voor niks dat onze er in Nederland een klimaatakkoord is opgesteld om de doelen te behalen. Op deze pagina lees je hoe het ervoor staat met de duurzame energie in de rest van Europa.

 

duurzame energie europa

Hoe duurzaam zijn andere landen in de EU?

Kijkend naar de doelen bungelt Nederland ergens onderaan. Zweden daarentegen is een groot succesverhaal. Ook al hoor je in het nieuws dat we een ‘record hoeveelheid zonne-energie opgewekt hebben,’ Nederland mag nog wel een groen tandje bijzetten. We staan namelijk onderaan de ladder wat betreft de productie van groene energie.

Duurzame energie in Europa 2017

Het Europees Parlement maakte een mooi overzicht van ieder Europees land: hoeveel van alle energie moet in 2020 duurzaam zijn opgewekt en hoeveel werd er tijdens het opstellen van de tabel in 2017 opgewekt? De cijfers zie je in onderstaande tabel.

 

hernieuwbare energie europa

Zweden de koploper

Zweden ligt ver voorop. De helft van alle energie is al sinds 2012 bij de Zweden duurzaam opgewekt. Acht jaar eerder dan oorspronkelijk de doelstelling was. En alsof dat nog niet genoeg is (dat is het inderdaad niet als het om het klimaat gaat) heeft Zweden het plan om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn.

 

Hoe doe je dat, klimaatneutraal worden? Met een klimaatwet die onder andere voorschrijft dat het illegaal is om het klimaatbeleid geen prioriteit te geven. Door huishoudens voor te lichten over energiebesparing. Door bedrijven zoals Ikea te laten investeren in groene energie. Kortom, heel Zweden wordt erbij betrokken.

 

Zweden heeft als groot voordeel dat zij grote waterkrachtcentrales heeft en daarmee veel duurzame energie kan opwekken. Samen met kernenergie wekken deze twee energiebronnen 83 procent van alle duurzame energie op. De grootste waterkrachtcentrale is Harsprånget van Vattenfall (waar Nuon ook onder valt). 

Duurzame energie in Frankrijk

Frankrijk moet, net als Nederland, nog hard aan de bak. Het doel is om 23 procent van de energie in 2020 duurzaam opgewekt te hebben. In 2016 zaten ze nog op 16 procent. Meer dan Nederland, dat dan weer wel. President Macron heeft nu afgesproken om de komende jaren zes grote windmolenparken op zee te bouwen.

 

Daarnaast wordt de infrastructuur voor het transporteren van elektriciteit tussen landen makkelijker gemaakt. Tussen Portugal en Frankrijk komen er leidingen onder de zee waardoor energie van Portugese windmolens naar Frankrijk en andere EU-landen getransporteerd kunnen worden. Waarom ook niet? Als er in het ene land een overschot is aan groene energie en in het andere land een tekort, dan kun je de energienetten net zo goed met elkaar verbinden en delen.

Duitsland en de energiewende

De Duitsers zijn goed bezig, maar behoren nog wel tot de duurzame middenmoot. Ze zitten nu in de zogenaamde energiewende waarbij ze overgaan naar duurzame energie. De ontploffing bij de kerncentrale in Japan heeft ervoor gezorgd dat Duitsland de energiewende wil versnellen. Kerncentrales moeten zo snel mogelijk dicht en duurzame energiebronnen zoals wind en zon moeten de benodigde energie opvangen. Bovendien krijgt groene stroom altijd voorrang op het energienet; energieleveranciers zijn verplicht om groene energie van duurzame producenten over te kopen voor een minimaal bedrag per kWh.

 

Dit werpt zijn vruchten af. In de eerste helft van 2018 was al 36 procent van alle energie afkomstig van duurzame energiebronnen. Wind, zon en biomassa zijn de belangrijkste duurzame energiebronnen. Vaak lees je positieve verhalen over het duurzame Duitsland, maar uiteindelijk behoort Duitsland tot de middenmoot. Dit betekent uiteraard niet dat onze Oosterburen niet lekker bezig zijn. Helemaal als je het met Nederland vergelijkt… Wij streven naar 16 procent duurzame energie in 2023.

25 landen in Europa halen hun 2020 doelen

Zo zijn er nog veel meer landen in Europa die er hard aan werken om de doelstellingen voor het produceren van duurzame energie te behalen. Laatst kwam WindEurope, de belangenorganisatie van windenergie in Europa, met het bericht dat de meeste Europese landen hun doelen gaan halen. Voor twee landen wordt het moeilijk: Italië en Luxemburg. Ierland produceert in 2020 waarschijnlijk de meeste windenergie gevolgd door Denemarken. Dit betekent dus dat 25 van de 27 Eu-landen in 2020 de beloofde hoeveelheid groene stroom opwekken en sommige landen zelfs nog meer dan hun doelen. Dit betekent dat het grootste deel van Europa inziet hoe belangrijk groene stroom is voor een gezond klimaat.

Jouw bijdrage aan de 2020 doelen

Wil je meehelpen om de gestelde doelen van 2020 (en veel verder nog) te halen? Zorg dan dat je energie ontvangt van een leverancier die 100% groene stroom uit Nederland levert. Zo draag je een steentje bij om in Nederland minder CO2 uit te stoten en meer duurzame energie op te wekken. Overstappen naar een groene energieleverancier is een fluitje van een cent. Vergelijk bij ons de groenste energieleverancier en kies een contract dat het beste bij jou past. Energie vergelijken loont!