Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Elektrisch rijden

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Elektrisch autorijden is bezig aan een opmars. Het besturen van een elektrische auto heeft enkele voordelen, vooral voor het milieu. De overheid is dan ook actief bezig met het stimuleren van elektrisch rijden in Nederland. Op deze pagina lees je hoe elektrisch autorijden precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

 

elektrisch rijden

Manieren van elektrisch rijden

Er zijn momenteel verschillende manieren van elektrisch rijden. De volgende typen voertuigen zijn op de markt verkrijgbaar:

 • Auto`s alleen op elektriciteit.
 • Auto´s alleen op elektriciteit die ook fossiele brandstof kunnen gebruiken om de energie op te wekken.
 • Hybride auto´s die zowel op elektriciteit als fossiele brandstof rijden.

Voordelen elektrisch rijden

De voordelen van elektrisch autorijden zijn:

 • Het is beter voor het milieu dan rijden op fossiele brandstoffen, er wordt namelijk geen CO2 uitgestoten door de auto.
 • De opkomst van elektrisch autorijden biedt kansen voor de werkgelegenheid en ontwikkeling binnen de Nederlandse high-tech industrie.
 • Elektrisch rijden is uiteindelijk goedkoper, zowel in verbruikte elektriciteit als in de aanschaf van een auto.
 • Een elektrische auto is stiller.
 • Naast deze voordelen zijn er momenteel ook specifieke voordelen voor de consument, omdat de overheid kortingen aanbiedt op het elektrisch rijden.

Nadelen elektrisch rijden

De meeste nadelen van het elektrische rijden komen vooral voort uit het feit dat het rijden nog niet volledig ontwikkeld is en nog niet helemaal is opgenomen in de maatschappij. De nadelen zijn:

 • Het opladen duurt langer dan tanken, zo’n 6 tot 10 uur afhankelijk van de laadpaal.
 • Er zijn nog niet veel oplaadpunten, al wordt hier wel aan gewerkt.
 • Je moet vaker de auto opladen dan dat je normaliter zou moeten tanken.
 • Accu`s zijn duur en het is nog niet duidelijk wat hun levensduur is.
 • Een elektrische auto produceert zelf geen CO2, maar of een auto helemaal groen rijdt hangt ook af van de manier waarop de stroom waarop deze rijdt, is opgewekt.
 • Accu's zijn niet milieuvriendelijk en de productie van accu's levert veel vervuiling op.

De komende jaren zal de technologie omtrent de levensduur van de accu`s, het opladen en de zuinigheid van de elektrische auto nog verbeteren.

Stimulans overheid

In 2011 kwamen de eerste soorten elektrische auto`s op de Nederlandse markt die ook uitermate geschikt zijn voor het dagelijks gebruik van de consument. De regering heeft enkele streefgetallen vastgelegd om het gebruik van de elektrische auto te stimuleren, om zo te voldoen aan de regels van het klimaatakkoord en minder CO2 uit te stoten. Zo moet het aan het aantal elektrische auto’s in 2020 verhoogd zijn naar 200.000 elektrische auto`s. In 2025 moet het totaal aantal elektrische auto`s 1 miljoen zijn.

 

Daarnaast stelt de overheid tegenwoordig speciale milieuzones in. Je mag met dieselauto’s niet meer in bepaalde delen van de stad rijden, zodat rijden in elektrische wagens nog aantrekkelijker wordt gemaakt. Auto’s die rijden op benzine mogen tot nu toe nog elke zone betreden.

Wegenbelasting elektrische auto

Als je een elektrische auto hebt, kun je gebruikmaken van meerdere financiële voordelen vanuit de overheid. Zo kun je vrijstelling krijgen voor wegenbelasting en belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Het kabinet wil dit belastingvoordeel in ieder geval nog verlengen tot 2024. Op deze manier stimuleert de overheid de consument om elektrisch te rijden. Ook heb je een lagere fiscale bijtelling als elektrische autobestuurder.

Wegenbelasting hybride

Hoeveel bpm je moet betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van jouw wagen. Bij een hybride wagen geniet je ook van deze regeling. Hybride auto´s rijden namelijk zowel op elektriciteit als fossiele brandstof. Ook betaal je bij een hybride wagen minder wegenbelasting, de helft van het tarief.

Kosten elektrisch rijden

Wat kost elektrisch rijden? De kosten voor een elektrische auto liggen over het algemeen iets hoger dan voor een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Maar heb je de auto aangeschaft? Dan is de brandstof elektriciteit goedkoper dan benzine, diesel of gas.

 

Hoeveel het opladen van een elektrische auto je kost, is afhankelijk van de energie en de energieprijs waarmee je de accu oplaadt en natuurlijk de laadtijd en het verbruik van de accu. Bij een normaal stopcontact (230 volt) kost het opladen van een accu met een capaciteit van 16 kilowattuur gemiddeld 6 uur. Er bestaan ook snelladers waarmee het opladen sneller gaat en ook zijn er snellaadpunten langs de weg waarmee het opladen een kwartier duurt. Met een volledig opgeladen accu kan gemiddeld 100 tot 200 kilometer gereden worden.

Oplaadpunten elektrisch rijden

Elektrische auto´s worden geleverd met een standaardstekker die past op een laadpaal. Daarnaast zijn er door het hele land speciale oplaadpunten te vinden waarop je abonnement kan nemen en ook kan je een speciaal laadpunt thuis laten installeren. De overheid is ook nog druk bezig met stimuleren van het plaatsen van nieuwe oplaadpunten. Voor deze speciale laadpunten wordt bij aanschaf van een elektrische auto ook een speciale stekker meegeleverd.

Duurzaam opladen accu?

Het opladen van een accu wordt nog duurzamer als je dit kunt doen door middel van zonne-energie, windenergie of een ander soort duurzame energie. Wanneer je de accu vaak thuis oplaadt is het belangrijk dat je een goed energiecontract hebt. Je verbruikt thuis namelijk veel meer energie. Als je kiest voor een energiecontract met goedkope energie, zie je dat dan ook veel sneller terug in de eindafrekening. Daarnaast wordt de keuze tussen grijze en groene stroom nog belangrijker. Wanneer je accu oplaadt met groene energie is de elektrische auto nog milieubewuster. Ga energie vergelijken en kies voor groen en goedkoop.