Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Groen gas

Wat is groen gas? Groen gas is biogas dat zo is bewerkt dat het als aardgas gebruikt kan worden. Hierdoor kan groen gas gewoon gebruikt worden voor alle apparaten die normaal aardgas verbruiken. Voor een huishouden betekent dit dat je gewoon kunt blijven koken op groen gas. Het is de duurzame variant van aardgas. Als het over groen gas gaat, gaat het ook vaak over CO2-gecompenseerd gas. Wij vertellen je meer over groen gas.

 

groen-gas

Groen gas Nederland

Als je een energiecontract afsluit in Nederland, dan kun je vaak kiezen voor groene stroom. Groen gas komt ook voor, maar op nog veel kleinere schaal. Daarbij gaat het veelal om CO2-gecompenseerd gas. En ook biogas wordt ingezet. Er bestaan dus twee versies van groen gas: CO2-gecompenseerd gas en biogas. Van het compensatie-gas is er meer dan van het biogas. Naast het inzetten van groen gas richt Nederland zich ook heel erg op het gasloos wonen. Stroom wordt steeds vaker werkelijk duurzaam verkregen. Gaan we voor een groot deel, of volledig, over op stroom? Dan betekent dit dat we voor een veel groter deel duurzame energie gebruiken.

Hoe duurzaam is groen gas?

Groen gas wordt schoon geproduceerd en is compleet hernieuwbaar. Dat betekent dat groen gas zeer duurzame energie is. Groen gas, biogas, wordt alleen nog niet op grote schaal aangeboden. Vaker wordt CO2-gecompenseerd gas ingezet. Dit betekent dat je grijs gas ontvangt, waarvoor ter compensatie van de CO2-uitstoot bomen en dergelijke worden geplant. 

Biogas als groen gas

Biogas is groener dan CO2-gecompenseerd gas. Het wordt geproduceerd met natuurlijke energiebronnen. Groen gas wordt geproduceerd uit biogas. Biogas wordt geproduceerd uit stortafval, gft-afval, slib, koeienmest en andere dierlijke restproducten. Hernieuwbare bronnen, en daardoor duurzaam. Deze organische producten (biomassa) leveren na vergisting methaan en CO2 op, waaruit biogas ontstaat. Dit biogas wordt vervolgens gedroogd en gezuiverd, totdat het dezelfde kwaliteit als aardgas heeft. Zo ontstaat groen gas. Aan groen gas wordt een geurstof toegevoegd waardoor het net als aardgas ruikt. Dat is voor de veiligheid. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is compleet hernieuwbaar. Dankzij de hoge prijs wordt groen gas alleen nog niet op grote schaal aangeboden. Het uitgangspunt van biogas is dat het geproduceerd wordt met natuurlijke materialen die niet opraken. Dat kun je van koeienmest en rioolslib wel zeggen. We maken nog geen massaal gebruik van biogas, omdat er nog niet veel van is in Nederland. De hoeveelheid neemt wel langzaamaan toe.

CO2-gecompenseerd gas

CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarvan de CO2-uitstoot gecompenseerd wordt. Waar aan de ene kant CO2 vrijkomt tijdens de productie, wordt er op een andere plek voor gezorgd dat er CO2 uit de lucht wordt onttrokken. Biosgas wordt nu alleen nog op kleine schaal geproduceerd en er is geen grootschalig groen alternatief. Daarom bieden verschillende energieleveranciers tegenwoordig bosgecompenseerd gas aan. Ook wel CO2-gecompenseerd gas genoemd. Dit gas is eigenlijk gewoon grijs, maar om de CO2 die vrijkomt bij het verbruik van gas te compenseren, wordt o.a. geïnvesteerd in het planten van bomen. Een voorbeeld van een leverancier die bosgecompenseerd gas levert is Greenchoice. Greenchoice investeert in een aantal bosprojecten over de hele wereld, zodat de CO2-uitstoot gecompenseerd wordt en er tevens wordt bijgedragen aan de biodiversiteit in die bossen. Vandebron houdt dezelfde methode aan als Greenchoice, maar je kunt zelf kiezen welk duurzaam project je steunt. Essent biedt groen gas dat deels CO2-gecompenseerd is en deels biogas is. De CO2-uitstoot compenseert de leverancier door duurzame projecten te steunen.

Certificering groen gas door Vertogas

Misschien roept de term ‘groen gas’ bij jou de vraag op in hoeverre het werkelijk duurzaam geproduceerd is. Gelukkig zijn er, net als voor stroom, certificaten om aan te tonen dat gas echt groen is verkregen. Groen gas wordt in Nederland gecertificeerd geleverd. Vertogas geeft in Nederland de certificaten uit. Zij controleert of het gas voldoet aan alle eisen voor een groen-gas-certificaat. Op die manier ben je er altijd zeker van dat jouw groene gas ook écht groen is. Vertogas is een dochterbedrijf van Gasunie, de landelijke netbeheerder van gas. Zij controleert of de producent het gas werkelijk met biomassa heeft geproduceerd en of de kwaliteit van het biogas net zo goed is als dat van aardgas.

Certificering van CO2-gecompenseerd gas

Voor CO2-gecompenseerd gas is er ook een keurmerk. Wanneer in het buitenland een project plaatsvindt om CO2-uitstoot te verminderen, levert dat project certificaten op. Een energieleverancier kan die certificaten kopen zodat zij de projecten daarmee steunt. De leverancier kan daardoor zeggen dat zij CO2-gecompenseerd gas aanbiedt.

Groen gas in huis

Groen gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Het kan dus gewoon in het gasnet worden gepompt en door iedereen met een aansluiting worden gebruikt. Zelfs de apparaten in het huishouden hoeven niet aangepast te worden, omdat groen gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas. Groen gas wordt nationaal, maar ook regionaal ingevoerd op het net. Het kan dus voorkomen dat je groen gas gebruikt dat bij jou in de buurt is geproduceerd.

Uiteindelijk merk je niks van groen gas. Iedereen krijgt namelijk een mix van groen gas en aardgas thuis geleverd. Er hoeft niets te worden veranderd en je merkt ook geen verschil in gebruik. Door het aanvragen van groen gas stimuleer je wel de productie van groen gas. Hierdoor wordt er meer groen gas geproduceerd en in het gasnet gepompt. Dat maakt de wereld wat groener.

Groen gas bij energiecontract

Energieleveranciers bieden energiecontracten met dit duurzame alternatief aan. Op het moment dat jij een nieuw energiecontract nodig hebt, geef je aan welk type contract je wilt. Vaak gaat het bij groen gas nog om CO2-gecompenseerd gas, en niet om biogas. Onze energievergelijker toont het aanbod moet groene stroom en met groen gas wanneer jij filtert op 100% groen.

Wij helpen je met kiezen

Groene energie is tegenwoordig helemaal niet duurder meer dan grijze energie. In onze energievergelijker vind je heel eenvoudig groene energiecontracten door in het linkermenu te kiezen voor ‘groen’ en daarbij aan te geven in welke mate je voor duurzaam wilt gaan. Door energie vergelijken en de details van een energiecontract te bekijken ontdek je snel welke energieleverancier wat voor soort energie levert. Heb je hulp nodig? Dan kun je contact met ons opnemen.