Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

CO2-gecompenseerd gas

CO2-gecompenseerd gas is aardgas dat na verbranding gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld het planten van bomen. Bomen nemen de CO2 op, en daarmee wordt de netto CO2-uitstoot van de verbranding van het aardgas gecompenseerd. CO2-gecompenseerd gas wordt daarom ook wel klimaatgecompenseerd gas genoemd. Of CO2-neutraal gas.

Wat is CO2-neutraal?

CO2-neutraal gas kan niet geproduceerd worden. In feite wordt er ‘gewoon’ gas geproduceerd. Dit wordt later gecompenseerd door bomen te planten. Bij het verbranden van gas wordt CO2 uitgestoten. Door bomen te planten wordt de CO2 weer opgenomen door deze bomen. De bomen zetten de CO2 vervolgens om in zuurstof. Door deze constructie is de netto CO2-uitstoot nul.

 

co2-gecompenseerd-gas

CO2-neutraal gas

Het produceren van CO2-neutraal gas is niet duurzaam. Er wordt namelijk nog steeds gas gestookt. Dit is een fossiele brandstof die ooit een keer opraakt. Het duurzame zit hem in het feit dat de schadelijke uitstoot wordt gecompenseerd. CO2-neutraal gas is dus minder duurzaam dan groen gas, omdat de productie daarvan onder duurzame energie valt. 

 

Groen gas is wel duurzaam, maar is momenteel nog te duur om op grote schaal te produceren. Omdat energieleveranciers toch willen bijdragen aan een beter milieu, kiezen zij er voor om de CO2-uitstoot te compenseren door middel van certificaten. En zo doe jij ook weer iets goeds.

Certificaten

Om de CO2-uitstoot te compenseren, kiezen energieleveranciers ervoor om certificaten te kopen. Particulieren kunnen dit trouwens ook doen. Er zijn verschillende soorten certificaten beschikbaar: 

  • Verified Emission Reductions (VER)
  • Certified Emission Reductions (CER)
  • Emission Reduction Units (ERU)
  • European Allowances (EA)

De meest voorkomende certificaat is de VER. Wanneer een energieleverancier VER’s koopt, financiert de energieleverancier een duurzame ontwikkeling en reduceert het de CO2-uitstoot. Door evenveel certificaten te kopen dan dat er door de klanten verbruikt wordt, kan de energieleverancier ervoor zorgen dat zij CO2-neutraal gas leveren.