CO2-gecompenseerd gas is aardgas dat na verbranding gecompenseerd wordt met bijvoorbeeld het planten van bomen. Bomen nemen de CO2 op, en daarmee wordt de netto CO2-uitstoot van de verbranding van het aardgas gecompenseerd. CO2-gecompenseerd gas wordt daarom ook wel klimaatgecompenseerd gas genoemd. Of CO2-neutraal gas.
CO2-neutraal gas kan niet geproduceerd worden. In feite wordt er ‘gewoon’ gas geproduceerd. Dit wordt later gecompenseerd door bomen te planten. Bij het verbranden van gas wordt CO2 uitgestoten. Door bomen te planten wordt de CO2 weer opgenomen door deze bomen. De bomen zetten de CO2 vervolgens om in zuurstof. Door deze constructie is de netto CO2-uitstoot nul.
Het produceren van CO2-neutraal gas is niet duurzaam. Er wordt namelijk nog steeds gas gestookt. Dit is een fossiele brandstof die ooit een keer opraakt. Het duurzame zit hem in het feit dat de schadelijke uitstoot wordt gecompenseerd. CO2-neutraal gas is dus minder duurzaam dan groen gas, omdat de productie daarvan onder duurzame energie valt.
Groen gas is wel duurzaam, maar is momenteel nog te duur om op grote schaal te produceren. Omdat energieleveranciers toch willen bijdragen aan een beter milieu, kiezen zij er voor om de CO2-uitstoot te compenseren door middel van certificaten. En zo doe jij ook weer iets goeds.
Om de CO2-uitstoot te compenseren, kiezen energieleveranciers ervoor om certificaten te kopen. Particulieren kunnen dit trouwens ook doen. Er zijn verschillende soorten certificaten beschikbaar:
De meest voorkomende certificaat is de VER. Wanneer een energieleverancier VER’s koopt, financiert de energieleverancier een duurzame ontwikkeling en reduceert het de CO2-uitstoot. Door evenveel certificaten te kopen dan dat er door de klanten verbruikt wordt, kan de energieleverancier ervoor zorgen dat zij CO2-neutraal gas leveren.