Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Groene stroom

In 2030 wil de overheid dat 70% van alle elektriciteit uit Nederland door hernieuwbare bronnen wordt opgewekt. In Nederland is er daarom steeds meer aandacht voor groene stroom. Bij de opwekking van deze soorten energie komen geen schadelijke gassen vrij, waardoor zij minder schadelijk zijn voor het milieu. Groene energie is duurzame energie. Op deze pagina leggen we je alles uit over groene stroom, en waarom de stroom die jij ontvangt van je leverancier niet altijd groen is.

 

groene stroom

Wat is groene stroom?

Groene stroom is stroom die uitsluitend is opgewekt uit milieuvriendelijke bronnen. Deze duurzame energie staat lijnrecht tegenover grijze energie opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas, en kernenergie. Voorbeelden van groene stroom zijn:

 

Ook al is groene stroom dan duurzaam, de opwekking daarvan kan wel weer voor CO2-vervuiling zorgen. De bouw van bijvoorbeeld een windmolen heeft bijvoorbeeld wel nadelige gevolgen voor de natuur. Echter, op de lange termijn wegen de voordelen zwaarder dan deze nadelen.

Groene energie

Je kunt tegenwoordig kiezen tussen groene stroom en grijze stroom, groen gas en grijs gas. In de volksmond wordt met groene energie vaak gedoeld op groene stroom. Energie bestaat daadwerkelijk uit elektriciteit en gas en onder groene energie verstaan we daarom groene stroom en groen gas. Beide worden opgewekt uit energiebronnen die nooit opraken.

Groene energie is vaak sjoemelstroom

Helaas is groene energie vaak sjoemelstroom. Sjoemelstroom is stroom waarvan de energieleverancier zegt dat het op een duurzame manier is opgewekt, maar dat in werkelijkheid niet hoeft te zijn en meestal zelfs niet is. Vaak is het grijze stroom die onder de naam ‘groen’ mag worden geleverd.

Garanties van Oorsprong

Energieleveranciers kopen zogenaamde Garanties van Oorsprong (ook wel groencertificaten genoemd of GvO’s). Deze certificaten bewijzen dat energie duurzaam is opgewekt. De GvO’s kopen Nederlandse leveranciers veelal op uit Scandinavië, omdat alle stroom daar duurzaam wordt opgewekt en er geen meerwaarde is voor de leveranciers uit Scandinavië om het als ‘groene stroom’ te verkopen. De groencertificaten zijn daar niet belangrijk meer, omdat duurzame energie er zo gewoon is dat Noorse consumenten weinig waarde hechten aan een groen label. Hier komt dus de overige 50 procent vandaan van de ‘groene stroom’ die niet in Nederland is opgewekt.

Groene energie Nederland

In Nederland is het aandeel groene stroom ten opzichte van grijze stroom nu nog klein. Iets meer dan tien procent van de Nederlandse stroomopwekking is duurzaam, de rest is nog milieuonvriendelijk. Het grootste gedeelte van de groene stroom in Nederland komt van windenergie en biomassa. De snelste weg naar 100 procent Nederlandse groene stroom is het stoppen van de handel in GvO’s. Energieleveranciers worden door deze goedkope certificatenhandel niet gestimuleerd om zelf te investeren in lokale duurzame energie. Door te investeren in duurzame energie in Nederland verdrijven we de behoefte aan het handelen in GvO’s. De laatste tijd ontstaat er echter een tegenbeweging. Een groeiend aantal consumenten vraagt om groene stroom en er wordt steeds vaker gekozen om deze energie zelf op te wekken door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Groene stroom aanbieders

In Nederland hebben we ook groene stroom-aanbieders die échte groene energie leveren. Energieleverancier Qurrent bijvoorbeeld, één van de kleinere leveranciers van ons land, koopt een eigen Nederlandse windmolenpark voor een bedrag tussen acht en tien miljoen euro. Waar de leverancier in eerste instantie alleen groene energie inkocht, gaan ze het nu zelf duurzaam opwekken in Nederland. Ook Vandebron voorziet huishoudens van 100% lokale Nederlandse groene stroom. Dit gaat hand in hand met het doel dat de Nederlandse overheid in 2030 voor ogen heeft. Wie de energieleveranciers zijn van echte groene stroom, kun je zien in ook onze vergelijker. Je kunt dan precies de samenstelling zien van de energie die je vergelijkt. Kies voor de samenstelling van je energie uit: ‘Geen voorkeur’, 100% groen, 50% groen en 0% groen.

Beste groene stroom

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht stroometiketten te publiceren, waarop zij aangeven hoe de groene stroom is opgewekt. Als een energieleverancier bij een bepaald contract zegt dat de stroom uit een waterkrachtcentrale komt, kun je er van uit gaan dat het sjoemelstroom is, omdat in Nederland vrijwel geen elektriciteit uit waterkracht komt. En er zijn speciale leidingen die de groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales direct naar Nederland transporteren. Het blijft in het Europese elektriciteitsnetwerk zitten, dus in Nederland wordt geen KwH meer elektriciteit duurzaam opgewekt. En de leverancier waar je de stroom van afneemt, wekt de stroom ‘grijs’ op of koopt het op dezelfde manier in (en dat kan dus gewoon grijze stroom zijn). Het klinkt als liegen, maar juridisch gezien mag de leverancier gewoon GvO’s kopen om haar stroom te vergroenen. De beste en meest duurzame groene stroom is dus Nederlandse lokale groene stroom.

Groene stroom vergelijken

Groene stroom vergelijken doe je bij ons. Ook wij willen namelijk de herkomst van groene energie inzichtelijk maken voor de duizenden consumenten die jaarlijks gebruik maken van onze energievergelijker. En dat doen we zo: na het invoeren van je gegevens, kun je in het overzicht aangeven hoe duurzaam je wilt dat jouw energie is. Kies voor ‘Geen voorkeur’, 100% groen, 50% groen en 0% groen. Ga energie vergelijken en bekijk alle details om te zien wat voor stroom je ontvangt. Windenergie, zonne-energie of energie uit wakerkracht of biomassa? Je ziet bij ons precies hoeveel je waarvan gaat krijgen in het energiecontract. Ook zie je staan, welk soort gas je krijgt. Vaak gaat het hierbij nog om CO2-gecompenseerd gas. Geef je niet aan wat je wilt, dan staan ook grijze stroom en grijs gas in het overzicht. En dat wil jij waarschijnlijk liever niet.