Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, heeft de Nederlandse politiek duurzame doelen vastgelegd in het Klimaatakkoord. Op deze pagina lees je alles over het Klimaatakkoord en hoe het Klimaatakkoord wordt doorgevoerd in verschillende sectoren van de Nederlandse samenleving.
Op 12 december 2015 sloot de VN-conferentie een klimaatverdrag in Parijs. 192 landen spraken af om samen de opwarming van de aarde tegen te gaan. De opwarming van de aarde moet beperkt worden tot het liefst 1,5 graad celsius. Ook Nederland beloofde hieraan mee te doen, maar om de huidige doelen te halen, is actie vereist. Ook in andere landen van Europa moet energie duurzaam zijn.
Op 28 juni 2019 werd het Nederlandse Klimaatakkoord gepresenteerd door de Nederlandse overheid. Daarin staat onder andere dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikassen met 95% verminderd zijn. Het Klimaatakkoord gaat over de maatregelen die getroffen moeten worden om dit doel te halen.
De vijf hoofdthema’s van het Nederlandse Klimaatakkoord zijn elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie, mobiliteit en landbouw.
Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord. Het komt erop neer dat we versneld overgaan op duurzaam opgewekte stroom: 75 % van onze stroom is in 2030 groen. Nu produceren we nog rond de 17 Twh (terwattuur) groene stroom en in 2030 is dit 85 Twh. Even voor je beeldvorming: er is 1 Twh nodig om heel Den Bosch van stroom te voorzien. Hoe versnellen we de overgang naar duurzame elektriciteit:
Het verlagen van de productiekosten van windenergie en zonne-energie is belangrijk, omdat dit bijdraagt aan de groei van groene stroom. Lage investeringskosten en een snelle terugverdientijd maakt het aantrekkelijk om te investeren.
Bij de gebouwde omgeving gaat het om de huizen waar jij en ik in wonen. Hoe verduurzamen woningen, zodat we straks woningen hebben met perfecte isolatie, die uitsluitend duurzame energie verbruiken en een deel van de woningen die energie zelf opwekt? Het gaat om 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen. Die moeten allemaal goed geïsoleerd worden. Hoe dan?
Ook de industrie werkt mee. De uitstoot van CO2 bij deze groep moet nagenoeg nul worden. Hoe gaan zij dat doen:
Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat de goede internationale concurrentie positie van de Nederlandse industriesector behouden blijft. De duurzame maatregelen mag die positie niet verminderen.
Met mobiliteit wordt een vermindering van 16 megaton CO2-uitstoot verwacht. Elektrisch rijden speelt hier een belangrijke rol in. Denk aan bestelbusjes die op elektriciteit rijden. Ook processen in het bedrijfsleven kunnen verbeteren waardoor bijvoorbeeld transport efficiënter verloopt. Daarnaast gaan consumenten ook de impact van de plannen merken:
De voedselvoorziening in de landbouw kan duurzamer. Dit kan op allerlei momenten in de voedselketen.
Jij kunt ook nu al duurzamer leven door te kiezen voor een groene energieleverancier via onze energievergelijker. Zet je bovendien de filter op 100% groene energie, dan krijg je niet alleen de duurzame energieleveranciers te zien, maar weet je ook meteen wat de goedkoopste energieleverancier is voor jouw verbruik. Ben je benieuwd? Maak dan snel een energievergelijking en vraag direct online het voordeligste aanbod aan.