Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Klimaatakkoord

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, heeft de Nederlandse politiek duurzame doelen vastgelegd in het Klimaatakkoord. Op deze pagina lees je alles over het Klimaatakkoord en hoe het Klimaatakkoord wordt doorgevoerd in verschillende sectoren van de Nederlandse samenleving.

 

klimaatakkoord

 

Klimaatakkoord Parijs

Op 12 december 2015 sloot de VN-conferentie een klimaatverdrag in Parijs. 192 landen spraken af om samen de opwarming van de aarde tegen te gaan. De opwarming van de aarde moet beperkt worden tot het liefst 1,5 graad celsius. Ook Nederland beloofde hieraan mee te doen, maar om de huidige doelen te halen, is actie vereist. Ook in andere landen van Europa moet energie duurzaam zijn. 

Klimaatakkoord 2019

Op 28 juni 2019 werd het Nederlandse Klimaatakkoord gepresenteerd door de Nederlandse overheid. Daarin staat onder andere dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikassen met 95% verminderd zijn. Het Klimaatakkoord gaat over de maatregelen die getroffen moeten worden om dit doel te halen.

Klimaatakkoord Nederland

De vijf hoofdthema’s van het Nederlandse Klimaatakkoord zijn elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie, mobiliteit en landbouw.

Elektriciteit

Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord. Het komt erop neer dat we versneld overgaan op duurzaam opgewekte stroom: 75 % van onze stroom is in 2030 groen. Nu produceren we nog rond de 17 Twh (terwattuur) groene stroom en in 2030 is dit 85 Twh.  Even voor je beeldvorming: er is 1 Twh nodig om heel Den Bosch van stroom te voorzien. Hoe versnellen we de overgang naar duurzame elektriciteit:

 • Meer windmolenparken op zee.
 • Meer windmolens op land. Met betrokkenheid van omwonenden wordt dit plan uitgevoerd zodat ook zij voor de plaatsing van windmolens zijn. Bijvoorbeeld door omwonenden de mogelijkheid te bieden om te investeren in de windmolens en winddelen te kopen.
 • Het installeren van 75 miljoen nieuwe zonnepanelen.

Het verlagen van de productiekosten van windenergie en zonne-energie is belangrijk, omdat dit bijdraagt aan de groei van groene stroom. Lage investeringskosten en een snelle terugverdientijd maakt het aantrekkelijk om te investeren.

Gebouwde omgeving

Bij de gebouwde omgeving gaat het om de huizen waar jij en ik in wonen. Hoe verduurzamen woningen, zodat we straks woningen hebben met perfecte isolatie, die uitsluitend duurzame energie verbruiken en een deel van de woningen die energie zelf opwekt? Het gaat om 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen. Die moeten allemaal goed geïsoleerd worden. Hoe dan?

 • Daarvoor is een financiële prikkel nodig. Dus stijgt de energiebelasting op gas en daalt die voor stroom. Als het voordeliger is om stroom dan gas te verbruiken, investeren wij Nederlanders zeker in isolatie en elektrische oplossingen is de gedachtegang.
 • Het aanbod van de isolatiemogelijkheden moet worden uitgebreid en voordeliger worden.
 • Er komt een gebouwgebonden financiering waarbij een lening voor verduurzaming is gekoppeld aan de woning en niet aan de bewoner zelf.
 • Van het gas af’ blijft belangrijk. Driekwart van alle woningen die tussen 1 juli 2018 tot eind 2021 gebouwd worden, moeten aardgas-vrij zijn.
 • Gemeentes komen met een plan per wijk over hoe zij duurzame woningen gaan stimuleren. Een wijkgerichte benadering wordt dit in het Klimaatakkoord genoemd die gemeentes actief naar hun inwoners communiceren.

Industrie

Ook de industrie werkt mee. De uitstoot van CO2 bij deze groep moet nagenoeg nul worden. Hoe gaan zij dat doen:

 • De industrie richt zich op elektrificatie zoals het gebruik van elektrische boilers en elektrische fornuizen.
 • De industrie gaat meer gebruik maken van de warmte die bij processen vrijkomt. Denk aan warmtepompen en het gebruik van reststromen zoals stoom.
 • Investeren in opslag van CO2 zolang er voor bepaalde sectoren nog een lange weg te gaan is om met alternatieven de CO2-uitstoot terug te dringen.

Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat de goede internationale concurrentie positie van de Nederlandse industriesector behouden blijft. De duurzame maatregelen mag die positie niet verminderen.

Mobiliteit

Met mobiliteit wordt een vermindering van 16 megaton CO2-uitstoot verwacht. Elektrisch rijden speelt hier een belangrijke rol in. Denk aan bestelbusjes die op elektriciteit rijden. Ook processen in het bedrijfsleven kunnen verbeteren waardoor bijvoorbeeld transport efficiënter verloopt. Daarnaast gaan consumenten ook de impact van de plannen merken:

 • Het gebruik van een fiets wordt aantrekkelijker gemaakt door werkgevers, bijvoorbeeld meer laadpalen.
 • De overstapmogelijkheden tussen verschillende vervoersmaatregelen worden bevorderd (auto, ov en fiets).
 • Het delen van een auto wordt aantrekkelijker
 • Elektrische auto’s moeten financieel de concurrentie aangaan met traditionele auto’s.

Landbouw

De voedselvoorziening in de landbouw kan duurzamer. Dit kan op allerlei momenten in de voedselketen.

 • Zo kan de vleesindustrie bijdragen door stallen aan te passen waardoor minder methaangas wordt uitgestoten. Door weilanden beter te bemesten en minder kunstmest te gebruiken, vermindert de uitstoot eveneens.
 • De glastuinbouw kan het energieverbruik verduurzamen door gebruik te maken van geothermie waarbij gestookt wordt op aardwarmte.
 • Consumenten kunnen bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening door minder voedsel weg te gooien en duurzame keuzes te maken. Onder andere door meer plantaardig producten te eten in plaats van dierlijke producten.

Klimaatakkoord en nu?

Jij kunt ook nu al duurzamer leven door te kiezen voor een groene energieleverancier via onze energievergelijker. Zet je bovendien de filter op 100% groene energie, dan krijg je niet alleen de duurzame energieleveranciers te zien, maar weet je ook meteen wat de goedkoopste energieleverancier is voor jouw verbruik. Ben je benieuwd? Maak dan snel een energievergelijking en vraag direct online het voordeligste aanbod aan.