In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Om dit te verwezenlijken is het onder andere van belang dat consumenten hun woning verduurzamen. De verduurzaming van de woning zorgt voor een besparing op de vaste lasten en een bijdrage aan een schoon klimaat. Er is veel aandacht voor de maatregelen die huizenbezitters kunnen nemen om hun huis duurzamer te maken en de energierekening te verlagen. Op deze pagina zetten we ze voor je op een rijtje.
Je kunt je huis op veel verschillende manieren verduurzamen en zo energiezuinig maken.
Om te beginnen en de meest voor de hand liggende maatregel: kiezen voor duurzame energie. Als je dak geschikt is voor zonnepanelen is dit een hele goede en relatief eenvoudige investering. Daarbij zie je deze investering snel terug op je energieverbruik (en dus straks je energierekening). Op verschillende websites van zonnepaneelaanbieders vraag je eenvoudig verschillende offertes aan. Geen geschikt dak? Kies dan voor een groene energieleverancier.
Nederland wil van het gas af. Je huis duurzaam verwarmen is daarom een andere maatregel. De warmtepomp, ter vervanging van de cv-ketel, wint steeds meer aan populariteit. Deze pomp haalt energie uit de buitenlucht of de bodem waarmee water voor in huis wordt verwarmd. Het is een lage temperatuurverwarming dus vooral geschikt als je vloerverwarming hebt. Ook met een zonneboiler is het mogelijk om je huis duurzaam te verwarmen. Door middel van zonne-energie wordt water verwarmd.
Je kunt nog zoveel (duurzaam opgewekte) warmte in je huis stoken, als je isolatie niet in orde is, stook je nog steeds voor niets. Daarom is het belangrijk eerst kritisch naar de isolatie van jouw woning te kijken. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt isoleren bijvoorbeeld vloer- en bodemisolatie, muurisolatie, dakisolatie en isolerend glas.
Je moet eerst flink investeren voordat je ook maar iéts in je vaste lasten gaat merken. Duurzame maatregelen kosten geld. Het is verstandig eerst na te denken hoeveel je wilt/kunt besteden aan het energiezuinig maken van je woning. Check daarnaast of er inkoopacties of collectieven zijn waaraan je kunt deelnemen zodat je een lagere aanschafprijs ontvangt voor datgene dat je wilt gaan aanschaffen. Voor de aanschaf van duurzame maatregelen, zoals de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van je huis, zijn er de volgende financiële opties:
Als jij je huis wilt verduurzamen, dan zijn er speciale landelijke en regionale leningen met gunstige voorwaarden waarvoor je in aanmerking kunt komen. Op deze manier wil de overheid bevorderen dat men gaat investeren in duurzaamheid. Verschillende gemeenten bieden bijvoorbeeld een ‘Stimuleringslening’ en/of ‘Duurzaamheidslening’ aan. Hiermee mag je geld lenen tegen een gunstige rente. Kom je hiervoor niet in aanmerking dan is er nog de landelijke ‘Energiebespaarlening’. Het rentepercentage dat je hiervoor betaalt is 1,9% tot €1.500,-, daarboven 2,5% en leen je meer dan €15.000,- dan betaal je 2,7%.
Informeer daarnaast ook bij je bank of zij speciale voorwaarden hebben voor een lening met duurzame doeleinden of een hypotheek met extra ruimte voor verduurzaming. Met deze extra ruimte kun je dan zonnepanelen aanschaffen of je huis laten isoleren. Bij Triodos en Rabobank is dat bijvoorbeeld het geval.
Voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen kun je vaak een subsidie krijgen van de overheid. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) stimuleert huishoudens duurzaam te verwarmen. De subsidie is beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen en loopt tot het einde van 2020. Tot 2020 was het ook mogelijk subsidie te krijgen voor pelletkachels en biomassaketels.
Ook zonnepanelen worden door de overheid financieel aantrekkelijk gemaakt. Als je besluit zonnepanelen aan te schaffen, mag je de btw van het aankoopbedrag en de installatie van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan nog tot 2040.
Er zijn zoveel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen, dat er partijen zijn ontstaan die gespecialiseerd zijn in het maken van deze keuze. Weet jij niet precies welke duurzame maatregel het meest geschikt is voor jouw woning dan kun je bijvoorbeeld bij ‘Greenhome’ een huisscan doen. Op basis van je postcode en huisnummer wordt je woningtype bepaald. Met een aantal aanvullende vragen bepalen zij wat de meest verstandige investering is voor jou en waarom. Daarnaast zijn er verschillende gemeentes in Nederland die een ‘Energieloket’ aanbieden. Wanneer je interesse hebt om je woning te verduurzamen kun je contact opnemen of naar een inloopspreekuur gaan. De energiecoaches die daar zitten adviseren je onafhankelijk over de beste oplossingen voor jouw woning.
Meteen een eerste stap in de richting van een duurzaam huis zetten? Ga energie vergelijken in onze energievergelijker en kies meteen voor groene energie van een duurzame leverancier. In de vergelijker kun je precies zien wat de samenstelling van de stroom is die jij kiest! Hulp nodig? We helpen je graag.