Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Verduurzamen woning

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

In 2050 wil Nederland energieneutraal zijn. Om dit te verwezenlijken is het onder andere van belang dat consumenten hun woning verduurzamen. De verduurzaming van de woning zorgt voor een besparing op de vaste lasten en een bijdrage aan een schoon klimaat. Er is veel aandacht voor de maatregelen die huizenbezitters kunnen nemen om hun huis duurzamer te maken en de energierekening te verlagen. Op deze pagina zetten we ze voor je op een rijtje.

 

verduurzamen woning

Hoe kun je je huis verduurzamen?

Je kunt je huis op veel verschillende manieren verduurzamen en zo energiezuinig maken.

Duurzame energie

Om te beginnen en de meest voor de hand liggende maatregel: kiezen voor duurzame energie. Als je dak geschikt is voor zonnepanelen is dit een hele goede en relatief eenvoudige investering. Daarbij zie je deze investering snel terug op je energieverbruik (en dus straks je energierekening). Op verschillende websites van zonnepaneelaanbieders vraag je eenvoudig verschillende offertes aan. Geen geschikt dak? Kies dan voor een groene energieleverancier.

Duurzame warmte

Nederland wil van het gas af. Je huis duurzaam verwarmen is daarom een andere maatregel. De warmtepomp, ter vervanging van de cv-ketel, wint steeds meer aan populariteit. Deze pomp haalt energie uit de buitenlucht of de bodem waarmee water voor in huis wordt verwarmd. Het is een lage temperatuurverwarming dus vooral geschikt als je vloerverwarming hebt. Ook met een zonneboiler is het mogelijk om je huis duurzaam te verwarmen. Door middel van zonne-energie wordt water verwarmd.

Isolatie

Je kunt nog zoveel (duurzaam opgewekte) warmte in je huis stoken, als je isolatie niet in orde is, stook je nog steeds voor niets. Daarom is het belangrijk eerst kritisch naar de isolatie van jouw woning te kijken. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt isoleren bijvoorbeeld vloer- en bodemisolatie, muurisolatie, dakisolatie en isolerend glas.

Financiering huis verduurzamen

Je moet eerst flink investeren voordat je ook maar iéts in je vaste lasten gaat merken. Duurzame maatregelen kosten geld. Het is verstandig eerst na te denken hoeveel je wilt/kunt besteden aan het energiezuinig maken van je woning. Check daarnaast of er inkoopacties of collectieven zijn waaraan je kunt deelnemen zodat je een lagere aanschafprijs ontvangt voor datgene dat je wilt gaan aanschaffen. Voor de aanschaf van duurzame maatregelen, zoals de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van je huis, zijn er de volgende financiële opties:

Leningen verduurzamen woning

Als jij je huis wilt verduurzamen, dan zijn er speciale landelijke en regionale leningen met gunstige voorwaarden waarvoor je in aanmerking kunt komen. Op deze manier wil de overheid bevorderen dat men gaat investeren in duurzaamheid. Verschillende gemeenten bieden bijvoorbeeld een ‘Stimuleringslening’ en/of ‘Duurzaamheidslening’ aan. Hiermee mag je geld lenen tegen een gunstige rente. Kom je hiervoor niet in aanmerking dan is er nog de landelijke ‘Energiebespaarlening’. Het rentepercentage dat je hiervoor betaalt is 1,9% tot €1.500,-, daarboven 2,5% en leen je meer dan €15.000,- dan betaal je 2,7%.

Extra ruimte hypotheek

Informeer daarnaast ook bij je bank of zij speciale voorwaarden hebben voor een lening met duurzame doeleinden of een hypotheek met extra ruimte voor verduurzaming. Met deze extra ruimte kun je dan zonnepanelen aanschaffen of je huis laten isoleren. Bij Triodos en Rabobank is dat bijvoorbeeld het geval.

Subsidies verduurzamen woning

Voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen kun je vaak een subsidie krijgen van de overheid. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) stimuleert huishoudens duurzaam te verwarmen. De subsidie is beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen en loopt tot het einde van 2020. Tot 2020 was het ook mogelijk subsidie te krijgen voor pelletkachels en biomassaketels.

BTW terugvragen

Ook zonnepanelen worden door de overheid financieel aantrekkelijk gemaakt. Als je besluit zonnepanelen aan te schaffen, mag je de btw van het aankoopbedrag en de installatie van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan nog tot 2040.

Maak een keuze voor welke duurzame maatregel je gaat

Er zijn zoveel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen, dat er partijen zijn ontstaan die gespecialiseerd zijn in het maken van deze keuze. Weet jij niet precies welke duurzame maatregel het meest geschikt is voor jouw woning dan kun je bijvoorbeeld bij ‘Greenhome’ een huisscan doen. Op basis van je postcode en huisnummer wordt je woningtype bepaald. Met een aantal aanvullende vragen bepalen zij wat de meest verstandige investering is voor jou en waarom. Daarnaast zijn er verschillende gemeentes in Nederland die een ‘Energieloket’ aanbieden. Wanneer je interesse hebt om je woning te verduurzamen kun je contact opnemen of naar een inloopspreekuur gaan. De energiecoaches die daar zitten adviseren je onafhankelijk over de beste oplossingen voor jouw woning.

Begin met nu met het verduurzamen van je woning

Meteen een eerste stap in de richting van een duurzaam huis zetten? Ga energie vergelijken in onze energievergelijker en kies meteen voor groene energie van een duurzame leverancier. In de vergelijker kun je precies zien wat de samenstelling van de stroom is die jij kiest! Hulp nodig? We helpen je graag.