Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Waterstof

Waterstof is misschien wel de meest veelzijdige energiedrager. Je kunt er auto’s op laten rijden, groene stroom mee opslaan en woningen van gas mee voorzien. Hoe dat allemaal werkt? Dat leggen we je uit.

 

waterstof

Wat is waterstof? 

Waterstof het lichtste, meest voorkomende en eenvoudigste chemische element in het universum. Het symbool van waterstof is H, afkomstig van het Latijnse woord Hydrogenium, en het atoomnummer is 1. Waterstof bestaat uit één proton en één elektron. Het is een kleurloze, reukloze, smaakloze en niet-giftige stof. 

Waterstof auto

Waterstof is goed te gebruiken als brandstof voor auto’s of andere voertuigen. Een waterstofauto is een elektrische auto die waterstof gebruikt als energiebron. In een brandstofcel wordt de waterstof met zuurstof in water omgezet. De elektriciteit die hiermee geproduceerd wordt, drijft de motor aan. Waterstofauto’s stoten geen CO2 uit, alleen waterdamp en lucht. De luchtkwaliteit verbetert hierdoor aanzienlijk, vooral in steden. Waterstof tanken is in Nederland helaas nog niet zo makkelijk. Er zijn maar een beperkt aantal tankstations waar je waterstof kunt tanken. 

Met waterstof groene stroom opslaan

Een van de manieren waarop waterstof ‘energie draagt’ is door het opslaan van groene stroom. Wanneer zonne-installaties en windmolenparken gigantische hoeveelheden groene energie produceren, kan het deel van de stroom dat niet gebruikt wordt omgevormd worden tot waterstof. Dit proces heet elektrolyse. De waterstof wordt vervolgens onder hoge druk in ketels opgeslagen. Wanneer we weer groene stroom nodig hebben, wordt de waterstof verbrand. De energie die daarbij vrijkomt, gebruiken we voor onze stroomvoorziening.

Het komt erop neer dat een overschot aan stroom wordt opgeslagen in de vorm van waterstof en wanneer we het nodig hebben, zetten we het weer om in energie.

Waterstof van aardgas maken

Nog een veelzijdige kant van waterstof is dat we het voor onze gasvoorziening kunnen gebruiken. Dit doen we door aardgas te ontleden in waterstof en CO2. De CO2 slaan we op in de grond, die zien we niet meer, en ook de waterstof wordt opgeslagen. Op het moment dat we stroom nodig hebben, omdat windmolens niet voldoende produceren bijvoorbeeld, wordt de waterstof omgezet in stroom. Het nadeel van deze techniek is dat er nog steeds aardgas nodig is. Dit is een niet duurzame energiebron, want het raakt ooit een keer op.

Synthetisch gas van waterstof

Van waterstof valt synthetisch gas te maken dat wij kunnen gebruiken om het huis te verwarmen. Het heeft dezelfde functie als aardgas, alleen is het duurzaam want er komt geen CO2 vrij bij de verbranding. Hiermee wordt al enige tijd een proef gedaan in de Rotterdamse wijk Rozenburg. Het is een succesvolle proef, alleen is het nu nog een duur alternatief voor aardgas.

Waarom is opslag van stroom zo belangrijk?

Nog even terug naar de opslag van groene stroom in de vorm van waterstof. Dit is belangrijk omdat wij in Nederland naar een volledig duurzame energievoorziening willen. Uiteraard hebben we dan continu groene stroom nodig, maar de huidige technieken bieden deze zekerheid (nog) niet. Waait het niet dan is er ook geen windenergie, maar we hebben wel de energie nodig. Dus vallen we terug op stroom gemaakt met de niet-duurzame kolen. Terwijl op momenten dat het hard waait er soms een overschot aan windenergie is. Ook op mooie zonnige dagen is er genoeg zonne-energie. Als we die groene stroom grootschalig opslaan in de vorm van waterstof, dan is er genoeg elektriciteit op momenten dat de vraag hoog is en het aanbod laag. Zo is er continu groene stroom.

Wat zijn de toekomstplannen?

Waterstof wordt niet voor niks de ‘energiedrager van de toekomst’ genoemd. In januari 2017 is de Hydrogen Council opgericht waartoe Total, Shell, Bosch, BMW Group en ga zo maar door behoren. Deze groep ziet waterstof als een centraal onderdeel van onze transitie naar duurzame energie. Ook de Technische Universiteit Delft investeert veel in onderzoek naar waterstof als energiedrager. Daarnaast lopen er meerdere proeven met waterstof. Zoals we eerder al noemden in Rozenburg als energiebron voor gas. Ook Siemens, bekend van huishoudelijke apparaten, investeert in waterstof als energiedrager. Samen met andere grote partners heeft Siemens energiepark Mainz opgericht waarbij wind- en zonne-energie wordt opgeslagen als waterstof en daarna weer verandert in stroom. Onze eigen overheid ziet eveneens de mogelijkheden in van waterstof. Daarom is er een subsidie voor bedrijven die moet stimuleren te investeren in de ontwikkeling van waterstof als energiedrager.

Zijn er ook nog nadelen aan waterstof?

Waterstof lijkt nu één groot succesverhaal. Dat beeld moeten we toch even bijschaven, want er kleven heus nadelen aan. Het is ten eerste nogal duur om synthetisch gas te maken van waterstof en dit te gebruiken voor onze gasvoorziening. Dat is één. Maken we waterstof uit aardgas dan is er alsnog aardgas nodig en komt er nog steeds CO2 vrij, alleen belandt het niet in de lucht, maar onder de grond. Nog een groot nadeel is het rendement van waterstof als energiedrager, dit is 50%. Eerst moet groene stroom omgezet worden naar waterstof, dan onder hoge druk opgeslagen worden en daarna wordt het weer omgezet naar groene stroom. Dit kost veel energie, waardoor een kWh stroom uiteindelijk de helft minder kWh oplevert.

In de tussentijd…

Waterstof is dus op vele manieren in te zetten: voor auto’s, voor de productie van gas en voor het opslaan van groene stroom. Voor grote organisaties zijn dit genoeg redenen om hierin te investeren. Dit is goed nieuws, want het bedrijfsleven heeft de mogelijkheid om het gebruik van waterstof een stap verder te brengen. Vooralsnog is waterstof in de vorm van een energiedrager nog volop in ontwikkeling. In de tussentijd doe je er goed aan om een energiecontract met groene stroom af te nemen, zodat het belang van opslag van duurzame energie nog groter wordt. Ben je benieuwd wat het voordeligste groene energiecontract is voor jou, ga dan direct energie vergelijken. Filter op 100% groene stroom en de scherpste aanbiedingen staan bovenaan.