Windenergie is groene energie die wordt opgewekt door middel van wind. Er is (bijna) altijd wind, windenergie is dus een duurzame energiebron. Bij de productie van windenergie komen geen broeikasgassen zoals CO2 vrij. Tegenwoordig verschillen de energieprijzen voor windenergie niet eens zoveel meer met die van grijze energie. Windenergie is echter niet goed te plannen: soms staat er een harde wind en soms is er nauwelijks wind. Op deze pagina lees je alles over windenergie.
Windenergie is energie die opgewekt wordt door middel van de wind. Windenergie is een van de meest schone energiesoorten die er bestaat en wordt daarom ook wel groene energie genoemd. Windenergie staat dus recht tegenover energie opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas en aardolie. Vroeger werd de wind ook al als energiebron ingezet. Windmolens vervingen de menselijke werkkrachten al om bijvoorbeeld graan te malen. Het graan werd dan alleen gemalen wanneer het waaide en zo werd men afhankelijk van het weer. Toen de stoommachines uitgevonden werden, werden de windmolens al snel vervangen. Tegenwoordig is windenergie weer in trek en al op te wekken vanaf windkracht 2, het is in Nederland dus bijna altijd mogelijk om dit soort groene stroom op te wekken.
Door verschillen in luchtdruk ontstaat wind. Wind is lucht die van de ene plaats naar de andere stroomt en ontstaat door verschillen in luchtdruk. Wind is eenvoudig om te zetten in beweging, door middel van een windmolen ofwel windturbines. De draaiing van de molenwieken zet een as in beweging. Deze as laat een turbine draaien. Een generator zet deze draaibeweging om in elektriciteit. Dit proces is te vergelijken met een dynamo op een fiets, dat ook via magneten en spoelen beweging omzet in elektriciteit. De elektriciteit wordt vervolgens doorgegeven aan het elektriciteitsnet. De windmolen levert het beste resultaat bij een windkracht van minstens 6. Er zijn momenteel nog geen goede oplossingen om windenergie op te slaan.
Windenergie wordt opgewekt met behulp van windmolens die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Niet elke windmolen zorgt voor evenveel elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die een windmolen opwekt, ligt aan: de plek waar de windmolen staat. Op zee is er bijvoorbeeld meer wind dan naast een stad. de hoogte van een windmolen. Hoe hoger, hoe meer wind. de snelheid van de wind. Om windenergie op te wekken, moet de windkracht minstens 2 zijn.
In Nederland waait het vaak en daarom doen de windmolens in Nederland ook goed werk. De windenergie uit Nederland wordt opgewekt door windmolens die op het land en op zee staan. De energieproductie in Nederland moet in 2020 voor 14% duurzaam zijn. In 2023 moet dan 16 % zijn. Windenergie is een belangrijke vorm van duurzame energie om deze doelen te halen. De komende jaren wordt er daarom hard gewerkt aan de bouw van meer windparken, zowel op zee als op het land.
Het is mogelijk om zelf energie op te wekken met de wind, maar voor particulieren hebben zonnepanelen vaak de voorkeur. Een windmolen in je tuin, of een windturbine op je dak: zo makkelijk is het namelijk niet. En het is duur. Wil je toch echt investeren in windenergie? Dan is er de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden van een windmolen. Je koopt dan winddelen.
Windenergie heeft voor- en nadelen. We sommen deze even voor je op:
Het is ook mogelijk om zelf windenergie op te wekken. Dit kun je doen door zelf een windmolen te laten bouwen, of te participeren in een (bestaande) windmolen. Een windmolen kost gemiddeld zo’n € 2.000.000,-. Door te participeren in een windmolen kun je voor een kleinere investering mede-eigenaar worden van een windmolen.
Natuurlijk kun jij niet zomaar een windmolen in je tuin zetten of op het dak plaatsen. Het is wel mogelijk om een energiecontract af te sluiten en windenergie af te nemen van de energieleverancier. Onze vergelijker helpt je op weg. Vul in de vergelijker in dat je groene energie wilt ontvangen en vergelijk de samenstelling van de elektriciteit. Contract gevonden met 100 % windenergie en een voordelige prijs? Waar wacht je nog op. Besparen!