Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonne-energie

De zon is de bekendste en grootste duurzame energiebron die we hebben. Deze energie van de zon bereikt ons in de vorm van licht en warmte. In een uur stuurt de zon zoveel energie naar de aarde als alle mensen samen in een jaar verbruiken. Deze zonne-energie gebruiken wij op aarde om stroom op te wekken. Met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren kunnen we zonne-energie gebruiken. De energie van de zon is onuitputtelijk.

 

zonne-energie

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon, namelijk in de vorm van licht en warmte. Die energie wordt omgezet in stroom met zonnepanelen en zonnecollectoren. In de kern van de zon is het zo'n 15 miljoen graden Celsius. In die hitte ontstaat helium als de waterstofdeeltjes van de zon met elkaar botsen. Dit proces heet kernfusie en hierbij komt energie vrij.

Hoe werkt zonne-energie?

Hoe wordt zonne-energie opgewekt? De energie van de zon wordt met zonnepanelen omgezet tot stroom. Om zonne-energie op te wekken, heb je zonnepanelen of zonnecollectoren nodig. Zonnepanelen bestaan uit rijen met zonnecellen, die weer bestaan uit twee lagen silicium, een stof die in zand zit. Zodra er zonlicht op de zonnecellen schijnt, gaat er tussen de lagen silicium een elektrische stroom lopen. Kortom: zonnepanelen zetten licht om in stroom. Deze stroom is gelijkstroom. Met een omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom. En die wisselstroom komt dan uit het stopcontact. Zonnecollectoren werken net anders. De collectoren bestaan meestal uit buizen met water, of een andere vloeistof. Deze warmen op door zonlicht. Zonnecollectoren zetten licht dus om in warmte. Er wordt in dit proces water door metalen buizen heen gepompt. De metalen buizen warmen snel op door het zonlicht. Het rendement van zonnecollectoren is een stuk hoger dan dat van zonnepanelen: 40% tot 70% van de zonnewarmte wordt benut.

Waarom zonne-energie?

Zonne-energie is een makkelijke manier om zelf duurzame energie op te wekken. En af te nemen, want ook veel leveranciers bieden zonne-energie aan als groene stroom. Zonne-energie is duurzaam, en zorgt dus voor het verminderen van CO2-uitstoot. Wil je zelf zonne-energie opwekken, gebruiken en misschien wel terugleveren aan het stroomnet? Dan zorg je hierdoor uiteindelijk voor een lagere energierekening.

Waarom is zonne-energie duurzaam?

Zonne-energie raakt nooit op en het is schoon. Bij het opwekken van elektriciteit met een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Als 1% van de Sahara volgezet wordt met zonnepanelen, kan er voldoende elektriciteit worden opgewekt voor de hele wereld.

Zonne-energie en salderen

Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je salderen, ook wel terugleveren stroom. Dankzij de salderingsregeling kun de zonne-energie die jij aan het stroomnet levert, verrekenen met de stroom die je van jouw energieleverancier afneemt. Het deel dat dan overblijft, betaal je aan de leverancier. Het voorschotbedrag dat je door het jaar heen aan de leverancier betaald wordt in deze rekensom meegenomen. Je krijgt de kosten voor de kWh’s die je niet hebt verbruikt, altijd terug van de leverancier.

Zonne-energie terugleveren aan stroomnet

Het kan ook zo zijn dat je zelfs meer stroom aan het net levert dan dat je afneemt bij de energieleverancier. Voor die extra stroom die je aan het net levert, krijg je per kWh een vergoeding van de leverancier. Dat noem je een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. In de energievergelijker kun je onder ‘Bekijk details’ zien welke terugleververgoeding een leverancier biedt. Dit bedrag ligt tussen de € 0,05 en € 0,12 cent. Een groot verschil, dus kijk naar dit tarief.