Elektriciteit wordt in de volksmond ook wel stroom genoemd. Maandelijks betaal je een vast bedrag aan een energieleverancier om thuis energie (gas en elektriciteit) te ontvangen. Sommige mensen wekken zelf elektriciteit op door middel van zonnepanelen. Op deze pagina lees je alles over elektriciteit, de kosten daarvoor en hoe je kunt besparen op de kosten van elektriciteit.
Elektriciteit is erg belangrijk in ons dagelijks leven. We gebruiken elektriciteit voor het minste of geringste. Denk aan het opladen van je telefoon, het aanzetten van lampen en het gebruik van een koelkast en vriezer. Elektriciteit wordt onderscheiden in twee verschillende vormen: statische elektriciteit en bewegende elektriciteit. Die laatste is het belangrijkste voor ons, dit is namelijk de elektriciteit die wij dagelijks gebruiken. Deze soort elektriciteit wordt uitgedrukt in kWh.
Elektriciteit kan op verschillende manieren gemaakt worden. Zo heb je de elektriciteit die duurzaam is, en wordt opgewekt door bronnen die nooit op kunnen gaan. Denk aan zonne-energie, windenergie en elektriciteit uit waterkracht. Grijze stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die uitputten en langzaam opraken en waarbij schadelijke stoffen zoals CO2 vrijkomen. Denk hierbij aan kernenergie en elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool.
Elk huis waarbij het licht aan kan, heeft een aansluiting voor elektriciteit. Deze aansluiting en de meter die jouw stroomverbruik (door middel van meterstanden) bijhoudt, worden onderhouden door netbeheerders. Ook voor een stroomstoring moet je bij de netbeheerder zijn.
In tegenstelling tot energieleveranciers kun je de netbeheerder niet zelf kiezen. De netbeheerder levert namelijk aan een vaste regio. Zodra je een energiecontract hebt afgesloten bij een leverancier, kun je thuis gebruikmaken van elektriciteit. Op de meter zie je precies hoeveel kWh je verbruikt. Meestal sluit je elektriciteit en gas samen af in één contract en bij één leverancier. Maar als je bijvoorbeeld verplicht stadsverwarming hebt, dan sluit jij meestal alleen een contract af voor elektriciteit.
Als je er zeker van wilt zijn dat de elektriciteit die jij verbruikt duurzaam is, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen of zonnepanelen te leasen. Met deze stap om je huis te verduurzamen, wek je zelf elektriciteit op. Je kunt dan ook elektriciteit terugleveren aan het energienet, om het net zo weer iets groener te maken. Natuurlijk kun je ook een groen contract afsluiten bij een leverancier.
Wat kost elektriciteit? De prijs voor elektriciteit is erg dynamisch gebleken de afgelopen jaren. De gemiddelde prijs per kWh is € 0,22. Een gedeelte van de energieprijs bestaat uit de prijs van de elektriciteit zelf, de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. De volledige prijs van elektriciteit wordt daarnaast ook gevormd door de netbeheerkosten, de vaste leveringskosten en de vermindering energiebelasting. Een leverancier kan tot op zekere hoogte zelf bepalen hoeveel de prijs voor elektriciteit wordt. Daarom loont het om energie te vergelijken en over te stappen naar een leverancier die lage prijzen hanteert voor elektriciteit en een hoge welkomstkorting heeft.
De kosten voor elektriciteit verschillen per leverancier. Een kale kWh-prijs kan twee keer per jaar gewijzigd worden door een leverancier. Dit kan voor- en nadelig werken voor jouw energierekening. Daarom kun je zelf kiezen of je een energiecontract wilt met vaste of variabele tarieven, ook wel vast- of variabel energiecontract. De vaste tarieven staan vast voor jouw contractperiode, de variabele tarieven kunnen twee keer per jaar wijzigen. Ook kunnen de kosten voor elektriciteit verschillen als je een dubbele meter hebt. Je betaalt dan voor nachtstroom een lager tarief dan overdag, weekenden en op feestdagen.
Wil jij minder betalen voor elektriciteit? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Ga energie vergelijken in onze vergelijker. Het is heel makkelijk. Je vult je gegevens en voorkeuren in. En wij laten jou zien welke energieleverancier voor jou bij ons het goedkoopste is. Het gewenste energiecontract kun je dan meteen afsluiten.