Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Kernenergie

Kernenergie is een van de meest besproken soorten energie. Er zijn uitgesproken voor- en tegenstanders. De eerste groep vindt dat we in de toekomst niet zonder kernenergie kunnen, omdat een schone vorm van energie is. De tweede groep ziet liever dat kernenergie verdwijnt: we blijven achter met kernafval en ook uranium, de grondstof voor kernenergie, wordt niet altijd op vriendelijke wijze gewonnen. Op deze pagina lees je alles over kernenergie.

 

kernenergie

Wat is kernenergie?

Maar wat is kernenergie en hoe wordt kernenergie opgewekt? Kernenergie bestaat uit energie opgewekt met uranium; een radioactief metaal in de grond. Alles op de wereld bestaat uit atomen. Dit zijn met het oog niet waarneembare deeltjes. Deze kleine deeltjes zitten in de kern aan elkaar verbonden, door middel van kernenergie. Door stukjes atoom (neutronen) in een vat met water tegen staven uranium aan te schieten, scheiden de atomen van het uranium. Hierbij komt energie vrij. Daarbij komen in een kettingreactie steeds nieuwe neutronen vrij. Deze neutronen zorgen er dan weer voor dat andere atomen splitsen. De energie die er voor zorgde dat de kern bij elkaar hield, komt vrij. De vrijgekomen warmte verwarmt het water in een grote ketel. Hierbij ontstaat stoom. De energie kan dan worden opgewekt door een turbine die door de stoom aangedreven wordt. De turbine voedt de energie in het elektriciteitsnetwerk. Vervolgens wordt de elektriciteit opgevangen en kan dan opnieuw worden gebruikt.

Hoe werkt kernenergie?

Voor het maken van kernenergie is uranium nodig. Er komt bijna geen CO2 vrij bij het produceren van kernenergie. Er komt wel schadelijke radioactieve straling vrij. Daarom is er bij de bouw van kerncentrales en produceren van kernenergie veel aandacht voor veiligheid. Als het fout gaat, bijvoorbeeld tijdens de rampen in Fukushima en Tsjernobyl, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

 

Kerncentrale Nederland

Kernenergie in Nederland komt ook voor. Nederland heeft één kerncentrale, namelijk de Kerncentrale Borssele in Zeeland. De kerncentrale is eigendom van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). Delta en RWE zijn op hun beurt weer de eigenaar van de EPZ. De kerncentrale is in 1973 geopend en blijft (voorlopig) geopend tot 2034.

 

Kernenergie in Nederland

De kerncentrale bevat zo’n 6 procent van de gehele energieproductie in Nederland. De rest wordt uit andere bronnen geproduceerd of geïmporteerd uit het buitenland. Er wordt 4 miljard kilowattuur energie geproduceerd waar een miljoen huishoudens gebruik van maken. Ook importeren we kernenergie uit onder andere België en Frankrijk, waar veel kernenergie is. Wereldwijd wordt al vijf jaar achter elkaar meer en meer kernenergie geproduceerd. Rusland en Oost-Europa dragen hieraan bij, maar vooral China is bezig met kernenergie. Vorig jaar gingen er drie kerncentrales in China open en er zijn er nog 18 in aanbouw. Waarom is er zoveel discussie over kernenergie? Omdat er nogal wat voor- en nadelen aan kleven. Laten we beginnen met het positieve van kernenergie; waarom de voorstanders de voorstanders zijn.

 

Voordelen kernenergie

Een belangrijk argument vóór kernenergie is de schone manier van opwekken; er komt nauwelijks CO2 vrij bij de productie en daarmee kunnen we klimaatverandering tegengaan. Kernenergie biedt, naast dat het ‘schoon’ is, ook zekerheid. In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld de kerncentrale in Illinois. in 2018 produceerde deze kerncentrale uit 1971 24/7 energie terwijl de meeste kerncentrales 81 procent van de tijd energie produceren. Vergelijk die productie eens met een windenergie: ook dit is een schone energie, maar de productie is afhankelijk van wind. Met zonne-energie werkt het net zo; zonder zon laten die kWh’s op zich wachten. Daarom stelt onder andere de World Nucleair Association (WNC) dat voor een toekomst met duurzame energie absoluut kernenergie nodig is.

 

Een tweede voordeel is de lage prijs van de grondstof uranium, omdat er wereldwijd veel van is. Het wordt vooral uit mijnen gehaald. Met de voorraden die we nu produceren kunnen we de komende 100 jaar nog genoeg energie produceren.

 

Nadelen kernenergie

Ondanks dat kernenergie zo goedkoop en schoon is, zijn er veel protesten tegen kernenergie. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan.

  • Een groot nadeel van kernenergie is de radioactieve afval. Vang je radioactieve straling op dan kun je ernstige gezondheidsklachten krijgen zoals kanker. Dus waar moet het kernafval heen? Het kan namelijk nog duizenden jaren actief blijven en daardoor nog duizenden jaren schadelijk zijn. Opbergmethoden zijn in vaten in een opslagruimte bij de kerncentrale zelf. Ook is het plan om kernafval ver onder de grond te bewaren; 4 km om precies te zijn. In de onderste 2 km bevindt zich het afval en in de bovenste 2 km wordt beton gestort. Maar als het in de toekomst lekt dan kan de kernafval mogelijk alsnog schade aanrichten.
  • Het bouwen van kerncentrales is duur. Van tevoren wordt er een begroting gemaakt van een paar miljard euro. Tijdens de bouw blijkt vaak dat er nog een paar miljard euro extra nodig is. Die prijs zie je als verbruiker terug in de kosten voor gas en stroom.
  • Wie kernenergie produceert kan ook kernwapens maken waar veel schade mee is aan te richten.
  • De kans is klein, maar gebeurt er een ongeluk in of rondom een kerncentrale dan kan dit grote gevolgen hebben. In het verleden hebben zich er meerdere voorgedaan. We geven twee voorbeelden met de grootste impact:
    Fukushima in Japan: in 2011 was er een zeebeving in de buurt van de Japanse kerncentrale Fukushima waarna er een tsunami ontstond en de kerncentrale stil lag. 100.000 mensen moesten geëvacueerd worden.
    Tsjernobyl in Oekraïne: in 1986 ontplofte in Oekraïne in Tsjernobyl een kerncentrale. Naast dat er veel slachtoffers waren door de ontploffing kregen ook veel mensen kanker. Over een groot deel van Europa verspreidde zich een wolk met radioactieve stoffen.
  • Het produceren van uranium gaat niet altijd van een leien dakje. Frankrijk bijvoorbeeld heeft veel uranium, maar door de vele protesten zijn ze uitgeweken naar het Afrikaanse Niger. Hoe het land daar onder lijdt, lees je in een artikel van de Correspondent. De bevolking daar heeft onder andere te maken met vervuild water waarin het radioactieve uranium zit. Daarnaast belandt afval uit de uraniummijnen in de omgeving en verkoopt personeel van de mijnen gebruikte materialen die radioactief besmet zijn door aan de lokale bevolking. Allemaal met het gevolg dat de omwonenden worden blootgesteld aan radioactieve straling.

 

Is kernenergie duurzaam?

De CO2-uitstoot bij het maken van kernenergie is nagenoeg nihil. Maar het afval die ontstaat bij het produceren van kernenergie blijft nog vele jaren radioactief. Het wordt voorlopig nog veilig opgeslagen, maar men weet nog niet hoe dit afval verwerkt kan worden. Als er een ongeluk gebeurt, bijvoorbeeld tijdens de ramp in Tsjernobyl, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Ook is het vervoer van radioactief afval is niet zonder risico’s. Dit is voor veel mensen een reden om tegen kernenergie te protesteren.