Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

kWh

Deze pagina is voor het laatst geüpdate in 2020. 

 

Kilowattuur (kWh) is de eenheid waarmee we elektriciteit uitdrukken. Het jaarlijkse stroomverbruik op je energierekening wordt ook uitgedrukt in kWh. Meestal bestaat dit uit vier cijfers. kW staat voor kilowatt en de h staat voor ‘hour’, het Engelse woord voor uur. Een kWh is het aantal kW dat verbruikt wordt in een uur.

 

kWh

Watt naar kWh

  • Watt is de eenheid van vermogen. Het vermogen van apparaten wordt vaak vermeld in watt.
  • kW staat voor kilowatt. Een kilowatt is 1.000 watt.  
  • kWh staat voor kilowattuur. Dit is het gemiddelde verbruik in kW (kilowatt) per uur.

kWh berekenen

Een apparaat met een vermogen van 500 watt (0,5 kilowatt) verbruikt dus 0,5 kilowatt per uur (kWh) dat het aanstaat. Uitgaande van een gemiddelde kWh-prijs van € 0,23, kost dat apparaat € 0,115 per uur. Door de kWh te berekenen, kun je dus gemakkelijk de de energiekosten van een apparaat berekenen. Met dit inzicht kun je besparen op je stroomverbruik.

kWh prijs

Wat kost 1 kWh? De gemiddelde kWh prijs ligt rond de € 0,23. Hoeveel jij betaalt per kWh, hangt af van je energiecontract. De kWh prijs wordt bepaald door de kale kWh prijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw. 

Kale kWh prijs

De kale kWh prijs wordt bepaald door de energieleverancier. Ga je energie vergelijken, dan kun je dus besparen op de kosten voor je stroomverbruik. Kies je voor een energiecontract met vaste tarieven, dan blijft de kWh prijs gedurende de looptijd van je contract gelijk. Als je voor een variabel energiecontract kiest, dan mag de energieleverancier de energieprijzen twee keer per jaar aanpassen. In juli en januari. De meeste mensen in Nederland hebben een variabel contract. Dit komt doordat een vast energiecontract na afloop van de looptijd automatisch omgezet wordt in een energiecontract met variabele tarieven. 

Energiebelasting en ODE

In de kWh prijs zijn ook de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) doorberekend. Je betaalt deze belastingen per kWh stroom en en per m3 gas die je verbruikt. Dus hoe hoger je energieverbruik, hoe meer energiebelasting en ODE je betaalt. De hoogte van deze belastingen wordt elk jaar vastgesteld door de Rijksoverheid en is dus bij elke energieleverancier hetzelfde. Je betaalt de energiebelasting en ODE aan je energieleverancier. De energieleverancier draagt deze deze volgens af aan de Belastingdienst.

Btw

Naast de energiebelasting en ODE moet je ook btw betalen over energie. Je betaalt het standaardtarief van 21% btw over de kale kWh prijs, de energiebelasting en de ODE per kWh. 

Gemiddeld aantal kWh elektriciteit

In Nederland ligt het gemiddelde stroomverbruik op ongeveer 3.500 kWh per jaar. Dat betekent dat gemiddeld in Nederland per huishouden ongeveer 400 watt per uur aan stroom wordt verbruikt. Dit is 0,4 kWh en kost ongeveer € 0,092 per uur per huishouden. Leuk om te weten is dat Nederland ongeveer 7.925.000 huishoudens heeft (2019) en we dus samen goed zijn voor ongeveer € 729.100 aan stroomverbruik per uur. En dan hebben we het nog niet eens over het zakelijke verbruik in Nederland!

Opwekking kWh elektriciteit

Gezien het feit dat alle huishoudens bij elkaar ongeveer 27,7 miljard kWh verbruiken in een jaar, is er veel opwekking van stroom nodig. In Nederland wordt het merendeel van de kWh nog opgewekt uit fossiele brandstoffen. Naar verwachting wordt 10,3% van onze energievraag gedekt met energie uit hernieuwbare bronnen in 2019. De doelstelling voor 2020 ligt op een aandeel van 14% dat duurzaam (en in Nederland) opgewekt moet zijn.

De meeste elektriciteit in Nederland wordt opgewekt vanuit steenkool en aardgas. Een klein deel wordt opgewekt uit de wind, de zon en biomassa. Een zeer klein deel komt vanuit de zes waterkrachtcentrales die Nederland telt. Je kunt er dus van uitgaan dat als jouw elektriciteit uit waterkracht wordt gewonnen, dit hoogstwaarschijnlijk groene energie is vanuit het buitenland.