Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Cashback energie

Wij Hollanders zijn gek op kortingen. We rijden met liefde om voor een euro korting op onze hamburger of een gratis flesje cola bij ons menu. Niet zo gek dus dat ook energieleveranciers kortingen aanbieden bij hun energiecontracten. De cashback welteverstaan. Ook vaak welkomstkorting genoemd. Voor veel mensen is het één van de voornaamste redenen om over te stappen van energieleverancier. Dat is ook niet heel gek. Een hoge cashback kan een flinke besparing opleveren.

cashback-energie

Wat is cashback?

Veel energieleveranciers geven via onze site cashbacks, welkomstpremies, energietegoeden en welkomstkortingen. Dit betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. Het principe van een cashback is eigenlijk heel eenvoudig: sluit jij een energiecontract af, dan geeft je energieleverancier een korting die soms wel oploopt tot € 250,- per jaar.

Hoe werkt cashback?

Voordat je de cashback op je rekening gestort krijgt, moet je nog wel even geduld hebben. De cashback krijg je na een jaar uitgekeerd. De energieleverancier wil namelijk graag zeker weet dat jij eerst een jaar klant blijft voordat je overstapt naar een andere leverancier. Je cashback wordt verrekend met je jaarafrekening. Er zijn drie situaties mogelijk:

Lager energieverbruik: volledige cashback en meer

Je totale energieverbruik was lager dan waarvoor je maandelijks betaald hebt. Je krijgt het teveel betaalde bedrag terug plus je cashback. Score!

Gelijk energieverbruik: cashback op rekening

Je krijgt alleen de cashback terug omdat je precies zoveel stroom en gas hebt verbruikt als waarvoor je betaald hebt. Overigens is dit een uitzonderlijke situatie. Vaak gebruik je wel iets meer of minder dan waarvoor je betaald hebt. Dit kan voordelig maar ook nadelig uitpakken.

Hoger verbruik: verrekening cashback

Soms moet je aan het eind van het jaar bijbetalen aan je energieleverancier. Dat gebeurt als je meer gas en stroom verbruikte dan waarvoor je maandelijks betaald hebt. In dit geval wordt je cashback afgetrokken van het nog te betalen bedrag. Blijft er dan nog een bedrag over dat je terugkrijgt van je energieleverancier, dan krijg je dit gestort op je rekening. Het kan ook zijn dat je ondanks de verrekening met de cashback alsnog een bedrag moet bijbetalen aan je energieleverancier. Dan ontvang je een factuur.

Voordeligste aanbiedingen altijd met cashback?

Wanneer je een aanbieding ziet met een cashback wil dit niet zeggen dat het daadwerkelijk de goedkoopste energieleverancier en aanbieding voor jou is. Dit hangt ook af van jouw energieverbruik. Bij een hoog verbruik ben je misschien voordeliger uit met een energiecontract met lagere tarieven voor stroom en gas. Terwijl iemand die een laag verbruik heeft goedkoper uit kan zijn met een energiecontract waarbij de welkomstkorting hoog is, maar de energietarieven per kWh en m3 (kuub) ook wat hoger liggen dan bij een andere leverancier die een lagere, of geen, korting biedt.

Cashback vergelijken

Hoe kom je erachter wat het voordeligste energiecontract voor jou is? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: ga energie vergelijken en vergelijk de verschillende energiecontracten. Gelukkig hoef je niet zelf alle energiecontracten door te bladeren. Daarvoor is een vergelijker uitgevonden. Op basis van jouw energieverbruik weet je precies wat het meest goedkope energie-aanbod voor jou is, want die staat op nummer één. Ook staat er bij wat de cashback is. Staar je daar echter niet blind op, want uiteindelijk gaat het om het totale bedrag dat je jaarlijks kwijt bent voor je energieverbruik en die wordt niet alleen bepaald door de cashback. Wel staan de contracten met hoge cashbacks vaak bovenaan. Geef een zo accuraat mogelijk verbruik op. Dan komt het daadwerkelijke maandbedrag in combinatie met de cashback het best overeen. En vind je de beste besparing.

Zitten de kortingen al in de getoonde tarieven?

Ja, de kortingen zitten al in de getoonde maand- en jaarbedragen. Daarom noemen wij het maandbedrag ook 'Gemiddeld per maand'. Aangezien je de kortingen pas na een bepaalde periode krijgt, wordt het daadwerkelijke maandbedrag (voorschotbedrag) wat hoger. Aan het eind van je contract, of aan het eind van het jaar, ontvang je de cashback-korting.

Wie krijgt cashback?

Bij het maken van een vergelijking vragen we wie je huidige energieleverancier is. Zo filteren we de aanbiedingen voor nieuwe klanten van je huidige leverancier uit de vergelijking. Deze energiecontracten kun je namelijk niet aanvragen als bestaande klant. De meeste leveranciers bieden cashbacks aan in de actiecontracten voor nieuwe klanten en het is eigenlijk gewoon een manier om nieuwe klanten aan zich te binden. Door over te stappen, kun je hier gebruik van maken. Soms biedt een leverancier een cashback aan voor bestaande klanten, maar deze contracten kunnen meestal niet op tegen de actiecontracten voor nieuwe klanten.

Waarom cashback?

Een energieleverancier biedt cashbacks aan om nieuwe klanten aan te trekken. Dat is ook wel nodig sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004. Voor ons consumenten betekent de liberalisering dat we vrij zijn in onze keuze bij welke energieleverancier we klant worden. Voor de energieleverancier zelf betekent het dat er veel concurrentie van andere leveranciers is. Er is dus een concurrentiestrijd. Om die strijd te winnen komen energieleveranciers met fikse welkomstkortingen. Helemaal in energievergelijkers is er veel concurrentie en moet een energieleverancier extra zijn best doen met een scherpe aanbieding om bij de top drie van de goedkoopste aanbieders te horen. Hoe hoger de cashback, hoe groter de kans om bovenaan te staan. Ook als de energieprijzen wat hoger zijn dan die van een andere leverancier.

Cashback reden overstap

De cashback is een belangrijke reden waarom veel mensen jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier. Ieder jaar een paar honderd euro terugkrijgen van je energieleverancier is natuurlijk een mooi cadeautje waar je vast en zeker een goede bestemming voor weet. Ook benieuwd of er voor jou een mooie energie-aanbieding in de energievergelijker staat? Maak dan snel een vergelijking. Binnen een minuut weet je het goedkoopste energiecontract voor jou en of je er een mooie cashback krijgt!

Wanneer ontvang je cashback?

Een cashback krijg je altijd achteraf en zit niet verrekend in je termijnbedrag. Met een hoge cashback zal je maandbedrag niet omlaag gaan, maar de jaarkosten wel. Dus merkt je de besparing pas aan het einde van het jaar. In een eenjarig contract krijg je na één jaar de volledige cashback terug op de jaarrekening. Sluit je een meerjarig contract af, dan kan het per leverancier verschillen hoe de cashback wordt uitbetaald. Sommige leveranciers delen de cashback op in gelijke delen en deze krijg je na ieder jaar uitgekeerd. Maar andere leveranciers keren het uit na één jaar op de jaarrekening en de jaren daarna krijg je niets. Een leverancier vermeldt dit altijd in de actievoorwaarden van je energiecontract.

Voorwaarden ontvangen cashback

Je krijgt je cashback niet zomaar van de leverancier. Er gelden hiervoor wel voorwaarden. Dat is ook de reden dat je de cashback achteraf krijgt. Zo houdt de leverancier de touwtjes in handen. Beëindig je je energiecontract voortijdig, bijvoorbeeld omdat je energie vergelijken gaat en een betere deal vindt? Dan komt je cashback te vervallen. Loop je een betalingsachterstand op? Sommige leveranciers verrekenen de achterstand met je cashback, maar bij een aantal leveranciers komt de cashback te vervallen bij een betalingsachterstand. Dit is in de actievoorwaarden van je energiecontract vastgelegd. Ook is het in vrijwel alle gevallen een vereiste om een nieuwe klant te zijn. Bestaande klanten krijgen meestal geen extra kortingen. Bij de meeste energieleveranciers dien je dus een jaar geen klant geweest te zijn om de korting te ontvangen. De informatie per kortingsactie staat duidelijk vermeld per energiecontract.