Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energie besparen

Je kunt veel geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Wat veel mensen vergeten is dat je ook flink kunt besparen door minder energie te verbruiken. Want: niet verbruikte energie hoeft ook niet betaald te worden! En het is beter voor het milieu. Ook niet onbelangrijk. Hieronder hebben we een aantal eenvoudige tips op een rij gezet om energie te besparen in huis. Besparen op energie kan soms makkelijker dan je denkt.

 

energie-besparen

Waarom energie besparen?

Energie besparen is om twee redenen heel gunstig om te doen. Ten eerste voor het milieu: hoe lager het energieverbruik, hoe minder CO2-uitstoot. En ten tweede voor de eigen uitgaven. Hoe minder je aan kWh stroom en m3 gas je verbruikt, hoe minder je aan energie kwijt bent. Je betaalt dan wel een vast voorschotbedrag, maar bij een lager energieverbruik worden de kosten verrekend op de jaarafrekening of eindafrekening. Verder kan een bewuste omgang met apparaten ervoor zorgen dat deze langer meegaan. Wat ook weer kan zorgen voor besparing op de uitgaven.

Energie besparen subsidie

Voor sommige grote ingrepen waarmee je energie bespaart, kun je subsidie krijgen. Soms van de overheid en soms vanuit je eigen gemeente. Daarbij gaat het om ingrepen waarmee je de woning kunt verduurzamen. Op die manier worden de wat duurdere ingrepen, alsnog aantrekkelijk gemaakt.

Hoe energie besparen: tips

In huis zijn er tal van apparaten die energie verbruiken. En de hoeveelheid energie die wordt verbruikt in een woning, kunnen beïnvloed worden door de woning. Zo zorgt een goede isolatie ervoor dat je minder gas verbruikt om de woning warm te maken en te houden. Er is zoveel om op te noemen dat je vast niet aan alles denkt. Wij vertellen je waarop je kunt letten.

Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten verschillen veel in gebruik en verbruik. Door goed op te letten en slim met apparaten om te gaan, kun je makkelijk tientallen euro's per jaar besparen.

Het energielabel

Bij de aanschaf van een (huishoudelijk) apparaat is het verstandig om te letten op het energielabel. Dit label geeft aan hoe efficiënt en energiezuinig een apparaat is. Hiermee kun je zien hoe duur het apparaat in verbruik is. Het kan lonen om een iets duurder apparaat te kiezen als het verbruik een stuk lager is. Op die manier bespaar je uiteindelijk op de kosten.

Let op de sluipverbruik

Een apparaat die op stand-by staat, verbruikt nog steeds energie. Net als een apparaat dat uit staat, maar waarvan de stekker wel in het stopcontact zit. Ook opladers die in het stopcontact zitten zonder dat er een mobiel of tablet aan zit verbruiken stroom, en zorgen ook nog eens voor brandgevaar. Haal deze dus uit het stopcontact als een apparaat vol is. Gemiddeld ligt het sluipverbruik op zo’n 450 kWh per huishouden. Wat neerkomt op zo’n € 99,- per jaar, bij een stroomtarief van € 0,22.

Neem een stekkerblok

Kun je een bepaalde groep apparaten vaak in één keer van het stroom halen, dan kun je de stekkers hiervan in een stekkerblok doen. Zo kun je de stekker van het blok uit het stopcontact halen.

Ventilator in plaats van een airco

In de warme periodes van het jaar kunnen we behoefte hebben aan verkoeling. Ventilatoren zijn niet aan te slepen. Ook kun je kiezen voor airco. Goed om te weten: een ventilator is stiller en goedkoper in zowel de aanschaf als verbruik.

Kies een lichte stofzuiger

Momenteel zijn er stofzuigers op de markt die een vermogen hebben van 1.200 watt. Boven de 900 watt neemt de zuigkracht nauwelijks toe. De prijs en het verbruik nemen wel toe. Het is dus verstandig om een wat lichtere stofzuiger te kiezen.

Regelbaar vermogen

Niet bij elk apparaat heeft het volle vermogen nodig. Sommige apparaten hebben een regelbaar vermogen, zoals bijvoorbeeld een boormachine. Door het vermogen te regelen kun je het elektriciteitsverbruik beperken.

Koelkast en vriezer

Er is ook veel energie te besparen op de koelkast. Door goed na te denken over de koel- en vrieskast kun je veel energie, en dus geld besparen. Hoe kun je dat doen? Onder andere door de koelkast van de muur te plaatsen, niet vlak bij de plek waar wordt gekookt, door de koelkast en de vriezer regelmatig schoon te maken en door deze leeg te halen en uit te zetten als je op vakantie gaat. We vertellen je alles over besparen op het verbruik van de koelkast.

Energie besparen op tv’s en computers

Op elektronische apparaten is ook flink wat energie te besparen. Vooral omdat we deze vaak aan laten staan en omdat we er steeds meer gebruik van maken. Door bijvoorbeeld de instellingen aan te passen of de software up-to-date te houden, kun je er voor zorgen dat je minder energie verbruikt.

Kies een zuinige tv

LCD-schermen verbruiken minder energie dan plasmaschermen. Verder geldt ook dat hoe groter het scherm is, hoe hoger het energiegebruik is.

Pas de lichtsterkte en het contrast aan

De standaardinstellingen op televisies staan meestal ingesteld op een te hoge helderheid en/of contrast. Door deze naar beneden aan te passen, zorg je ervoor dat het energieverbruik minder wordt.

Homecinemasets

Dit soort sets verbruiken veel energie. Het is daarom aan te raden deze alleen te gebruiken bij programma’s waarbij de geluidsweergave een meerwaarde biedt. Dit is bijvoorbeeld bij films en sportwedstrijden zo. Gebruik voor overige programma’s, zoals het nieuws, de luidsprekers van de televisie om energie te besparen.

Koop een computer die bij je past

Voor simpele taken op de computer, zoals surfen e-mail, zijn eenvoudige computers meer dan voldoende. De wat uitgebreidere computers, die gemaakt zijn om video’s te bewerken of te gamen, verbruiken meer energie. Het is zonde om zo’n computer te hebben als je er alleen maar eenvoudige taken op doet. Zowel in de aanschafprijs als in de verbruikskosten.

Zet de monitor uit als je niet op de computer bezig bent

Stel de computer zo in dat het beeldscherm uitgeschakeld wordt als je de computer niet gebruikt. Een screensaver bespaart geen energie en kan er bij complexe beelden zelfs voor zorgen dat je meer energie verbruikt.

Stroomt uit als de computer uitstaat

Sommige randapparaten en de computer gebruiken nog steeds stroom als ze helemaal uitgeschakeld zijn. Dit is te voorkomen door al deze apparaten op een schakelblok aan te sluiten en deze stroomloos te maken als de computer uitgezet wordt. Dit kan ook met een standby-killer.

Houd de software up-to-date

Vaak worden er bij software-updates energiebesparende voorzieningen toegevoegd. Op die manier kan een software update ervoor zorgen dat je minder energie gaat verbruiken.

De printer gebruiken

Er valt energie te besparen door anders om te gaan met de printer. Een nieuwe printer verbruikt gemiddeld zo’n 50 kWh per jaar minder dan printers van 2001 of eerder. Het kan dus lonen om een nieuwe printer aan te schaffen. Print ook alleen wat nodig is. Wanneer je minder print, verbruik je ook minder energie. Wanneer je afdrukt in de snelle afdrukmodus print je sneller, waardoor je minder energie verbruikt. De printkwaliteit is dan ook minder. Ook kun je er voor kiezen om dubbelzijdig te printen. Hiermee kan je ook energie besparen.

Energie besparen verwarming

De verwarming neemt een heel groot deel, zo’n driekwart, van het energieverbruik en de kosten voor z’n rekening. Daarbij gaat het om gasverbruik. Hier kun je makkelijk op besparen.

Zet de verwarming een graad lager

Wanneer je de temperatuur één graden omlaag zet, bespaar je al gemiddeld zo’n 7% op je energieverbruik. Wanneer je niet stookt in kamers die niet worden gebruikt, kun je nog veel meer besparen.

Zet de verwarming eerder wat lager

Wanneer je de thermostaat een uur voor je gaat slapen of voordat je het huis verlaat op ongeveer 15 graden zet, kun je flink op het verbruik besparen. Slimme thermostaten en klokthermostaten zijn in te stellen en zullen op een bepaald tijdstip automatisch uit gaan.

Verwarm alleen waar nodig

Verwarm alleen de vertrekken waar het echt nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld een slaapkamer boven hebt, maar heel de avond beneden zit, is het niet nodig om de slaapkamer te verwarmen. Ook wanneer er niemand thuis is, is het zonde om het huis te verwarmen.

Kies voor een modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat bespaart ongeveer 5% ten opzichte van een niet-modulerende thermostaat. Een modulerende thermostaat werkt langdurig op een laag vermogen in plaats van korte periodes op vol vermogen. Dit is een stuk energiezuiniger. Niet elke hr-ketel is hier geschikt voor.

Vloerverwarming

Het is mogelijk om zo’n 10 tot 15% te besparen door vloerverwarming te gebruiken. Wanneer je warmte geleverd krijgt via vloerverwarming, kan de temperatuur wat lager blijven. De warmtestraling van de vloer zorgt er voor dat ondanks dat het wat graden kouder is, de temperatuur toch aangenaam blijft. Vooral in huizen die na 1995 gebouwd zijn, of in goed geïsoleerde huizen, is vloerverwarming een goede optie.

Sluit de deuren en gordijnen

Wanneer de deuren zoveel mogelijk dicht blijven en de gordijnen zoveel mogelijk gesloten bij kou, kun je veel warmte behouden. Hierdoor hoef je minder hard te stoken en kun je dus energie besparen.

Let op de plek van de radiator en gebruik radiatorfolie

Wanneer er gordijnen of een kast voor de radiator staat, wordt de warmte tegengehouden. Er is dus sprake van verspilling van warmte. Zet de radiator dus het liefste neer op een vrije plek. Wanneer je radiatorfolie achter de radiator plakt, kun je ook al zo’n 10 m3 gas per vierkante meter radiatorfolie besparen.

Ketel goed onderhouden

Je cv-ketel, of ander soort ketel, goed onderhouden is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor een langere levensduur en heeft minder storingen. Dit scheelt geld.

Koop de juiste ketel

Een te grote of te kleine ketel zorgt voor verspilling. Een gemiddelde eengezinswoning (inhoud 300 m3) heeft een vermogen nodig van 20-25 kWh. Voor de wat beter geïsoleerde nieuwbouwwoningen is 15-20 kWh al voldoende.

Kies voor een hr-ketel

Een hr-ketel (hoogrendementsketel) is de zuinigste verwarmingsketel. Dit komt doordat deze het vocht uit de verbrandingsgassen condenseert. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om het cv-water te verwarmen. Bij andere ketels gaat deze warmte verloren. Hiermee kun je zo’n € 150,- per jaar besparen ten opzichte van een conventionele ketel. Een hr-ketel is niet duurder dan een normale ketel, maar heeft wel een condensafvoer nodig.

Kies voor een HRe-ketel

Een HRe-ketel is een HR-ketel gecombineerd met een stirlingmotor. De ketel brandt en met de warmte worden het huis en het tapwater verwarmd. Tegelijkertijd komt de stirlingmotor in beweging. Deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Dit kost iets meer gas, maar zorgt er wel voor dat je minder elektriciteit nodig hebt. Wanneer je meer dan 1.600 m3 gas verbruikt per jaar, is het rendabel om te investeren in een HRe-ketel.

Neem een waterpomp

Een waterpomp kan, net zoals een cv-installatie, het huis verwarmen. Een waterpomp kan op elektriciteit, gas of beide werken. Een combiwarmtepomp kan ook nog warm water leveren. Een omkeerbare warmtepomp kan ook nog eens koelen. Het systeem gebruikt de bodem, de lucht en grondwater als gratis bron van warmte.

Een open haard is niet zo zuinig

Een open haard is gezellig, maar is niet zo zuinig. Er gaat namelijk veel warmte verloren. Weinig van de warmte komt daadwerkelijk in het huis terecht. Ook zorgt een open haard voor een vervuilde binnenlucht, wat ook niet zo prettig is. Wanneer je de open haard of kachel niet gebruikt, kun je de schoorsteenkap sluiten. Hiermee kun je er voor zorgen dat er geen kou naar binnenkomt.

Liever geen gaskachel

Het rendement van een gaskachel ligt vele malen lager dan die van een cv-ketel. Wanneer je toch een gaskachel hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden en voor een goede ventilatie te zorgen. De waakvlam zou je in de zomer kunnen doven. Dit levert enkele tientjes per jaar op.

Energie besparen met isolatie

Om te besparen op stookkosten kun je gaan isoleren. De terugverdientijd is meestal enkele jaren, maar hierna ga je flink besparen op je stookkosten.

Grote ingrepen isolatie

Er zijn verschillende vormen van isolatie. Zoals spouwmuur-, dak en vloerisolatie. Ook kun je kiezen voor dubbel glas, of HR-varianten, om enkelglas te vervangen. Dit soort ingrepen zijn redelijk duur.

Dicht kieren met tochtstrips

Je kunt ook kleinere tochtplekken dichten met tochtstrips. Dit kan gedaan worden met tochtband. De investering in het dichten van kieren met tochtband is laag en daarom snel terugverdiend.

Energie besparen op verlichting

Er is een ook een besparing te realiseren op de verlichting. Door goede lampen te kiezen, of een bewegingsmelder te installeren, kun je flink besparen op de verlichting.

Ruil de gloeilamp en halogeenlamp

Ondertussen mogen gloeilampen en halogeenlampen niet meer verkocht worden. Ruil deze lampen die je nog in huis gebruikt in voor een spaarlamp of ledverlichting. Een spaarlamp gebruikt ongeveer 80% minder energie dan de gloeilamp, zonder op lichtintensiteit in te leveren. Een spaarlamp van 12 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 60 watt.

Gebruik gericht licht

Op plaatsen waar gericht licht nodig is, zoals een spot op een schilderij of een bureaulamp, kun je energie besparen door een reflectorlamp te kiezen. Dit is meestal ledverlichting. Door voor een reflectorlamp te kiezen, kun je energie besparen.

Gebruik een schakelklok

Je kunt energie besparen door verlichting die niet altijd aan hoeft te staan, aan te sluiten op een schakelklok. Deze zet de verlichting na een bepaalde tijd uit. Dit kan bijvoorbeeld voor de buitenverlichting, het aquarium, de hal of de kerstverlichting.

Gebruik een bewegingsmelder

Wanneer je een bewegingsmelder gebruikt, hoeft de lamp niet continu aan te staan. Deze gaat pas aan wanneer er beweging wordt geconstateerd. Dit is bijvoorbeeld handig voor de verlichting bij een schuur in de tuin.

Eén sterke lamp in plaats van tien zwakke lampen

Het is zuiniger om één sterke lamp in te zetten, dan tien zwakke. Ook al hebben ze samen evenveel lichtopbrengst. Kies niet een te hoge lichtsterkte, maar experimenteer hiermee. Probeer een zo laag mogelijk vermogen te kiezen, waarbij je toch nog voldoende licht hebt.

Liever minder watts dan dimmen

Wanneer je (nog) een halogeen- of gloeilamp dimt, verbruikt deze bij de helft dimmen alsnog meer dan 75% van het normale elektriciteitsverbruik. De dimmer zelf verbruikt ook energie. Je kunt bij een lamp die zachtjes moet branden beter een laag wattage gebruiken.

Veel te besparen

Zoals we duidelijk mag zijn, zijn er tal van manieren op op energie te besparen. Kleine ingrepen, maar ook heel grote. Je zult niet meteen alles doorvoeren, maar alle beetjes helpen.