Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieverbruik

Het energieverbruik bepaalt hoeveel je voor energie betaalt. Je energieverbruik is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden, het type woning, hoe zuinig je bent met energie en het aantal apparaten in huis. Het energieverbruik wordt vermenigvuldigt met de tarieven voor elektriciteit en gas om tot de energiekosten te komen. Je kunt om die reden dus besparen door lage tarieven te kiezen en door het stroomverbruik en gasverbruik laag te houden. Het energieverbruik is te vinden op de jaarafrekening.

 

energieverbruik

 

Gemiddeld energieverbruik

Ga je bij ons energie vergelijken, dan kun je zelf je energieverbruik invullen. Ook kun je ervoor kiezen om een schatting te maken op basis van het aantal personen in je huishouden. In dat laatste geval rekenen wij met een gemiddeld energieverbruik. Het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden is 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas per jaar. Dit is gebaseerd op een huishouden van drie personen. Hieronder zie je het gemiddeld energieverbruik per jaar op basis van het aantal personen in een huishouden:

Gemiddeld energieverbruik Nederland per jaar

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik Gemiddeld gasverbruik

1-persoons huishouden

1.500 kWh 1.000 m3
2-persoons huishouden 2.500 kWh 1.100 m3
3-persoons huishouden 3.500 kWh 1.500 m3
4-persoons huishouden 4.500 kWh 1.700 m3
5-persoons huishouden 5.000 kWh 1.800 m3

 

Energieverbruik berekenen

Je vindt het energieverbruik op je jaarafrekening, dit verbruik is gebaseerd op je meterstanden. Als je in een nieuw huis terecht komt, is het vaak lastig om het energieverbruik in die woning te achterhalen. In een nieuwbouwwoning is het zelfs onmogelijk, omdat daar nog geen energieverbruik van vroeger bekend is. Daarom kun je je energieverbruik berekenen op basis van het gemiddelde energieverbruik. Wij maken dan een vergelijking op basis van deze schatting van je energieverbruik.

Stroomverbruik

Er valt flink te besparen op het stroomverbruik. Het stroomverbruik hangt samen met de apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan het verbruik van de koelkast, wasmachine en televisie. Heb je veel energieslurpende apparaten in huis? Dan is het misschien verstandig om wat weg te doen of om voor zuinigere apparaten te kiezen. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een apparaat is. Het elektriciteitsverbruik is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het aantal apparaten in huis. Zo is het ook afhankelijk van het aantal personen in huis, de leeftijd van de apparaten, het gedrag van de gebruikers en het type apparaat dat in huis aanwezig is. Elektriciteit wordt uitgedrukt in een aantal kilowattuur (kWh). Dit is ook de manier om het stroomverbruik te achterhalen op de jaarafrekening. Dit wordt voor elektriciteit altijd uitgedrukt in een aantal kWh. Meestal bestaat het elektriciteitsverbruik uit vier cijfers. Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden is 3.500 kWh per jaar.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Huishouden Gemiddeld stroomverbruik

1-persoons huishouden

1.500 kWh
2-persoons huishouden 2.500 kWh
3-persoons huishouden 3.500 kWh
4-persoons huishouden 4.500 kWh
5-persoons huishouden 5.000 kWh

Gasverbruik

Gas is ongeveer drie keer zo duur als elektriciteit. Reden genoeg om goed te letten op het gasverbruik in huis. Gas wordt bij de meeste huishoudens verbruikt voor de verwarming van het huis, de verwarming van het water en om op te koken. Vooral het verwarmen van het huis is van invloed op het gasverbruik. Let daarom goed het stookgedrag en de isolatie van de woning. Zo kun je flink op gas besparen. Verder zijn er andere factoren van invloed op het gasverbruik waar je zelf weinig aan kunt doen, denk bijvoorbeeld aan het weer. Gas wordt uitgedrukt in een aantal kubieke meters (m3). Om het gasverbruik te achterhalen op de jaarafrekening kun je kijken naar de cijfers voor m3. Het gasverbruik bestaat bij een woning meestal uit drie of vier cijfers. Het gemiddeld gasverbruik van een huishouden in Nederland is 1.500 m3 per jaar.

 

Gemiddeld gasverbruik per jaar

Huishouden Gemiddeld gasverbruik

1-persoons huishouden

1.000 m3
2-persoons huishouden 1.100 m3
3-persoons huishouden 1.500 m3
4-persoons huishouden 1.700 m3
5-persoons huishouden 1.800 m3

Energieverbruik verminderen

Energie besparen is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Er zijn talloze manieren om het energieverbruik terug te dringen. Soms is hiervoor een investering nodig. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of zonnepanelen. Maar er zijn ook simpele, kleine veranderingen die je kunnen helpen met energie besparen. Zo kun je met een energieverbruiksmanager inzien hoeveel energie je verbruikt. Dit maakt het besparen van energie een stuk gemakkelijker. Ook kun je een slimme thermostaat aanschaffen die je op afstand kunt bedienen. Hiermee voorkom je dat onnodig gas stookt. Energie besparen hoeft dus niet moeilijk te zijn.