Stappenplan overstappen

Vergelijken en
overstappen
Je huidige contract
wordt opgezegd
Je hebt 14 dagen
bedenktijd
Je overstap
is geregeld

Energieleveranciers

Wij vergelijken onder andere:

energieleveranciers

Energieverbruik berekenen

Wat is mijn energieverbruik? Veel mensen weten niet hoeveel energie ze in hun woning verbruiken. Het energieverbruik staat altijd op de jaarafrekening van de energieleverancier. Maar soms is deze energierekening niet één-twee-drie te vinden. Het kan ook zijn dat je gaat verhuizen en geen idee hebt wat het energieverbruik in de nieuwe woning is. Als er een nieuw energiecontract afgesloten moet worden, dan is het energieverbruik berekenen vaak moeilijk. Wij helpen je met het berekenen van je energieverbruik.

 

Energie berekenen

Je kunt je energieverbruik berekenen met onze energieverbruik-tool. Wij berekenen op basis van de antwoorden op vier vragen het gemiddelde energieverbruik dat past bij jouw woonsituatie.

1. Wat is de gezinsgrootte?

Het aantal personen in een huishouden bepaalt in grote mate het elektriciteitsverbruik in de woning. Maar ook het gasverbruik hangt af van het aantal personen. Het kost meer gas en/of elektriciteit om voor meer mensen te koken. En als meer mensen douchen, zal dat hogere stookkosten voor warm water met zich meebrengen.

2. Wat voor soort woning?

Het soort woning heeft met name invloed op het gasverbruik. Het is logisch dat je in een appartement gemiddeld minder verwarmingskosten hebt dan in een vrijstaand huis. Maar ook het gasverbruik in een hoekwoning zal hoger zijn dan in een tussenwoning. De woningen naast een tussenwoning werken als een soort isolatie. De stookkosten in een tussenwoning zullen daarom gemiddeld lager zijn.

3. Wat is de woonoppervlakte?

Dan de woonoppervlakte. Een appartement van bijvoorbeeld 50 m2 zal gemiddeld een lager energieverbruik hebben dan een appartement van 150 m2. Dit geldt voor zowel het elektriciteitsverbruik als voor het gasverbruik.

4. Hoe goed is de isolatie van de woning?

De kwaliteit van de isolatie in de woning heeft een grote impact op het energieverbruik. Woon je in een jaren ’30 woning met enkele beglazing, dan zal het verbruik veel hoger zijn dan in een nieuwbouw woning met dubbele beglazing. De isolatiekwaliteit heeft ook veel invloed op het energielabel van de woning. Het energielabel vertelt je hoe energiezuinig een woning is.

 

Energiekosten berekenen

Jouw werkelijke energieverbruik kan natuurlijk nog steeds afwijken van het gemiddelde energieverbruik bij jouw situatie. Maar het vormt een goed beginpunt voor energie vergelijken. Op basis van de berekening van het gemiddelde energieverbruik in jouw situatie kun je de energiekosten berekenen. Vul dan je postcode en huisnummer in en klik op ‘Vergelijk energieprijzen’. Je ziet daarna direct wat het voordeligste energiecontract dat wij bieden is. Grote kans dat je flink kunt besparen door over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Je kunt via ons de energiekosten berekenen van een groot aantal energieleveranciers. Daarna kun je direct overstappen naar het contract dat het beste bij jou past. 

 

Energieverbruik berekenen nieuwe woning

Ga je verhuizen of voor het eerst op jezelf wonen? Dan is het ideaal om zo precies mogelijk in te schatten hoeveel stroom en gas je gaat verbruiken in een jaar. Je komt op die manier op een maandbedrag dat bij je situatie past. Mocht je een te laag maandbedrag betalen, dan loop je het risico bij te moeten betalen op de jaarafrekening. Betaal je een te hoog maandbedrag, dan krijg je geld terug op de jaarafrekening, maar heb je dus wel per maand te veel betaald.

 

Hoe energiezuinig ben jij?

Weet je het energieverbruik in je woning wel? Dan kun je op basis hiervan de energiekosten berekenen. Wel kan het alsnog nuttig zijn om het gemiddelde energieverbruik voor jouw woonsituatie te berekenen. Enig idee hoe energiezuinig je bent? Bereken het gemiddelde energieverbruik bij jouw woonsituatie. Zo weet je direct hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde. Is jouw verbruik hoger dan gemiddeld, dan kan energie besparen veel opleveren.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik (elektriciteitsverbruik) in Nederland loopt uiteen per huishouden. Er zijn meerdere factoren die het stroomverbruik beïnvloeden. Het aantal personen in een woning is leidend voor het verbruik. Logischerwijs speelt ook het aantal elektrische apparaten in de woning een grote rol. Daarnaast hangt het stroomverbruik ook af van het verbruiksgedrag. Als je let op het verbruik in huis, kun je vaak veel elektriciteit besparen.

Gasverbruik

Ongeveer tweederde van het totale gasverbruik bestaat uit het verwarmen van het huis. Hoe groter het huis, hoe meer gas er nodig is om het warm te krijgen. Denk ook aan isolatie. Hoe beter geïsoleerd, hoe sneller het warm wordt en hoe langer het warm blijft. Het weer in Nederland speelt ook een grote rol. We zien vaak in koude of lange winters dat het gasverbruik stijgt. Gas wordt verder gebruikt voor het verwarmen van water en voor het koken. Als je een minuut korter doucht dan normaal en de verwarming een graad lager zet, kun je vaak een hoop gas besparen.

96% van onze klanten beveelt ons aan
Overstapgemak
8,8
Klantvriendelijkheid
8,6
Reactiesnelheid
8,8