Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Meterstanden

Je dient altijd meterstanden door te geven als je gaat overstappen van energie. Wanneer en hoe je de meterstanden door moet geven bij een overstap, is per energieleverancier anders. In ieder geval zal de nieuwe energieleverancier je altijd zeggen wanneer je de meterstanden door moet geven. De meterstanden moeten worden doorgegeven, zodat de energieleverancier ziet vanaf en tot welke stand ze jou de kosten in rekening moeten brengen. Zodat jij niet teveel betaalt. Op deze pagina lees je alles over de meterstanden en de meterstanden doorgeven en aflezen.

 

meterstanden

Waarom meterstanden doorgeven?

Waarom moet je de meterstanden doorgeven? Een energieleverancier gebruikt je meterstanden om een eind- of jaarafrekening te maken van jouw energierekening. Een meter houdt precies bij hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. Maandelijks betaalt een huishouden al een bedrag aan de energieleverancier, maar dat termijnbedrag is gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik van dat huis. Het kan dus zo zijn, dat je meer of minder verbruikt dan geschat. De meterstanden laten precies zien hoeveel je hebt verbruikt en de kosten worden dan rechtgetrokken bij een jaar- of eindafrekening.

Wanneer meterstanden doorgeven?

Er zijn drie momenten waarop je meterstanden dient door te geven:

  • Bij een overstap: je kunt als vuistregel aanhouden dat je bij een overstap zeven dagen rond de overstapdatum de meterstanden door moet geven.
  • Elk jaar: de leverancier vraagt elk jaar de meterstanden door te geven om zo de rekening op te kunnen maken. Zo kan de leverancier elk jaar zien wat je verbruikt hebt.
  • Bij een verhuizing van energie: als je verhuist, dien je (bij voorkeur met de oude bewoners) de meterstanden in het nieuwe huis te noteren en door te geven aan de energieleverancier binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht. Als je uit een huis vertrekt, dien je de standen op het moment van vertrek door te geven aan de leverancier waar je toen bij aangesloten was. Zo weet de leverancier tot welke meterstanden je in het huis bent gebleven.

Let wel op dat dit vuistregels zijn en dat je te allen tijde van jouw leverancier zelf hoort wanneer je de meterstanden door moet geven.

Hoe meterstanden doorgeven?

Tegenwoordig kun je bij vrijwel alle energieleveranciers online of in de app de meterstanden doorgeven. In principe kan je op elke manier jouw meterstanden doorgeven. Denk hierbij aan de traditionele, papieren meterstandenkaart, via de telefoon, via de e-mail, maar tegenwoordig kun je zelfs de meterstanden al doorgeven via sociale media of via de app van jouw leverancier. Energieleveranciers doen hier vaak niet zo moeilijk over, dus kun je zelf kiezen hoe je ze door wilt geven. De meterstanden zijn verwerkt, zodra je bericht krijgt (meestal via e-mail) van de leverancier.

Meterstanden aflezen

Hoe moet je meterstanden aflezen? Om je meterstanden door te geven, moet je de meterstanden eerst aflezen. Dit kan voor sommige mensen nogal eens voor wat verwarring zorgen. Maar het is belangrijk dat de juiste meterstanden worden doorgegeven. We leggen hieronder uit hoe je de meest voorkomende energiemeters kunt lezen.

Analoge meter met één telwerk

Is jouw meter een analoge meter en heeft deze meter maar een set meterstanden? Je hebt dan maar een energietarief en je hoeft alleen maar de cijfers door te geven die voor of achter kWh staan.

Analoge meter met twee telwerken

Heb je een analoge meter, maar zie jij een paar meterstanden staan? Dan betaal jij verschillende leveringstarieven tijdens piek- en daluren, ook wel enkel- en dubbeltarief. Je moet beide meterstanden doorgeven aan jouw leverancier.

Digitale meter

Staan jouw meterstanden in een digitaal schermpje? Makkelijk, dan heb jij thuis een digitale meter. Als je verschillende tarieven betaalt voor dal- en piekuren, kan het zijn dat niet alle standen tegelijk worden weergegeven. Let dan goed op: de standen worden of na elkaar vertoond, of je moet op een toets drukken waardoor alle standen te zien zijn. Geef deze standen, net als bij de analoge meter, door aan de leverancier. Als je zonnepanelen hebt en energie teruglevert aan het net, zullen er nog meer standen af te lezen zijn op de meter. Heb je die niet? Dan zullen de derde en vierde meterstanden gewoon op nul blijven staan. Die kun je dan negeren.

Slimme meter

Heb je een slimme meter? Dan hoef je dankzij de voordelen van een slimme meter niks zelf te doen. Indien je toestemming hebt gegeven aan jouw netbeheerder, dan worden jouw meterstanden automatisch uitgelezen. Ook wordt altijd het juiste voorschotbedrag geschat met een slimme meter. Indien je geen toestemming hebt gegeven, zul je ze alsnog zelf moeten doorgeven via een app of de ouderwetse manier. Een slimme meter heeft standaard vier telwerken en werk hetzelfde als de digitale meter. Deze lopen alleen als je stroom teruglevert aan het net met zonnepanelen.

Makkelijk besparen

Meterstanden geven een inzicht in je energieverbruik en aan de hand daarvan kun jij bepalen of je energie wilt besparen. Zo kun je weer besparen op de kosten. Met onze energievergelijker kun je sowieso besparen op de energiekosten. Ga energie vergelijken, vind de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie en sluit meteen een voordelig energiecontract af. Niet moeilijk toch?