Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Verbruik koelkast

Het is geen verrassing dat een koelkast veel energie verbruikt. Deze staat namelijk dag en nacht aan. Elke keer als jij op zoek bent naar wat lekkers en de deur opent, moet de koelkast daarna weer aan het werk. Maar je kunt ook besparen op het verbruik van de koelkast. Hoe kun je het energieverbruik van de koelkast zo laag mogelijk houden?

 

verbruik-koelkast

Verbruik afhankelijk van meerdere factoren

Hoeveel een koelkast verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Zoals het energielabel, het vermogen, hoeveel er in de koelkast staat, hoe vaak de deur wordt geopend en in welke omstandigheden de koelkast de boel koel moet houden. Want staat het apparaat naast een kachel of het gasfornuis, of in de zomer volop in de zon? Dan kost het meer stroom om te koelen dan wanneer de koelkast op een koelere plek staat. Hoeveel kilowattuur een koelkast per dag verbruikt, hangt af van deze factoren. Met een energiemeter kun je zelf controleren hoeveel jouw koelkast per dag verbruikt. Op basis van het gemiddelde verbruik weet je ook hoeveel een koelkast verbruikt op jaarbasis. Dat verbruik vind je op het energielabel van de koelkast.

Energielabel koelkast

Kijk als je een nieuwe koelkast aanschaft goed naar het energielabel. Het energielabel heeft invloed op hoeveel kWh je per jaar verbruikt. Zo verbruikt een koel-vriescombinatie met het zuinigste label, een A+++ label, ongeveer 160 kWh per jaar, terwijl een A+ 275 kWh verbruikt. De A+ klinkt zuinig, maar een koelkast met dit label is op het moment de minst zuinige koelkast die in de winkels krijgen vinden is. Zo’n koelkast is zeer waarschijnlijk wel alsnog een stuk zuiniger dan een jaren oud model. Het gemiddelde verbruik van een koelkast staat op het energielabel van de koelkast.

Verbruik oude koelkast

Het verschil tussen het verbruik van een oude koelkast en dat van een nieuwe, loopt flink uiteen. Het verbruik kan in sommige gevallen wel drie keer zo hoog liggen als dat van een nieuwe variant. Zo’n besparing kan richting de € 80,- in jaarverbruik gaan. Binnen een aantal jaar verdien je een nieuwe koelkast dan dus terug.

Verbruik koelkast berekenen

Wil je weten wat je koelkast verbruikt en hoeveel dat je kost? Op het energielabel van je koelkast staat het gemiddelde energieverbruik in kilowattuur (kWh). Vermenigvuldig dit verbruik met je kWh-prijs en je weet wat het verbruik van je koelkast je op jaarbasis kost. Uiteraard is dit verbruik gebaseerd op een gemiddeld verbruik van de koelkast en niet op jouw daadwerkelijke verbruik.

Besparen op het verbruik van de koelkast

Naast het letten op de energiezuinigheid van een koelkast, zijn er tal van manieren waarop je kunt besparen op het energieverbruik van de koelkast. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

Vul je koelkast

Hoe voller de koelkast, hoe beter. Als je de deur opent, ontsnapt de koele lucht uit de koelkast en stroomt de warmte lucht naar de lege plekken in je koelkast. Hierdoor warmt je koelkast op en moet die weer aan het werk. Dit kost energie. In een volle koelkast is er minder ruimte voor warme lucht en verliest deze minder kou. Een simpele oplossing voor als je niet heel veel in je koelkast hebt staan: vul je koelkast met flessen water als je nog veel ruimte over hebt. En nog een tip: bij de volgende aanschaf een kleinere koelkast kiezen, kan ook een flinke energiebesparing opleveren.

Ontdooien in de koelkast

Wil je eten uit de vriezer laten ontdooien en heb je even? Doe dat dan in de koelkast. Het bevroren eten helpt je koelkast met koelen en dat scheelt energie. Ook het Voedingscentrum adviseert om vleesproducten te ontdooien in de koelkast. Je behoudt hierdoor meer goede voedingsstoffen en de kwaliteit blijft beter behouden. Denk er dus wel aan om het op tijd in de koelkast te leggen, want het duurt iets langer voordat het eten helemaal ontdooid is.

Warme resten niet meteen in koelkast

Als je warm eten gelijk in de koelkast zet, moet je koelkast hard werken om op temperatuur te blijven. Dus laat die warme restjes die je wilt bewaren eerst even afkoelen. Hiermee bespaar je energie.

Controleer de deursluiting

Als de deur van je koelkast niet goed sluit, verliest die koude lucht en dat kost extra energie. Check dus regelmatig de rubbers van je koelkast en houd deze schoon.

Plaats koelkast niet op warme plek en niet tegen de muur

Het is vrij logisch, maar je denkt er bij het inrichten van je keuken misschien niet direct over na: hoe warmer de omgeving, hoe meer energie de koelkast nodig heeft om op temperatuur te blijven. Zet je koelkast dus niet direct naast het fornuis of de oven. Je koelkast heeft ook voldoende ruimte nodig voor ventilatie. Zorg dat je koelkast minimaal tien centimeter van de muur afstaat.

 

Koelkast leeg, schoon en uit tijdens vakantie

Als je op vakantie gaat is je koelkast voor niets aan het werk. Een makkelijke manier om te besparen is door je koelkast uit te zetten. Maak voor de vakantie de restjes op en maak de koelkast schoon. Zet de koelkast op een kiertje voordat je weggaat. Zo voorkom je onaangename luchtjes.

 

Neem een zuinige koelkast

Heeft je koelkast z’n beste tijd gehad en is het is tijd voor een nieuwe? Dan is een zuinige koelkast een goed idee. Koelkasten worden steeds zuiniger. Let bij het kiezen van een nieuwe koelkast op het energielabel.

 

Hou het bij één koelkast

Veel Nederlanders hebben een tweede koelkast. Ongeveer één op de vijf. Op zich heel handig, zeker als er een hoop bezoek over de vloer komt met een verjaardag of een feestje. Maar voordelig is het niet, want de energiekosten voor de koelkasten verdubbelen. Heb je die tweede koelkast echt nodig? Zet die dan alleen aan als je de extra ruimte écht nodig hebt. De rest van het jaar is het zonde van je geld.

Nog meer besparen op koelkosten

Door je bewust te zijn van het verbruik van de koelkast zul je besparen op het verbruik. Daarbij kun je ook nog op de energiekosten besparen door te kiezen voor de laagste energieprijzen. Dat kan door bij ons energie te vergelijken. Je ziet in ons overzicht dan de voordeligste energiecontracten. Waarvan je per contract de tarieven, netbeheerkosten en vaste leveringstarieven kunt bekijken.