Energie besparen is een stuk makkelijker als je inzicht hebt in je energieverbruik. Je weet dan precies welk apparaat veel of juist weinig energie verbruikt, zodat je hier rekening mee kunt houden. Inzicht in je energieverbruik krijg je onder andere met een energieverbruiksmanager. Je kunt dan je realtime-verbruik zien of met een dag vertraging, maar ook het verbruik van bijvoorbeeld een bepaalde maand of dag zien. Wij vertellen je wat een energieverbruiksmanager is, wat deze kan en welke verbruiksmanagers er zoal zijn.
Een energieverbruiksmanager kan een apparaat zijn, een applicatie op een tablet of smartphone of een website waarin je jouw energieverbruik kunt inzien. Je hebt hiervoor wel in de meeste gevallen een slimme meter nodig die het verbruik meet. Een slimme thermostaat is geen energieverbruiksmanager, deze kun je wel vaker in combinatie met de verbruiksmanager gebruiken. De energieverbruiksmanager maakt het verbruik inzichtelijk, waardoor je het makkelijk af kunt lezen. Door een energieverbruiksmanager te gebruiken kom je niet voor verrassingen te staan als je je jaarafrekening ontvangt. Ook zijn er energieverbruiksmanagers waarmee je naast inzicht krijgen ook apparaten aan en uit kunt zetten.
Energieverbruiksmanagers lopen uit een in wat je ermee kunt. Al krijg je met allemaal inzicht in je verbruik. Wat kun je over het algemeen met een energieverbruiksmanager?
Met een energieverbruiksmanager kun je je energieverbruik zien per jaar, per maand, per week, per dag, per uur, en soms zelfs realtime Dit verbruik wordt ook omgezet in kosten. Zo kun je je verbruik aanpassen om energie te besparen, of je voorschotbedrag dat je maandelijks aan de energieleverancier betaalt aanpassen.
Een energieverbruiksmanager maakt het mogelijk jouw verbruik van bijvoorbeeld de afgelopen maand te vergelijken met het verbruik van drie maanden geleden. Zo zie je bijvoorbeeld in welke maanden je het meest hebt verbruikt. Ook kun je jouw verbruik soms vergelijken met dat van anderen en het gemiddelde gas- of stroomverbruik in Nederland.
Een andere goede functionaliteit van een energieverbruiksmanager is het instellen van doelen. Je kunt dan het verbruik afwegen tegen jouw streven, waardoor je je verbruik kunt verlagen en daarmee ook de kosten voor energie kunt drukken.
Met een energieverbruiksmanager kun je ook soms het verbruik per apparaat bekijken, zodat je weet welk apparaat veel verbruikt. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om het apparaat te vervangen of minder te gebruiken om energie te besparen.
Sommige energieverbruiksmanagers kunnen apparaten op afstand aan- of uitzetten. Dit kan bijvoorbeeld via jouw tablet of smartphone. Als je op jouw werk bijvoorbeeld ziet dat de verwarming nog aanstaat, kun je deze op afstand uitzetten. Dit geldt soms ook voor de elektronische apparatuur in huis. Je hebt dan wel een slimme thermostaat nodig.
Hierboven zie je gangbare functionaliteiten van een energieverbruiksmanager. Niet alle energieverbruiksmanagers hebben al deze opties. Daarom vertellen we hieronder wat de functionaliteiten van bepaalde energieverbruiksmanagers zijn. Er zijn energieverbruiksmanagers die los verkrijgbaar zijn, maar sommige energieleveranciers hebben ook een eigen app gemaakt. Sommige apps van leveranciers zijn alleen te gebruiken door klanten. In de meeste gevallen is zo’n app wel door iedereen in te zetten. Hieronder geven we voorbeelden van een aantal energieverbruiksmanagers.
BOKS Slim is de gratis app van Greenchoice. Deze is alleen beschikbaar voor klanten en alleen te gebruiken in combinatie met een slimme meter. BOKS Slim toont je het stroom- en gasverbruik van een dag eerder. Ook kun je het verbruik per apparaatgroepen splitsen. Met de app krijg je bespaartips en kun je het verbruik van jou en anderen vergelijken. De app kan de opbrengst van zonnepanelen niet meten, maar laat wel de teruglevering van stroom aan het net zien. En wil je wel live inzicht in je verbruik? Dan kun je BOKS Live kiezen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.
De Toon-app is te gebruiken in combinatie met de slimme thermostaat Toon. Voor de app zelf hoef je niet te betalen, maar je hebt wel Toon nodig én een abonnement voor het gebruik. Je hoeft geen klant te zijn van Eneco en hebt geen slimme meter nodig. Met de app kun je de verwarming en licht bedienen als je niet thuis bent.
Ondertussen heeft ook energieleverancier ENGIE een eigen bespaarapp. De meest actuele gegevens die je hierin ziet, zijn die van een dag eerder. De app leest de slimme meter 's nachts een keer uit. De app is gratis te gebruiken voor iedereen, dus ook voor wie geen klant is. Als je de slimme thermostaat Nest hebt, is er een leuke extra. Je kunt de verwarming dan op afstand bedienen met de app. Met de ENGIE-app kun je jouw verbruik met dat van anderen en van je eigen voorgaande perioden vergelijken.
Met de Oxxio App heb je volgens Oxxio 'je energie in eigen hand'. De Oxxio App laat je stroom- en gasverbruik zien van de voorgaande dag, en daarvoor. En zet je je verbruik af tegen vorige periodes en het energieverbruik van andere huishoudens. Ben je klant, dan kun je ook gebruikmaken van de jaarcheck: daarmee zie je hoeveel je verbruik afwijkt van je voorschotbedrag. Zo kom je bij de jaarafrekening niet voor verrassingen te staan. Ook kun je bespaartips krijgen. De app is gratis en iedereen kan de Oxxio App gebruiken, ook niet-klanten. Heb je een traditionele meter, dan kun je de app ook gebruiken. Je moet de meterstanden dan alleen handmatig invullen.
Deze app, die niet van een energieleverancier is, kun je gebruiken op je smartphone, tablet en computer. Huisbaasje laat je realtime-stroomverbruik zien. Het gasverbruik kun je met een traditionele meter wel realtime inzien, met een slimme meter kan dat per vijf minuten of per uur. Afhankelijk van de slimme meter. Je kunt verschillende periodes met elkaar vergelijken in verbruik en ook het verbruik van anderen kun je naast dat van jou houden. Heb je zonnepanelen, dan krijg je inzicht van teruglevering. Ook kun je via de app bespaartips krijgen. Huisbaasje is niet gratis: je betaalt hier € 99,- voor. En wil je een interfacekabel voor zonnepanelen, dan kost het je nog € 35,- extra.
Energieverbruiksmanagers bieden je de mogelijkheid om te zien hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je op je energieverbruik kan besparen. Een andere manier om je energierekening te verlagen is door jaarlijks over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Door te switchen hoef je vaak vele tientallen euro’s minder te betalen voor energie! Wie wil dat nou niet?